Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: Bård Løken / www.nordnorge.com / Tromsø
Campaign
Partner

Vilket flyt

Norrmännen har varit ett sjöfarande folk sedan urminnes tider, inte bara för att de älskar havet, utan också för att de var tvungna. Idag dyker broar och undervattenstunnlar upp lite överallt, men för inte så länge sedan fanns det många platser som man bara kunde komma till med båt.

Bilfärjor förekommer fortfarande rikligt i västra och norra Norge, där fjordarna skär djupt in i landskapet och gör det omöjligt – eller åtminstone besvärligt – att ta sig längs kusten med bil utan att passera en fjord eller två.

Båtlinjen Hurtigruten, som stannar vid mer än 30 hamnar längs den norska kusten, hade en avgörande roll förr i tiden. Idag är det kanske framför allt en nöjesresa, även om många fartyg fortfarande levererar gods på resan från Bergen i sydväst till Kirkenes i norr.

Många passagerarfärjor i Norge tar inte bilar. I många städer finns det små passagerarfärjor, till exempel Beffen i Bergen, Sundbåten i Kristiansund, och färjorna som förbinder Oslo och öarna i Oslofjorden.

Lofotenöarna förbinds ofta genom båttrafik, och längs kusten är det vanligt att expressbåtar täcker sträckor som saknar järnväg. Från Stavanger till Sognefjord via Bergen, till exempel, erbjuder katamaraner snabba, bekväma resor. Detsamma gäller många byar vid fjordarna, som förr i tiden bara kunde nås med roddbåt.

Se mer på video

Restips

×

Sponsorer

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad