Skip to main content

5 vackra vandringsturer i Norges storstäder

I många norska storstäder finns det bästa av två världar - ett livligt stadsliv och fridfulla naturområden. Här är fem tips som tar ditt citybreak till nya höjder.

Norges största städer bjuder på stora kontraster: Å ena sidan ett kul nöjesliv med mycket livemusik, konst och moderna restauranger, och å andra sidan storslagen natur inom nära räckhåll.

Man behöver sällan gå långt för att komma till böljande kullar och berg med vackra utsiktsplatser och härliga vandringsleder av alla nivåer. I Norge blandar man hela tiden stadsliv och naturupplevelser, varje dag och oavsett ålder.

Här är fem sköna turer kring Norges största städer!

Oslo: Promenad till Vettakollen 

Längd: Totalt cirka 2,4 kilometer
Svårighetsgrad: Lätt
Höjd över havet: 419 meter

Ta en paus från stojet i Oslo och gör en avstickare till utsiktsplatsen Vettakollen. Den ligger bara 1,2 kilometer från närmsta tunnelbanestation, och är därmed en av stans lättaste utflykter.

Det är bara att följa leden till skogsområdet Nordmarka, som brukar kallas Oslos ”bakgård”, så belönas du med panoramautsikt över huvudstaden.

När du ändå är i Oslo: Få insidertips på vad du kan göra under en långhelg i huvudstaden. Ge dig ut på gröna äventyr i centrum, öluffa i Oslofjorden eller upplev staden från cykelsadeln. Ta gärna också en tur ut på Operataket, spana in fantastisk gatukonst och hitta de bästa restaurangerna. Är du sugen på mer skog har Oslomarka mängder av fler stigar och spår att utforska till fots.

Bergen: Fjälltur på Fløyen

Längd: 6-10 kilometer
Svårighetsgrad: Medium
Höjd över havet: 400 meter

När det handlar om fantastiska vyer inom nära räckhåll är det svårt att slå Bergen. Staden ligger idylliskt vid en fjord, omgiven av sju bergstoppar. Börja dagen med en promenad i bergen och ta in stämningen i stan mot kvällen.

Destinationskontoret Visit Bergen föreslår en guidad tur på Mount Fløyen, 400 meter över havet. Ta linbanan Fløibanen till toppen och häng med på en av turerna som ordnas dagligen. Turerna går längs markerade spår genom orörd natur och bjuder på storslagna utsikter över staden från olika vinklar.

När du ändå är i Bergen: Läs våra tips inför långhelgen i fjordhuvudstaden. Du kommer nog inte missa den världsarvslistade Bryggen, men passa också på att få en titt bakom fasaden. Och om är sugen på en dagsutflykt till Flåm ska du veta att den turen är ännu vackrare på vintern.

Tromsø: Vandring till Fløya

Längd: Varierar, beroende på vilken väg man tar
Svårighetsgrad: Lätt
Höjd över havet: 671 meter

"Utsikten från Fløya är helt otrolig. Man ser ut över hela Tromsø och de omgivande öarna. Det är också stans bästa plats om man vill uppleva midnattssolen ", säger Anne Marit Vik från Visit Tromsø.

Det finns flera sätt att ta sig upp till toppen. Vissa tar linbanan till Storsteinen och går sista biten uppför backen. Andra ger sig på de 324 stegen i  den så kallade ”Sherpa-trappan”, som börjar vid den nedre stationen på fastlandet.

När du ändå är i Tromsø: Kolla in lokalbornas tips på en späckad långhelg. Besöker du på vintern är chansen stor att du får se norrsken. I Lyngsalperna precis utanför staden kan du åka mountainbike och skidor, och när magen börjar kurra har Tromsø gott om arktisk mat med en modern twist.

Stavanger: Upp till Dalsnuten

Längd: Två timmars vandring
Svårighetsgrad: Lätt
Höjd över havet: 324 meter

Upptäck några av Stavangerregionens underskattade vyer! Fjälltoppen Dalsnuten i Sandnes är perfekt om du är ute efter en lättare tur. Rutten inkluderar allt från markerade stigar och branta backar till små sjöar som det går fint att bada i. Och glöm inte att ta med en matpakke. Ingenting slår ett mellanmål efter en lyckad vandring.

När du ändå är i Stavanger: Njut av en långhelg på Stavangerbornas vis! Promenera genom Gamla Stavanger och avsluta med en god bit mat. Den här regionen är känd för lite tuffare vandringsturer, som de till Preikestolen och Kjerag, men det varierade landskapet kring Ryfylke och Lysefjorden bjuder på gott om alternativ.

Trondheim: Ut till Storheia

Längd: Cirka 10 kilometer
Svårighetsgrad: Lätt
Höjd över havet: 565 meter

I Trondheim hittar man charmiga shoppinggator och trendiga matställen, men Norges tredje största stad har också stora friluftsområden med massor av vandringsleder. En populär tur går till stans högsta punkt Storheia.

Utflykten passar de flesta, och när du kommer upp på toppen har du en magnifik utsikt över Trondheimsfjorden och Fosenhalvön.

När du ändå är i Trondheim: Upplev staden på lokalbornas vis eller ta en promenad i de historiska kvarteren. Och få svar på varför Trondheim kallas ”home of the Nordic flavours”. Om du gillar långa turer kanske du tar dig hit på en pilgrimsfärd?

Planera citysemestern idag! Få de bästa erbjudandena från våra hotellpartners Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Nordic Choice Hotels, och Thon Hotels.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor