Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hyttetunet Skåpet i skumring
Skåpet, Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norges nya vandringsstugor

Stugor med ny och spännande arkitektur sätter piff på turen bland fjordar och fjäll, även långt utanför de större vandringslederna. Och det bästa av allt är att du alltid är välkommen in.

Den samling stugor som kallas Skåpet ligger perfekt till vid vandringsstigarna på Lysefjordens södra sida.

Huvudstugan med självhushåll invigdes 2016 av Den Norske Turistforening (DNT), och är helt unik i sitt slag.

–Det är roligt i fjällen. Jag såg en groda på vägen upp och skrek så högt att mamma trodde jag sett en huggorm, säger nioåriga Rikke Benaglia Petersen glatt.

Skåpet, Ryfylke
Skåpet, Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Skåpet
Skåpet.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Skåpet, Frafjordheiene
Skåpet, Frafjordheiene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Fjällvett är skogsvett

Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

1. Planera turen noggrant och se till att någon vet vart du tänker gå och hur länge du ska vara borta.

2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.

3. Lyssna på väder- och lavinrapporterna.

4. Var beredd på oväder och kyla, även på kortare utflykter.

5. Ta med utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.

6. Välj säkra sträckor. Lär dig upptäcka terräng med lavinrisk och osäker is.

7. Använd karta och kompass. Håll alltid koll på var du befinner dig.

8. Vänd om i god tid – det är ingen skam i att vända tillbaka.

9. Spar på krafterna och sök skydd vid behov.

Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

Hon står med sin mamma Rebecca Benaglia i huvudstugans kök, i färd med att lägga afghanska bolinier i en stekpanna.

Ett milt stekos fyller stugan som är första anhalt på vandringen runt Lysefjorden – en veckas tur med världsattraktioner som Preikestolen, Kjerag och Flørlis 4444 trappsteg.

–Det tog ungefär en halvtimme att ta sig upp. Vi har gått mycket i fjällen och tycker det är roligt, säger Rebecca. Men då sölade vi också en hel del och åt längs vägen, lägger hon till.

Nya tider

Norges vandringsstugor har länge förknippats med traditionella och rejäla timmerbyggen med små fönster och gräs på taket. Så är det inte längre.

Med stora fönster och zinkklädda väggar står det spektakulära Skåpet för en ny generations stugor med modern arkitektur.

Huvudstugan har gemensamt sällskapsrum, kök och sovplats för tolv personer, men här finns också bastu med utomhusdusch, en byggnad med toaletter, och sex små övernattningsstugor.

De mindre stugorna har plats för fyra personer. Här kan du i lugn och ro njuta av fjällutsikten genom de stora fönstren som sträcker sig från golv till tak.

Skåpet
Skåpet.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Skåpet, Ryfylke
Skåpet, Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Arkitekturexplosion

Det började redan med återuppbyggnaden av Turtagrø hotell i Luster 2002 – och när den nya fjällstugan vid Preikestolen sedan byggdes 2008 uppstod ett helt nytt sätt att tänka kring stugbyggande.

– På nationell nivå har vi sett att arkitektur haft betydelse både för uppmärksamheten och antal stugbesök, säger Anne Mari Aamelfot Hjelle, chef för naturförvaltningen på Den Norske Turistforening (DNT).

DNT ligger bakom många av stugprojekten, men det är flera krafter som tillsammans gjort att antalet nya, modernt arkitektritade stugor har exploderat.

De som äger och driver stugorna har själva tagit initiativ till nytänkandet, och den ökade uppmärksamheten har smittat av sig. Samtidigt finns det framstående arkitekter i Norge som plötsligt känner att de har blivit omoderna, säger Anne Mari.

Turtagrø Hotel
Turtagrø Hotel.
Photo: Merete Habberstad / Den Norske Turistforening


Miljö och hållbarhet

DNT:s mål är att flera ska ta sig ut i det gröna, men också att värna om den norska naturen. Vid nybyggen står idag frågor om miljö, energilösningar och material högst upp på listan, tillsammans med funktionalitet.

–Det här är byggnader som är tätt sammankopplade med naturen, och som tar hänsyn till den miljö de placerats i, säger Aamelfot Hjelle.

Hon är medveten om att vissa av stugorna med modern tvist har väckt en del debatt. De finns de som tycker det laboreras för mycket med den traditionella och nationalromantiska bild många har av de norska fjällen.

–Och det är bra, säger hon.

Hon understryker att hållbar turism och hänsyn till lokalbefolkningen väger tungt, och att turistföreningen aldrig sätter igång byggnadsprojekt som är oönskade på lokal nivå.

Många av de nya stugorna har redan blivit ikoniska.

–Jag tror inte det finns några gränser utseendemässigt så länge det är miljövänligt och funktionellt. Det räcker inte med ett fint yttre om stugorna är opraktiska, fortsätter hon.

Stugan Rabothytta på norra sidan av Okstindbreen i Hemnes, Nordland, är ett bra exempel, menar Aamelfot Hjelle. DNT:s hytte nummer 500 har blivit en plats det vallfärdas till:

–Stugorna skapar mervärde på turen, och ger ännu en anledning att dra ut till fjälls.  Samtidigt är det inget mål i sig att stugorna ska vara innovativa, och DNT kommer inte enbart att bygga den här typen här stugor i framtiden, understryker hon.

Tungestølen
Tungestølen.
Photo: Snøhetta / Den Norske Turistforening

Old Tungestølen
Old Tungestølen.
Photo: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening


Fler på väg

Fler nya stugjuveler är redan på gång.

När DNT-stugan Tungestølen nu byggs upp igen efter att den raserats av en orkan 2011 är det arkitektkontoret Snøhetta som stått för ritandet.

–Vi vill i första hand att vår arkitektur ska locka människor ut på tur. De nya stugorna kan också bidra med en extra dimension, något du inte sett tidigare, säger arkitekt Anne Cecilie Haug på Snøhetta.

Den välrenommerade arkitektfirman har tidigare tagit fram framstående byggnader som World Trade Center Museum i New York, biblioteket i Alexandria och Den norske opera og ballet i Oslo.

När Snøhetta skapar nytt i den norska naturen handlar mycket om förhållandet till omgivningen:

–Naturen är viktigast. Arkitekturen ska vara i harmoni med naturen, och ett spännande inslag, säger Haug.

Det är viktigt att arkitekturen signalerar att stugorna ger bra skydd, och att du som gäst kan känna dig trygg och varm i det hårda norska klimatet. Samtidigt ska inte omgivningen stängas ute, och liksom många av de nya stugorna har Tungestølen ett stort panoramafönster:

–Men de finaste naturbilderna får du alltid utomhus, säger hon.

Tungestølen
Tungestølen.
Photo: Snøhetta / Den Norske Turistforening


Öppenhetsfilosofi

Den teknologiska utvecklingen gör det allt enklare att bygga skonsamt i den norska vildmarken, berättar Anne Cecilie Haug. Det är med andra ord lättare att värna om miljön idag, även när det byggs i mer svårtillgänglig terräng.

Som arkitekt tycker hon om kontraster till de traditionella stugorna, och att du som gäst får uppleva något som har utformats just för den här unika platsen.

Att alla är välkomna till de norska fjällstugorna är också en viktig poäng:

–Vi på Snøhetta vill verkligen jobba efter premissen att det vi skapar ska vara öppet för alla, och att ingen stängs ute, oavsett vem det är, säger Haug.

Sitter du och funderar på var du kan hitta de arkitektoniska pärlorna? Du har en översikt över de nya stugorna under "Ny arkitektur i Norges natur".

Ny arkitektur i Norges natur

Gullhorgabu

Gullhorgabu ligger i Bergsdalsfjella i Samnanger kommun i Hordaland.

Stugan är byggd med framtidsperspektiv, både vad gäller miljö, arkitektur och smarta lösningar.

Gullhorgabu har många små rum och passar utmärkt för barnfamiljer.

 

Preikestolen Fjellstue

Preikestolen Fjellstue är en utmärkt utgångspunkt om du ska till Norges mest besökta naturattraktion Preikestolen.  

Stugan är V-formad och byggd i massivt trä med två flyglar – den ena med allmänna utrymmen och den andra med sovrum. Båda flyglarna har god utsikt.

 

Skåpet

Skåpet är en fjällstuga med självhushåll, helt olik alla andra. Här finns en huvudstuga med gemensamma sällskapsrum och kök, samt ett par sovrum och alkover med 12 sängplatser.

Resten av sängplatserna är fördelade på sex separata stugor, utspridda som självständiga öar runt om i terrängen.

Den här stugan är en bra utgångspunkt för nätet av leder på södra sidan av Lysefjorden. Kom ihåg att du måste boka stugan i förväg.

 

Kvitlen

Kvitlen är vackert belägen på höjden över Kvitladalen.

Stugan ligger i barnvänlig terräng, som knutpunkt mellan Bjerkreimsheiene och Frafjord- og Sirdalsheiene.

Från stugan har du panoramautsikt över dalen och mot den sköna badplatsen en bit nedanför.

 

Jonstølen

Jonstølen i Ryfylkeheiene ligger perfekt till för dig som besöker Rogalands topptursparadis, men är också fint som mål för en enkel dagstur under hela året.

Den moderna och nyskapande huvudstugan visar prov på det bästa av över 100 års stugbyggarkonst, i regi av Stavanger Turistforening.

Stugan är lätt att ta sig till, och särskilt lämpad för småbarnsfamiljer och hundägare.

 

Rabothytta

Den spektakulära Rabothytta är en del av det nät av stugor och stigar som ligger runt Okstindan på Helgeland.

Stugan ligger 1 200 meter över havet, alldeles intill Okstindbreen. Fönstren är gjorda för att stå emot en orkan, och träpanelerna är byggda av material från närområdet.

 

Skålabu

Skålabu stod färdig i oktober 2016, och med sina 20 sängplatser ersätter den Skålatårnet som huvudstuga på Skåla i Loen, Nordfjord.

Arkitekturen är helt anpassad efter platsen den ligger på, och är i sig själv en sevärdhet.

 

Høgevarde

26 mars 2017 öppnade den nya Høgevardehytta på Norefjell, i ett område där det alltid varit mycket folk i rörelse. Den äldre stugan tar emot 25 000 besökare varje år, och enligt DNT Drammen og Omegn har den nya stugan potential att ta emot dubbelt så många.

Høgevardehytta är byggd nästan helt och hållet av återvinningsbart material, och vilar på en stålkonstruktion en meter över marken.

Tanken är att snö och vind ska kunna passera både över, under och på sidorna av stugan.

 

Nya Tungestølen

Den kända fjällstugan Tungestølen raserades under orkanen Dagmars härjningar på Vestlandet juldagen 2011.

Stugan ligger i Luster i Sogn, i vackra omgivningar intill Jostedalsbreen. Hela 67 arkitektfirmor anmälde intresse för att rita den nya stugan – till sist stod det mellan tre kandidater.

Det vinnande projektet Virveltre är ritat av firman Snøhetta och ska enligt planen stå klart sommaren 2018.

 

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen