There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Tack vare en blandning av naturligt snöfall och moderna snökanoner kan Norge erbjuda en extra lång skidsäsong.
På väg nerför backen träffas din mjuka kind av något iskallt, mikroskopiskt stoft som är svårt att identifiera. Du kan knappt hålla ögonen öppna, och skottsalvan kittlar så mycket att det är svårt att hålla sig för skratt. Det måste ha börjat snöa.
Under det närmsta dygnet kommer den orangefärgade snökanonen till vänster om dig oavbrutet spruta ut flera ton snö. I den branta backen du är på väg ned för står hela sex sådana här kanoner.
"Med ett helautomatiskt system kan vi förlänga säsongen till mitten av april, och vår halfpipe kan köras till mitten av maj, vilket är kul både för våra stammisar och snowboardåkare på besök", säger Mads Mørch, ett före detta alpint proffs som svarar "snögeneral" när han får frågan om vad han jobbar med. Han har jobbat med de mer och mer tekniskt avancerade snömaskinerna i Oslo Skimore sedan 2003.
Han ansvarar fortfarande för underhåll av de 18 backarna i huvudstadens populära skidanläggning. Den ligger på 530 meters höjd och bara 20 minuter från centrum med kollektivtrafik eller bil. Hemsedal var den första större skidort som började använda sig av maskiner till den här typen av ”vit magi” i mitten av 80-talet.
Mørch och hans medarbetare drar igång snötillverkningen vid minus 2,5 grader. Högtryckspumpar leder vatten genom maskinen och sprutar ut små vattenpartiklar som omvandlas till snö vid kontakt med den kalla luften.
Konsten att göra snö:
De första snökanonerna togs i bruk i Hemsedal i mitten av 80-talet.
Snöproduktionen sätts igång först vid minus 2,5 grader.
Högtryckspumpar leder vatten genom maskinen och sprutar ut små vattenpartiklar som förvandlas till snö i den kalla luften.
Konstsnö är små frysta regnpellets som inte smälter lika lätt som riktig snö och påminner lite om hagel i konsistensen.
På ett av kontoren vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) arbetar professor Trygve Magne Eikevik med ett nytt projekt som med hjälp av konstsnö är tänkt att revolutionera vintern för människor som bor på ställen där det sällan snöar annars.
Det statliga projektet testar en ny typ av maskin som ska bli mer energieffektiv och miljövänlig än dagens mekaniska apparater. Den nya typen av pump bygger på samma principer som kylapparaturen på kylskåp. Med kylan kan man göra snö, och med den överblivna värmen ska allt från kranvatten till hela byggnader kunna värmas upp. "Det här är en win-win", lovar Eikevik.
Forskarnas största utmaning är att göra maskinerna mer energisnåla och samtidigt kunna producera 100 meter skidbacke varje dag.
"Naturens egna sätt att göra snö är inte enkelt att härma. De unikt formade snökristallerna som du ser falla sakta mot marken består av fryst vatten, och tar lång tid att forma. Ända sedan starten i mitten av 70-talet har snökanoner bara lyckats skapa snö som påminner mer om hagel, små frysta regnpellets. Å andra sidan ger konstsnön ett stabilare underlag i backarna, eftersom den inte smälter lika lätt som riktig snö", förklarar professor Eikevik.
Det låter helt OK. Men snögubben då, kan man göra snögubbar med konstsnö?
"Det är bäst att vänta in naturens egen snö om du vill göra en snögubbe. Snön ska inte vara pudrig, utan mer blöt, berättar Mads Mørch på Oslo Skimore innan han tar fram sin kaffetermos för en kort fikapaus vid backen.
Ett växande antal orangefärgade maskiner kommer också i framtiden samsas med färgglada skiddräkter i Norges många soliga backar och spår. Det är tack vare de här hårt arbetande robotarna du kan räkna med allt längre och ihållande säsonger med nygjord snö – ibland bara några meter från frukostbordet.
Våra kinder kommer att träffas av en hel del natursnö i fortsättningen också, för att sedan blandas med den konstgjorda snön från maskinerna.
Fart, fläkt och häftiga åk! Gör dig och familjen redo för ett skidäventyr i Norge med hjälp av ett gäng orädda kids som har åkt skidor hela livet.
Solsken, ljusa kvällar och feststämning med utomhuskonserter – friåkaren Fredrik Luytkis förklarar varför Norges skidorter är som bäst på våren.
Puder, parker och panoramautsikt! Varje år korar tidningen Dagens Næringsliv Norges bästa skidorter. Hitta din favorit här.
Konsten att göra snö:
De första snökanonerna togs i bruk i Hemsedal i mitten av 80-talet.
Snöproduktionen sätts igång först vid minus 2,5 grader.
Högtryckspumpar leder vatten genom maskinen och sprutar ut små vattenpartiklar som förvandlas till snö i den kalla luften.
Konstsnö är små frysta regnpellets som inte smälter lika lätt som riktig snö och påminner lite om hagel i konsistensen.
Snö i luften:
Snøkrystall – snökristall
Snøflak – snöflinga
Snøfjom – liten snöflinga
Snøfjukse – stor snöflinga
Snøkjerring – jättestor snöflinga
Hagl – hagel
Kunstsnø – konstsnö
Snö på marken:
Kram – tung snö, bra för snöbollar
Slaps – blöt snö
Sørpe – väldigt blöt snö, ofta vattenblandad
Skare – isiga lager som täcker mjukare snö
Hålke – väldigt hal och hård snö eller is, ofta på vägar
Här ser du aktuell information om skidorternas snö- och väderförhållanden.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.
Ta vara på närheten till Norge och lägg årets skidsemester bland fjordar och fjäll. Räkna med härlig skidåkning för hela familjen, ståtliga vyer och snögaranti.
I Norge ser man ingen anledning att hålla sig inomhus på vintern – många norrmän trivs som bäst med snö under fötterna och norrsken över huvudet.
Söker du spänning och äventyr, extrema omgivningar och norska matspecialiteter är Voss platsen för dig!
Norges största skidort Trysil ligger nära svenska gränsen, ungefär en timme från Sälen. Orten var en av de första i Europa som certifierades som en hållbarhetsmärkt turistort.
Oppdal ligger mellan de två fjällområdena Dovrefjell och Trollheimen. Här är mer än 55 % av landskapet del av en nationalpark eller skyddat område – ett naturligt val för en aktiv semester!
Lyngenfjorden och Lyngsalpene bildar ett arktiskt område med massor av roliga och hållbara utomhusaktiviteter som passar alla i familjen.
Utmärkt fiske, små undangömda fiskebyar och otrolig natur har placerat Lofoten på kartan. Hyr kajak och paddla mellan öarna, få ditt livs fiskefångst på kroken och spana efter norrskenet.
Besök Setesdal med sina starka folktraditioner, charmiga byar och roliga utomhusaktiviteter som hela familjen kan vara med på.
Lillehammer ligger i den grönskande Gudbrandsdalen i östra Norge. Här finns en kul blandning av kultur, familjeaktiviteter och utomhusäventyr.
Jotunheimen är ett enormt fjällområde i Østlandet (östra Norge). Här finns Norges två högsta berg Galdhøpiggen och Glittertind. Andra höjdpunkter är vandringsleden Besseggen, sjön Gjende, Sjoaälven och vattenfallet Vettisfossen.
I Geilo kan hela familjen ha kul med skidåkning, snöskovandring och hundspann. Efter en dag i backarna kan ni koppla av på härliga spa och fantastiska restauranger.
Norefjell är ett riktigt skidåkningsparadis bara drygt fyra timmar från Göteborg. Här finns backar både för barnfamiljer och hårdnackade våghalsar.
Norges huvudstad ligger mellan Oslofjorden och skogsområdet Nordmarka. Läget erbjuder en ovanlig blandning av ett pulserande stadsliv och sköna naturupplevelser.
Ögruppen Svalbard halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Hit reser man för den orörda arktiska vildmarken, det unika djurlivet och stora chanser att få se norrskenet på vintern.
Rjukan ligger vid Hardangervidda nationalpark. Staden finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Området är känt för berget Gaustatoppen och för motståndsrörelsen som sprängde ett vattenkraftverk under andra världskriget.
I Stryn kan du gå på glaciärvandring i grupp, prova sommarskidåkning och njuta av vita sandstränder på en och samma dag.
Skeikampen har varit ett omtyckt friluftsområde i generationer. Spänn på skidorna, vandra upp till toppen av berget eller bara luta dig tillbaka och koppla av.
Tillbaka till toppen