Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Freeride- och downhillcykling

MTB med extra allt
Att Norge har fler och högre berg än Sverige är ett faktum – och det är väl bara bra för alla som vill åka på en spännande MTB-semester inom nära räckhåll.
A person on a downhill mountain bike in Hafjell Bike Park
Hafjell.
Photo: Hafjell.no

Visst skulle man kunna tro att man får kämpa i flera timmar för att få upp cykeln på en tillräcklig höjd i norska fjällen.

Men det stämmer inte alls – fler och fler skidorter har nämligen börjat öppna liftarna på somrarna, vilket ger adrenalinsökande MTB-cyklister tillgång till riktigt häftiga nerfarter av olika svårighetsgrad.

Många ser downhillcykling som en extrem sport, och visst kan det vara det: utmanande terräng och knepiga cykelspår med en blandning av naturliga och konstgjorda hinder. Å andra sidan finns det kurser för barn så unga som sju år.

Ta med din egen heldämpade eller hardtail-cykel, eller hyr både cykel och all utrustning du behöver. Det kan också vara bra att veta att många downhillanläggningar ligger i nära anslutning till andra aktiviteter som skateboardbanor, klätterparker, via ferrata-leder och kajakuthyrning.

Kom ihåg hjälmen bara!

Storfjorden
Storfjorden.
Photo: Sveinung Myrlid / Visitnorway.com

  Topp 5 freeride-parker

  Kristoffer Kippernes är chefredaktör på Norges största cykeltidning terrengsykkel.no. Han uppmuntrar tidningens besökare att mingla i webbforumet, som har blivit en självklar mötesplats bland Norges cykelfantaster. Här är hans fem bästa tips till freeride- och downhillcyklister.

 1. 1. Hafjell Bike Park

 2. Plats: Hafjell, på toppen av Gudbrandsdalen, 20 minuter med bil norr om OS-staden Lillehammer.
  Passar: Cyklister på alla nivåer, inklusive de mest kräsna cykelfantasterna.

  Den internationellt uppmärksammade Hafjell Bike Park är utan tvekan Norges främsta cykelpark. Parken hyr ut all utrustning du kan tänkas behöva, och den moderna linbanan tar dig upp på toppen snabbt och smidigt. Här finns även restaurang Skavlen, som har ett särskilt rum för alla som tar med sin egen matsäck.

 3. 2. Drammen Ski Centre

 4. Plats: Drammen, knappt en timme med bil från Oslo.
  Passar: Cyklister på alla nivåer, men särskilt familjer.

  Norges näst viktigaste freeride/downhill-område har en bra balans mellan naturliga och konstruerade spår. Cykelparken ligger i vinterparken, så du kan åka upp till toppen med skidliften.

 5. 3. Nesbyen, Hallingdal

 6. Plats: Hallingdal i östra Norge.
  Passar: Entusiaster med viss erfarenhet som vill ha kul.

  Enkla men roliga spår i kuperad skogsterräng. Istället för en lift finns en bil på plats som tar dig och din cykel upp på toppen.

 7. 4. Narvikfjellet

 8. Plats: Öster om Lofoten, vid slutet på Ofotfjorden. Linbanan ligger bara 1,6 kilometer från Framnes flygplats och 800 meter från Narviks centrum.
  Passar: Hardcore downhill-cyklister.

  Långt uppe i norra Norge, inte långt från svenska gränsen, ligger den proffsiga skidorten Narvikfjellet. Här hittar du också riktigt branta cyklingsmöjligheter. En linbana tar hand om transporten upp till toppen. På somrarna arrangeras downhillevenemang under midnattssolen – kontakta Narviks turistinformation för information.

 9. 5. Kristiansand sykkelpark

 10. Plats: Kristiansand i södra Norge.
  Passar: Erfarna downhill-cyklister.

  Kristiansand Sykkelpark har ett litet men ambitiöst område för freeride och downhill. För att förbättra cykelmöjligheterna tog man hjälp av experter från andra cykelparker. På sommaren har man tillgång till Norges kortaste skidlift.

Norges bästa cykelparker

Kristoffer Kippernes tips på cykelparker
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Drammen
Drammen Ski Centre
Drammen skisenter provides exceptional challenges for downhill biking. With 9 slopes, we are the second largest resort for downhill in Norway and…
Drammen Ski Centre
Narvikfjellet and the surrounding areas are described as a paradise for bike enthusiasts. Read more
Narvikfjellet mountain biking
Heisbasert sykling for både nybegynnere og eksperter, rett utenfor Kristiansand. Read more
Kristiansand Sykkelpark
Henrik Alpers bästa MTB-tips
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Trysil Bike Arena har 100 kilometer naturliga singletrack och kilometer efter kilometer med specialgjorda cykelleder. Read more
Cykling i Trysil
Tungvekteren er et nettverk av terrengsykkelstier nordøst for Arendal sentrum. Read more
Sykkelløype - Tungvekteren
Friluftsområde nord i Oslo med mangfoldige turmuligheter året rundt. Nordmarka grenser mot Sørkedalen/Vestmarka - Krogskogen - Hadeland - Romeriksåsen… Read more
Nordmarka
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Syklist velkommen

  Trygg och trevlig cykelsemester

  Cyklister är naturligtvis välkomna överallt, men ställen som är med i Syklist Velkommen är särskilt anpassade till alla som anländer på två hjul.

  Destinationer, turistbyråer och hotell som är med i Syklist Velkommen lovar nämligen att vara utmärkta värdar för cyklister. De erbjuder bland annat säker cykelparkering, kit för reparationer och information om närliggande cykelleder, kollektivtrafik och restauranger.

  Om du förlägger cykelsemestern till ett av dessa ställen kan du vara säker på att du blir väl omhändertagen.

  Läs mer på cyclingnorway.no.

  Cycling in Voss
  Cycling in Voss.
  Photo: vossresort.no

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen