Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Winter fishing in Nusfjord Winter fishing in Nusfjord
Credits
Winter fishing in Nusfjord.
Photo: Kent Miklenda
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Längs Nord-Norges till synes oändliga kuststräcka nappar fisken bäst på vintern. Den talrika skreien (vandrande torsk) är ingen konst att få på kroken. Man kan också prova isfiske eller ge sig ut på kungskrabbsfiske.

Den nordnorska kusten bjuder på fantastiska möjligheter för djuphavsfiske. Många väljer att pröva lyckan till sjöss under ett par veckor i någon av de små fiskebyarna. I mars varje år samlas hängivna sportfiskare och glada amatörer från hela världen i Lofoten under VM i torskfiske. Många drar upp bjässar på upp till 30 kilo.

Men lågsäsongen i norra Norge handlar inte "bara" om torsk – till äventyret hör det spektakulära norrskenet i skyn, spännande kungskrabbs- och valexpeditioner, och mil efter mil av härliga skidspår.

Offersøy Feriesenter
Credits
Offersøy Feriesenter.
Photo: Offersøy Feriesenter

Vinterfiske på Offersøy

offersoy.no
Credits
Offersøy Feriesenter.
Photo: Offersøy Feriesenter

Åk med på vinterfisketur med lokal skeppare vid Offersøy Feriesenter. Offersøy brukar kallas ”porten till Lofoten och Vesterålen”, och är en perfekt utgångspunkt för spännande havsutflykter.

Offersøy ligger längst ut på Norges största ö Hinnøya och är känt som en inkörsport till Lofoten och Vesterålen. Redan för 200 år sedan var det här ett blomstrande fiskesamhälle, och idag är den charmiga byn ett familjevänligt semesterresmål med stugor, rum, rorbuer (traditionella fiskestugor) och fritidshus att hyra. Här finns också en campingplats.

Mars och april är den bästa tiden för att utforska området på egen hand – det är då som skreien (vandrande torsk) tar sig ner från Barents hav till Vestfjorden för att leka.

Fisketur på Lofoten med skeppare

Öarna i Lofoten har stått för världens största torskfiskeindustri i många generationer.

Mellan 15 mars och 30 april 2017 tar Offersøy Feriesenter emot grupper som är intresserade av vinterfiske. Här ges dagliga turer på en 27 fot lång båt med skeppare. Det finns också ett antal 17-fotsbåtar på 50 hk med ekolod och chartplotter att hyra. Boende ordnas i rum, stugor eller rorbuer med självhushåll. Mat serveras om så önskas mot en extra avgift.

Prisexempel: Tre nätter för NOK 4900 per person (baserat på fyra personer som delar en rorbu med färdigbäddade sängar) inklusive två fisketurer med en lokal kapten, fiskespön, kläder och transport till och från Evenes flygplats.

Läs mer och boka

 

Winter fishing in Hasvik
Credits
Winter fishing in Hasvik.
Photo: Big Fish Adventure Hasvik Hotel & Housing

Vinterfiske i Hasvik

bigfishadventure.no
Credits
Winter fishing in Hasvik.
Photo: Big Fish Adventure Hasvik Hotel & Housing

Är du redo att fajtas med de stora baddarna? Big Fish Adventure på Sørøya är perfekt för alla som tar djuphavsfiske på allvar.

Berättelserna man får höra på ön är så fantastiska att man knappt tror dem – tills man får se det med egna ögon. Nöj dig inte med småfirrar – åk till Big Fish Adventure för de riktiga kapen, året runt!

Från NOK 28900 per vecka stuga för sex personer, i priset ingår två båtar på 19 fot med 50 hp

Kontakt: booking@bigfishadventure.no

Läs mer om Big Fish Adventure

Off-season fishing in Lauklines
Credits
Off-season fishing in Lauklines.
Photo: Explore the Arctic - Lauklines, Norway

Fiskesemester på vintern i Lauklines

lauklines.no
Credits
Off-season fishing in Lauklines.
Photo: Explore the Arctic - Lauklines, Norway

Nord-Norge kallas ofta "världens torskcentrum", och det av en god anledning. Havsfisket i Lauklines verkar bara bli bättre med åren.

I maj kommer enorma mängder torsk på 3 till 10 kilo som kalasar på tobisfisk. Förra årets mätningar med ekolod visade att vattnet var alldeles proppfullt med torsk, från ytan ända ner till botten.

En annan höjdpunkt på våren är när gråsejen kommer i maj och juni. Fiskarna varierar från 3 till 10 kilo och fångas enklast med mjukbeten eller småsej. I Lauklines har man också goda möjligheter att komma hem från fisketuren med havskatt, kolja, lubb, rödfisk och enorma plattfiskar.

De största exemplaren hälleflundra dyker upp under hösten, och det brukar gå att dra upp dem med mjukbete från ungefär 50 meters djup. På hösten kan du också använda enkelt tackel till att fiska rödspätta på ett par kilo. Områdets rekordspätta vägde 3,96 kilo. Håll i metspöt!

Läs mer om Lauklines

Fishing at Nusfjord
Credits
Fishing at Nusfjord.
Photo: Lukasz Marczynski

Fiska vintertid i Nusfjord

nusfjord.no
Credits
Fishing at Nusfjord.
Photo: Lukasz Marczynski

Besök den historiska fiskebyn Nusfjord på vintern för ett äkta norskt fiskeäventyr. Efter turistsäsongen lägger sig ett fridfullt lugn över byn, samtidigt som vattnet fylls med fisk.

Nusfjord ligger i Lofoten i Nord-Norge. Det är en av Norges äldsta fiskebyar och en av de bäst bevarade. Om du är ute efter en genuin fiskeupplevelse kan du övernatta i en av de 50 traditionella fiskestugorna (så kallade rorbuer). Många av stugorna är från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Bosättningarna i området går dock tillbaka mycket längre än så – arkeologer har hittat spår efter mänsklig aktivitet från 400-talet. Det finns också moderna och välutrustade rorbuer.

På somrarna trängs runt 50000 turister i Nusfjord. Till skillnad från den livliga turistsäsongen, erbjuder vintrarna lugn och ro i byn samtidigt livet under ytan sjuder av aktivitet.

Undvik den hektiska turistsäsongen och upplev den speciella stämningen i en traditionell fiskeby, mot en bakgrund av vackra, snöklädda fjälltoppar. Det är perfekt för alla som vill ha en lugnare och mysigare fiskesemester. Torsk är den vanligaste arten, men du kan också hitta hälleflundra, gråsej, bleka och kolja.

Eftersom Nusfjord ligger 68 grader nord befinner du dig precis vid vad som brukar kallas norrskenslandet. Stanna lite längre än bara några dagar så ökar du chansen att få vara med om detta sagolika naturfenomen.

Läs mer om Nusfjord

Click to activate

Mer om fiske under Norges lågsäsong

Mer om Nord-Norge

Your Recently Viewed Pages