Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

10 Instagramvänliga pärlor

Mindre kända platser i Norge som fastnar på bild
A man standing on top of mount Hornelen
Mount Hornelen.
Photo: Andreas Orset

Bekanta dig med några av Norges mest fotogeniska men mindre kända sevärdheter.

2016 lyckades 24-årige Andreas Orset ro i land ett ganska unikt jobb hos den norska skotillverkaren Alfa, i konkurrens med mer än 1 000 andra sökande. Jobbet bestod av att vandra till fots genom Norge i minst ett år och samtidigt blogga och dela upplevelsen på sociala medier.

Under de senaste 12 månaderna har Andreas vandrat zickzack genom Norge och besökt både välkända och mindre kända delar av landet. Han har sett fjälltoppar i norr, nationalparker i öster och idylliska fjordar i landets västra delar. Upptäcktsfärden pågår än. Du kan följa hans resa och se hans fantastiska bilder genom att följa @alfaeventyreren på Instagram.

Här nedan kan du läsa om Andreas 10 bästa tips på mindre kända men riktigt Instagramvänliga platser i Norge.

Andreas Orset
Andreas Orset/ Photo: Private

Havsklippan Hornelen

Europas högsta havsklippa reser sig hela 800 meter över fjorden nedanför. Vandringen är ganska krävande, men väl uppe på toppen belönas du med en helt otrolig utsikt över fjorden och fjällen runtomkring.

Ta sig hit: Heldagsvandring
Nivå: Krävande
Var: FjordKysten

Innerdalen

Norges kanske vackraste dal. De fotogeniska byarna ligger som på ett pärlband vid foten av det spektakulära berget Innerdalstårnet. Väl värt ett besök, både sommar och vinter.

Ta sig hit: Ungefär 4 kilometer i varje riktning på grusväg.
Nivå: Lätt
Var: Nordvest

Sjön Lovatnet

Den grönfärgade sjön ligger idylliskt till vid branta fjäll, vattenfall och glaciärer. Det osannolikt vackra landskapet är norsk natur när den är som bäst.

Ta sig hit: Sjön går att nå med bil
Nivå: Lätt
Var: Loen i Nordfjord

 

Det blir neppe grønnere 🏞 Hvem vil du ha med deg hit? #eventyrlyst #alfasko

A post shared by ALFAs Eventyrer Andreas Orset (@alfaeventyreren) on

Klippformationen Kirkeporten

Kirkeporten ligger långt upp i Nord-Norges karga kustlandskap. Klippformationen påminner om en stor port, och det är så den har fått sitt namn. Här har du en perfekt utsikt över Nordkapsplatån och havet – ta en bild genom porten, eller bli fotad uppe på klippan med det mäktiga havet som bakgrund.

Ta sig hit: Kort vandring från Skarsvåg.
Nivå: Lätt
Var: Finnmark

Halddetoppen

Är det någon som inte skulle vilja ta en norrskensbild? Halddetoppen är absolut ett av de bästa ställena i Norge att se det här naturfenomenet på. På toppen finns ett gammalt norrskensobservatorium som sattes upp av Kristian Birkeland i början av 1900-talet. '

Ta sig hit: Heldagstur
Nivå: Lätt
Var: Finnmark

Fjället Segla

Seglas fascinerande fjällformation är riktigt ögongodis. Från berget Hesten som ligger alldeles intill får du de allra häftigaste vinklarna.

Ta sig hit: Halv dags vandring.
Nivå: Måttligt krävande
Var: Senja i Troms

Djevelporten

Kjeragbolten i Ryfylke är känd som en av Norges mest fotade naturattraktioner, men det är inte många som vet att Djevelporten i Svolvær är precis lika vacker. Och jämfört med Kjeragbolten är Djevelporten betydligt säkrare.

Ta sig hit: Halv dags vandring från Svolvær.
Nivå: Måttligt krävande
Var: Svolvær i Lofoten

Sjön Blåisvatnet

Kanske Norges mest pittoreska sjö. Den klarblå färgen är helt magisk, både i verkligheten och på Instagram. Vågar du hoppa i det iskalla vattnet?

Ta sig hit: Halvdagstur
Nivå: Lätt
Var: Lyngenfjord

Rabothytta

Fjällstugan Rabothytta är ett tacksamt Instagramobjekt tack vare en design som smälter väl in i naturen runtomkring, med stora glaspaneler och ovanliga vinklar. Stugan är också perfekt för både lunch och övernattning.

Ta sig hit: Vandring
Nivå: Måttligt krävande
Var: Mo i Rana i Helgeland

Torghatthullet

Utanför Brønnøysund kan du få se ett naturfenomen som har fascinerat geologer från hela världen i århundraden. Hålet i berget är bara inte en geologisk pärla, det är också ett fantastiskt fotomotiv som gör sig bra på Instagram. Med lite planering och tur med vädret kan du få en extra bra bild när solen lyser genom hålet.

Ta sig hit: Kort vandring
Nivå: Lätt
Var: Brønnøy i Helgeland

Norges fotovänligaste ställen

Här ligger platserna som nämns i artikeln – klicka på ikonerna för mer information.

Platser i Norge som fastnar på bild
Kanske Norges mest pittoreska sjö. Den klarblå färgen är helt magisk, både i verkligheten och på Instagram. Läs mer om Lyngenfjord
Blåisvatnet
Det är inte alla som vet att Djevelporten är lika vacker som den mer kända Kjeragbolten, och dessutom betydligt säkrare. Läs mer om Lofoten
Djevelporten
Är det någon som inte skulle vilja få en norrskensbild? Halddetoppen är ett av de bästa ställena i Norge att se det här naturfenomenet på. Läs mer
Halddetoppen
Europas högsta havsklippa reser sig hela 800 meter över fjorden nedanför. Vandringen är ganska krävande, men utsikten gör det värt det. Läs mer
Hornelen
Norges kanske vackraste dal. De fotogeniska byarna ligger som på ett pärlband vid foten av det spektakulära berget Innerdalstårnet. Läs mer
Innerdalen
Vid Kirkeporten har du en mäktig utsikt över Nordkapsplatån. Ta en bild genom porten, eller bli fotad uppe på klippan med havet som bakgrund. Les mer
Kirkeporten
Den grönfärgade sjön ligger idylliskt till vid branta fjäll, vattenfall och glaciärer. Det osannolikt vackra landskapet är norsk natur när den är som… Läs mer
Lovatnet
Fjällstugan Rabothytta är ett tacksamt Instagramobjekt tack vare designen som smälter väl in i naturen runtomkring, med stora glaspaneler och ovanliga… Les mer
Rabothytta
Seglas fascinerande fjällformation är riktigt ögongodis. Från berget Hesten som ligger alldeles intill får du de allra häftigaste vinklarna. Läs mer om Senja
Fjället Segla
Det fascinerade hålet i berget Torghatten är bara inte en geologisk pärla, det är också ett fantastiskt fotomotiv som gör sig bra på Instagram. Läs mer
Torghatthullet
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  De norska fjellvettreglena

  Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinterräng och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

  Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

  Lämna platsen i samma skick som du fann den

  Ta gärna med dig naturen hem – på bild

  Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

  I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

  Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

  Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen