Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Biking in Romsdalen Romsdalen
Biking in Romsdalen.
Photo: Sverre Hjørnevik / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

MTB med extra allt

Att Norge har fler och högre berg än Sverige är ett faktum – och det är väl bara bra för alla som vill åka på en spännande MTB-semester inom nära räckhåll.

Visst skulle man kunna tro att man får kämpa i flera timmar för att få upp cykeln på en tillräcklig höjd i norska fjällen.

Men det stämmer inte alls – fler och fler skidorter har nämligen börjat öppna liftarna på somrarna, vilket ger adrenalinsökande MTB-cyklister tillgång till riktigt häftiga nerfarter av olika svårighetsgrad.

Många ser downhillcykling som en extrem sport, och visst kan det vara det: utmanande terräng och knepiga cykelspår med en blandning av naturliga och konstgjorda hinder. Å andra sidan finns det kurser för barn så unga som sju år.

Ta med din egen heldämpade eller hardtail-cykel, eller hyr både cykel och all utrustning du behöver. Det kan också vara bra att veta att många downhillanläggningar ligger i nära anslutning till andra aktiviteter som skateboardbanor, klätterparker, via ferrata-leder och kajakuthyrning.

Kom ihåg hjälmen bara!

Storfjorden

Storfjorden.
Photo: Sveinung Myrlid - Visitnorway.com

Topp 5 freeride-parker

Kristoffer Kippernes är chefredaktör på Norges största cykeltidning terrengsykkel.no. Han uppmuntrar tidningens besökare att mingla i webbforumet, som har blivit en självklar mötesplats bland Norges cykelfantaster. Här är hans fem bästa tips till freeride- och downhillcyklister.

Den internationellt uppmärksammade Hafjell Bike Park är utan tvekan Norges främsta cykelpark. Parken hyr ut all utrustning du kan tänkas behöva, och den moderna linbanan tar dig upp på toppen snabbt och smidigt. Här finns även restaurang Skavlen, som har ett särskilt rum för alla som tar med sin egen matsäck.

Plats:
På toppen av Gudbrandsdalen, 20 minuter med bil norr om OS-staden Lillehammer.

Passar:
Cyklister på alla nivåer, inklusive de mest kräsna cykelfantasterna.

Norges näst viktigaste freeride/downhill-område har en bra balans mellan naturliga och konstruerade spår. Cykelparken ligger i vinterparken, så du kan åka upp till toppen med skidliften.

Plats:
Drammen, knappt en timme med bil från Oslo.

Passar:
Cyklister på alla nivåer, men särskilt familjer.

Enkla men roliga spår i kuperad skogsterräng. Istället för en lift finns en bil på plats som tar dig och din cykel upp på toppen.

Plats:
Hallingdal i östra Norge.

Passar: 
Entusiaster med viss erfarenhet som vill ha kul.

Narvik

4. Narvikfjellet

Downhill för hardcore-cyklister
Narvik.
Photo: Helle Holt

Långt uppe i norra Norge, inte långt från svenska gränsen, ligger den proffsiga skidorten Narvikfjellet. Här hittar du också riktigt branta cyklingsmöjligheter. En linbana tar hand om transporten upp till toppen. På somrarna arrangeras downhillevenemang under midnattssolen – kontakta Narviks turistinformation för information.

Plats:
Öster om Lofoten, vid slutet på Ofotfjorden. Linbanan ligger bara 1,6 kilometer från Framnes flygplats och 800 meter från Narviks centrum.

Passar: 
Hardcore downhill-cyklister.

5. Kristiansand Sykkelpark

Mycket skoj på liten yta
Kristiansand.
Photo: Bryn Perrett Photography​

Kristiansand Sykkelpark har ett litet men ambitiöst område för freeride och downhill. För att förbättra cykelmöjligheterna tog man hjälp av experter från andra cykelparker. På sommaren har man tillgång till Norges kortaste skidlift.

Plats:
Kristiansand i södra Norge.

Passar:
Erfarna downhill-cyklister.

Freeride- och downhill-erbjudanden

Vad är freeride egentligen? Kolla in den här videon!

Vett och etikett för cyklister

Ta det lugnt i cykelspåren

Att ha tillgång till fantastiska cykelspår i naturen är ett privilegium, inte en rättighet. Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) uppmanar alla att vara försiktiga längs cykel- och skidspåren. Här är de viktigaste riktlinjerna.

 • Var hänsynsfull och ge fotgängare och skidåkare företräde.
 • Cykla inte så fort att du utgör en fara eller stör andra.
 • Gör inte upp nya cykelspår.
 • Cykla inte tvärs över skidspåren mer än nödvändigt.
 • Cykla inte i känsliga spår om det har regnat kraftigt.
 • Cykla inte i skidspåren när det töar.
 • Gör inte spåren bredare.
 • Bär cykeln genom våtmark så att det inte blir djupa spår i marken.
 • Lås inte bakhjulet i branta nerförsbackar.
 • Cyklister som är på väg upp har förkörsrätt.
 • Undvik de mest populära skidspåren på helger och helgdagar.

Lämna platsen i samma skick som du fann den

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Våra bästa tips

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad