Skip to main content

10 Instagramvänliga pärlor

Låt vandringsproffset Andreas Orset visa dig några av Norges okända men fotogeniska platser.

För några år sedan rodde den 24-årige Andreas Orset i land ett ganska unikt jobb hos den norska skotillverkaren Alfa, i konkurrens med mer än 1 000 andra sökande. Jobbet bestod av att vandra till fots genom Norge i minst ett år och samtidigt blogga och dela upplevelsen på Facebook och Instagram.

Under 12 månader vandrade Andreas zickzack genom Norge. Han såg fjälltoppar i norr, nationalparker i öster och idylliska fjordar i landets västra delar.

Här kan du läsa om hans 10 bästa tips på mindre kända men riktigt Instagramvänliga platser i Norge.

Havsklippan Hornelen

FjordKysten, Fjord Norge
Ta sig hit: Heldagsvandring
Nivå: Krävande

Europas högsta havsklippa reser sig hela 800 meter över fjorden nedanför. Vandringen är ganska krävande, men väl uppe på toppen belönas du med en helt otrolig utsikt över fjorden och fjällen runtomkring.

Bonustips: Fjordkusten ligger strax norr om Bergen, så långt västerut du kan komma i Norge. Ta cykeln och åk från ö till ö på lågtrafikerade vägar. Kombinera turen med kulturupplevelser Kvernsteinsparken i Hyllestad och poeten Jacob Sandes hus i Dale. Besöker du i juli ska du kolla in Førdefestivalen – Skandinaviens största världsmusikfestival.

Innerdalen

Nordvest, Fjord Norge
Ta sig hit: 8 kilometers rundtur på grusväg
Nivå: Lätt

Norges kanske vackraste dal. De fotogeniska byarna ligger som på ett pärlband vid foten av det spektakulära berget Innerdalstårnet. Väl värt ett besök, både sommar och vinter.

Bonustips: På Tingvoll kan du köpa Kraftkar – världens godaste ost. Om du vill röra på dig mer, till fots eller på skidor, ligger de populära lederna till Skåla och det vackra Trollheimen alldeles i närheten. I Nordvest finns också de nationella turistvägarna Atlanterhavsveien och Trollstigen, samt städerna Kristiansund, Molde och Åndalsnes.

Sjön Lovatnet

Loen i Nordfjord, Fjord Norge
Ta sig hit: Sjön går att nå med bil
Nivå: Lätt

Den grönfärgade sjön ligger idylliskt till vid branta fjäll, vattenfall och glaciärer. Det osannolikt vackra landskapet är norsk natur när den är som bäst. Hyr en kajak eller roddbåt och fiskeutrustning, eller hoppa ombord på MS Kjenndal.

Bonustips: Lovatnet ligger i närheten av Loen, som bjuder på mängder av spännande äventyr. Loen Skylift tar dig från fjorden till toppen av Hoven på bara fem minuter, och väl uppe kan du ta en vandringstur eller bara njuta av utsikten från restaurangen. Vill du ta en lite tuffare väg uppför berget kan du klättra på den via ferrata som börjar vid det flotta hotellet Alexandria (efteråt kan du slappa i deras spa och utomhuspool). Missa inte heller en guidad glaciärvandring på Jostedalsbreen!

Klippformationen Kirkeporten

Nordkapp i Finnmark, Nord-Norge
Ta sig hit: Kort vandring från Skarsvåg
Nivå: Lätt

Kirkeporten ligger långt upp i Nord-Norges karga kustlandskap. Klippformationen påminner om en stor port, och det är så den har fått sitt namn. Här har du en perfekt utsikt över Nordkap och havet – ta en bild genom porten, eller bli fotad uppe på klippan med det mäktiga havet som bakgrund.

Bonustips: Ta turen genom Nordkapsplatån, eller ge dig ut på den lite längre vandringen till udden Knivskjellodden – den nordligaste punkten på Magerøya. Fågelälskare förälskar sig lätt i Gjesværstappan, där hundratusentals lunnefåglar, havssulor och storskarvar samlas. På vintern kan du åka skidor, isfiska och vandra med snöskor – och med lite tur även få se norrsken!

Halddetoppen

Alta i Finnmark, Nord-Norge
Ta sig hit: Heldagsvandring
Nivå: Krävande

Är det någon som inte skulle vilja ta en norrskensbild? Halddetoppen är absolut ett av de bästa ställena i Norge att se det här naturfenomenet på. På toppen finns ett gammalt norrskensobservatorium som sattes upp av Kristian Birkeland i början av 1900-talet. Det gamla observatoriet har gjort om till en DNT-stuga där du kan övernatta.

Bonustips: I Alta kan du uppleva samisk kultur på nära håll och bo i ett av Norges coola ishotell. Missa inte chansen att besöka den häftiga Nordlyskatedralen och kolla in de världsarvslistade hällristningarna i Hjemmeluft. Och tro det eller ej: Alta är ofta överraskande varmt, soligt och torrt på sommaren!

Fjället Segla

Senja i Troms, Nord-Norge
Ta sig hit: Halvdagsvandring
Nivå: Måttligt krävande

Seglas fascinerande fjällformation är riktigt ögongodis. Från berget Hesten som ligger alldeles intill får du de allra häftigaste vinklarna.

Bonustips: Norges näst största ö Senja ligger nära Lofoten och Vesterålen, men det är färre människor här. Den här sagolika ön är ett paradis för fjällturer och cykling, men du kan också bara ta det lugnt och njuta av midnattssolen – eller norrskenet om du besöker på vintern.

Djevelporten

Svolvær i Troms, Nord-Norge
Ta sig hit: Halvdagsvandring
Nivå: Måttligt krävande

Kjeragbolten i Ryfylke är känd som en av Norges mest fotade naturattraktioner, men det är inte många som vet att Djevelporten i Svolvær är precis lika vacker. Och jämfört med Kjeragbolten är Djevelporten betydligt säkrare.

Bonustips: Svolvær är en perfekt utgångspunkt om du vill utforska Lofoten. Gå på vandringstur, cykla eller paddla kajak, fånga ditt livs största fisk och spana efter havsörnar som seglar över himlen. Det är bara en kort bit till lite mer avskilda byar som Henningsvær, Nusfjord och Sund – och inte minst till den charmiga ön Skrova!

Sjön Blåisvatnet

Lyngenfjord i Troms, Nord-Norge
Ta sig hit: Halvdagstur
Nivå: Lätt

Kanske Norges mest pittoreska sjö. Den klarblå färgen är helt magisk, både i verkligheten och på Instagram. Vågar du hoppa i det iskalla vattnet?

Bonustips: Lyngenfjord med bergskedjan Lyngsalpene och öarna runt Skjervøy är känt för hållbara friluftsaktiviteter. Åk mountainbike, vandra, åk skidor, hoppa bungee jump eller åk på tur längs älven in i Reisa nationalpark. En gång om året ges den unika urfolksfestivalen Riddu Riđđu, och Lyngen har också världens nordligaste whiskydestilleri!

Rabothytta

Helgeland i Nord-Norge
Ta sig hit: 5 kilometer vandring enkel väg
Nivå: Måttligt krävande

Turiststugan Rabothyttas moderna design smälter väl in i omgivningen på Okstindans fjälltoppar. Med stora glasfönster och spännande vinklar gör sig Rabothytta dessutom väldigt väl på bild. Det är ett perfekt mål för både dagsturer och övernattningar. Häng gärna med på guidad glaciärtur på Okstindbreen!

Bonustips: Helgeland ligger i den sydligaste delen av Nord-Norge och bjuder på mängder av spännande upplevelser på fyra, två eller inga hjul. Följ den vackra nationella turistvägen Kystriksveien, ge dig ut på öluffning längs Helgeland kusten eller paddla kajak mellan de vackra öarna.

Hålet genom Torghatten

Brønnøy längs Helgelandskusten i Nord-Norge
Ta sig hit: Kort vandring
Nivå: Lätt

Utanför Brønnøysund längs Helgelandskusten kan du få se ett naturfenomen som har fascinerat geologer från hela världen i århundraden. Hålet i berget Trollhatten inte bara en geologisk pärla, det är också ett fantastiskt fotomotiv som gör sig bra på Instagram. Med lite planering och tur med vädret kan du få en extra bra bild när solen lyser genom hålet.

Bonustips: Torghatten ligger i det natursköna kustlandskapet Trollfjell Geopark. Det ligger också nära staden Brønnøysund som är en perfekt utgångspunkt för turer till de världsarvslistade Vegaöarna. Och missa inte den fantastiska maten, det goda sällskapet och de vackra örtagårdarna på Hildurs Urterarium!

Upptäck platser med mindre folk över hela landet, få upp pulsen med våra 10 topptips för adrenalinsökare eller boka en skräddarsydd resa med Up Norway!

Norges fotovänligaste ställen

Här ligger platserna som nämns i artikeln – klicka på ikonerna för mer information.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta din favoritaktivitet

Planera semestern redan nu. Filtrera din sökning och ta del av erbjudandena här nedanför.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor