Dynamic Variation:
Choose Language
Search
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: CH / VisitNorway.com
Campaign
Partner
Ad

Torsken, sillen och den heliga laxen 

Fiske må vara en massindustri i dagens Norge, men vid landets älvar och längs kusten har man alla möjligheter att dra upp en baddare med hederligt gammalt metspö. 

Norges kustlinje är 63 000 mil lång. Om man sträcker ut den skulle den gå runt jorden två och en halv gång, säger tidningen National Geographic. Det är mer än ett skojigt faktum – havet har ju faktiskt utgjort själva grunden för norrmännens levebröd. Fiskeindustrin har gett upphov till städer och byar hela vägen från södra Skagerrak till landets nordligaste delar, och även om oljan har tagit över som den främsta exportvaran är fiskeindustrin fortfarande viktig – både för norrmännens livsstil och deras ekonomi.

"I Norge är torsken gud", skrev den brittiska tidningen The Guardian något skämtsamt. Ovanligt goda förutsättningar till havs- och insjöfiske gör Norge till en speciell destination för sportfiskare.

Det är bara att plocka fram fiskelådan, åka till en av tusentals sjöar, älvar och åar, och vänta på att en vildöring, harr, gädda, sik eller röding nappar på kroken. Den vilda, orörda kustlinjen erbjuder en helt annan typ av fiske. Ovanför polcirkeln går solen inte ner under sommarmånaderna, så man kan fiska fram till småtimmarna om man vill. Ytterligare ett äventyr är att prova isfiske på vintern. Se bara till att fråga lokalbefolkningen om isen är tillräckligt tjock och säker.

Få drömfångsten på kroken

Salt eller sött?

Säkerhet till sjöss

Råd och regler vid vattnet

  1. Ta säkerheten på allvar och var medveten om allmänna råd. Lite planering minskar risken för olyckor och hjälper dig att koppla av på semestern.
  2. Ta med all utrustning du behöver. Utrustningen måste vara lättåtkomlig och i gott skick.
  3. Respektera havet och vädret. Åk bara ut i båt om det är säkert att göra det.
  4. Var medveten om vilka regler som gäller på havet, och se till att du följer dem.
  5. Bär flytväst.
  6. Se till att du är utvilad och nykter. Kör aldrig båt under påverkan av alkohol eller droger.
  7. Var hänsynsfull, och kom ihåg att säkerheten på sjön är allas gemensamma ansvar.

Fler förslag

Tjuvstarta planeringen av semestern redan nu!

×

Läs mer