Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Trail running and hiking Hjørundfjorden Trail running and hiking Hjørundfjorden
Credits
Trail running and hiking Hjørundfjorden.
Photo: Mattias Fredriksson/visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Få upp flåset i Norge

Att vandra handlar inte bara om vackra vyer – det är också en riktig kaloribrännare. Här är fyra underbara vandringar som garanterat höjer pulsen.

Om du vill komma i form är en vandringssemester rätt väg att gå. Du får timvis med träning varje dag utan att du ens tänker på det. Din grundkondition förbättras, och du stärker stora muskelgrupper som lår och rumpa.

Det är också ett sätt att bli av med de där extra kilona. Hur många kalorier du bränner beror på hur snabbt du går och hur brant vandringen är. I genomsnitt gör en kvinna som väger 65 kilo av med 400-450 kalorier per timme i vandring uppför.

Vandring är en aktivitet som kan göras av nästan alla, och förutom att vara en bra träningsform är det en både rolig och härlig upplevelse.

I Norge finns nästan obegränsat med fantastiska utsikter i lättåtkomlig terräng, och det finns vandringsleder av alla svårighetsgrader. Vissa av de mest kända utsiktsplatserna kräver dock en viss ansträngning, så det är viktigt att välja en led som passar din nivå.


Redo för vandring: Benövningar och aerobics

Att vandra i norska fjällen är ingen söndagspromenad direkt. Se till att din kropp, inte minst benen, är redo för uthållig sightseeing.

  • Om du känner dig ur form bör det räcka med ett 8 veckors träningsprogram för att se till att du kan njuta ordentligt av omgivningarna
  • Satsa på att stärka ben och rumpa med benlyft, knäböj och utfallssteg.
  • Träna inte så intensivt att du inte kan hålla igång en konversation samtidigt – och kom ihåg att andas!
  • Långa och raska promenader är också ett utmärkt sätt att förbereda sig inför vandringssemestern.

Fyra säkra kort

Här är fyra fantastiska vandringsförslag som passar dig som är i hyfsat god form, vare sig du är nybörjare eller har tidigare vana. Alla sträckor är färgkodade, så det är enkelt att hitta rätt nivå – lätt, medel, krävande eller expert.

1. Preikestolen

Med sina 250 000 besökare per år är Preikestolen en av Norges största turistattraktioner. Det är lätt att förstå varför. Klippan är formad som en gigantisk predikstol och ger en helt makalös utsikt över Lysefjorden. Det går en bra vandringsled från Preikestolen Fjellstue upp till toppen av den 604 meter höga bergsplatån. Vandringen tar fyra till fem timmar, och avsätt gärna ett par timmar till vila uppe på platån också.

Det är inte allt för krävande att ta sig upp till Preikestolen, men räkna med att få en adrenalinkick både av utsikten och av att se folk stå så nära kanten.

Det finns fler sköna utmaningar i samma område. Den 4 444 steg långa trappan till toppen av Flørli är en av de längsta trätrapporna i världen. Stigningen är brant, och räkna med ungefär en och en halv för att ta dig upp. 

Läs mer om vandringen till Preikestolen


2. Romsdalseggen

Romsdalseggen ligger i närheten av Molde, i norra delen av Fjord Norge. Här går vandringslederna över fjäll med utsikt över fjordar, bergstoppar och vattenfall. Välj mellan tre turer i olika svårighetsgrad, alla med start i Vengedalen.

Här kan du vandra över bergskammen på dagen och koppla av framför brasan på kvällen.

Vandringen på Romsdalseggen tar mellan sex och nio timmar, beroende på vilken sträcka du väljer. Belöningen är härliga vyer över Romsdalsfjorden, havet och fjälltopparna Trollryggen och Romsdalshorn.


3. Gaustatoppen

Vid klart väder ser du en sjättedel av Norge från Gaustatoppen, ett lättåtkomligt fjäll i Telemark på Sørlandet. Från parkeringen vid Stavro mellan Rjukan och Tuddal tar det runt tre timmar att ta sig till toppen, och två timmar ner igen. Så räkna med omkring fem timmar totalt.

Höjdskillnaden är 700 meter, och vandringen är relativt lätt. Inte långt från toppen ligger en fjällstuga där du kan få dig ett mål mat eller övernatta – se bara till att boka i förväg.


4. Dronningruta

Nord-Norge bjuder på mängder av vandringsmöjligeter i omväxlande terräng, från gröna kullar och sandstränder till spetsiga berg och öppna slätter. Tack vare Golfströmmen är klimatet förvånansvärt milt här – det är ofta över 20° C grader varmt på sommaren, ibland till och med 30° C.

På de flesta ställen i Nord-Norge är det midnattssol i juni och juli. I de södra delarna av regionen går solen precis nedanför horisonten, men nätterna är ändå otroligt ljusa.

Prova den klassiska vandringsleden Dronningruta, som fått sitt namn av Norges nuvarande drottning, Sonja. Hon besökte Vesterålen 1994 och blev fascinerad av kustlandskapet med ensligt belägna stränder, charmiga byar och dramatiska klippor med panoramavyer.


Bästa tipsen innan du ger dig ut i vildmarken

Det finns några praktiska saker det är bra att ha koll på innan du ger dit ut på vandringsäventyr i den norska vildmarken. Var förberedd, tänk på säkerheten och lär dig packa ryggsäcken som ett proffs.


Hitta din vandring

Du behöver inte vänta tills du är här för att hitta en vandring som passar dig.

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages