Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Norges trolska skogar

8 natursköna vandringar
Med vandringskängor på fötterna och matsäck i ryggsäcken är du redo att ge dig ut i Norges djupa skogar. På många ställen är det så lugnt att du hör dina egna hjärtslag.
To persons hiking in a forest landscape in Vinddalen
Vinddalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Ligger du helst på rygg och drömmer dig bort bland ljung och mossa medan vinden susar i träden?

Norge bjuder på mängder av vackra fjällvandringar, men glöm för all del inte bort alla djupa skogar. Hela 43 procent av landets yta täcks av skog och träd, enligt den statliga fjäll- och skogsförvaltningen Statskog.

Kors och tvärs genom skogarna löper vandringsleder som tar dig långt ut i vildmarken till fridfulla oaser som du ofta får ha helt för dig själv.

Blefjell
Blefjell.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Tack vare Norges allemansrätt kan du ströva omkring fritt i naturen, och det är fritt fram att plocka bär och svamp, tälta, fiska och vandra – se bara till att du visar hänsyn och får med dig allt skräp.

  Åtta vandringsturer i norska skogar

  Här är åtta förslag på vandringsturer i skogsmiljö från DNT (Den Norske Turistforening) med olika svårighetsgrad, från lätta till lite mer krävande turer.

 • Trekanten i Vassfaret

 • Längd: 3 dagar, 67 kilometer
  Svårighetsgrad: Medel

  Vandra till den vackra fjälldalen i Vassfaret, och upplev området som är känt för sin vilda natur, historia och författaren Mikkjel Fønhus.

  Turen går från Bogbrua via stugan Storekrakkoia över Sørbølfjellet och vidare mot Vassfaret upp till stugan Fønhuskoia.

  Fønhuskoia, Vassfaret
  Fønhuskoia, Vassfaret.
  Photo: Marius Dalseg Sætre / Den Norske Turistforening
 • Finnemarkas stora skogar

 • Längd: 1 dag
  Svårighetsgrad: Medel

  I Finnemarka norr om Drammen finns enorma skogsområden och mängder av stugor. Mellan DNT-stugorna Eiksetra och Goliaten finns gott om möjligheter att förlänga turen – man kan till exempel göra avstickare mot stugorna Svarvestolen och Garsjøkoia.

  Turen mellan Eiksetra och Goliaten går genom varierad terräng i öppna landskap och på lagom hög höjd.

  Goliaten, Finnemarka
  Goliaten, Finnemarka.
  Photo: Tore Haare Vestfossen / Den Norske Turistforening
 • Ta tåget till Romeriksåsen

 • Ett av de mest lättåtkomliga skogsområdena i Norge ligger precis utanför Oslo. Man kan ta tåget nästan ända fram till skogskanten.

  Stugorna på Romeriksåsen är inte lika hårt bokade som andra områden, så här har du utmärkta chanser att få lite lugn och ro.

  Romeriksåsen
  Romeriksåsen.
  Photo: Lene K. Jonasson / Visitnorway.com
 • Lätt helgvandring i Krokskogen

 • Längd: 3 dagar, 20 kilometer
  Svårighetsgrad: Lätt

  Krokskogen sträcker sig öster och norr från E16 som går genom Bærum, och vidare över Sollihøgda hela vägen upp mot Jevnaker.

  Det här är en skön helgvandring som startar vid Kleivstua och tar dig till stugorna Myrseter, Presthytta och tillbaka till Kleivstua. Dagsturerna är korta och ger dig gott om tid att koppla av ordentligt.

  Vesleflåtan, Krokskogen
  Vesleflåtan, Krokskogen.
  Photo: VISITOSLO / Tord Baklund
 • Vandring längs flyktvägen Spiker'n

 • Längd: 2-4 dagar, 38,5 kilometer
  Svårighetsgrad: Medel

  Från Namnå i Grue över Baksjøberget (vid gränsmarkering nummer 90) går Spiker'n, en sträcka som användes under andra världskriget som flyktväg till Sverige. Sträckan upptäcktes aldrig av tyskarna och var i bruk ända till slutet av kriget.

  I Finnskogen passerar du böljande trädbeklädda kullar med älvdalar, träskmarker och sjöar av olika storlek. Här finns också en del historiska kvarlevor från den finska invandringen i mitten av 1600-talet. Spår av Skogsfinnarnas kultur syns i byggnader, kulturmonument och geografiska namn.

  Det finns en rad olika boendealternativ längs vägen, som stugorna Bjørsjøtorpet och Grusetsætra, Konttorpets logi och kapellet Rotberget. Det finns också gott om ställen där man kan slå upp ett tält.

  Flyktningeruta, Finnskogen
  Flyktningeruta, Finnskogen.
  Photo: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening
 • Nesvatn-triangeln

 • Längd: 3 dagar, 59 kilometer
  Svårighetsgrad: Medel

  Rutten från Nesvannsdammen till stugorna Granbustø, Hengeltjønn och Mjåvasshytta/Vindil är en populär vandringsväg genom de underbara skogarna i södra Norge. Stugan Mjåvasshytta i Austheiene är mer än 100 år gammal och ligger vackert till på en liten kulle med utsikt över sjön Mjåvatnet.

  Kanoter finns att låna gratis, och sjön är fylld till bredden med fisk. Det finns också andra sjöar i området med fina fiskemöjligheter.

  Austheiene
  Austheiene.
  Photo: Aust-Agder Turistforening
 • Femundsmarka vid svenska gränsen

 • Längd: 6 dagar, 122 kilometer
  Svårighetsgrad: Medel

  Den svenska delen av Femundsmarka ger en riktig vildmarksupplevelse i djupgrön skogsterräng. Dagsetapperna är ganska jämt disponerade, och bekväma stugor väntar på båda sidorna om gränsen.

  Turförslag: Elgå - Rørvollen - Skedbro Fjällstuga - Rogen Fjällstuga - Storrötjärn Fjällstuga - Grövelsjöen Fjällstation - Svukuriset - Elgå

  Femundsmarka
  Femundsmarka.
  Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
 • Vildmarkskänsla i Dividalen

 • Längd: 4 dagar 59 kilometer
  Svårighetsgrad: Krävande

  Dividalen i Troms är en bra utgångspunkt för vandringsturer. I dalen och fjällen intill finns spännande terräng med skog, slätter och bergspartier. Stora delar av området ligger inom Øvre Dividal nationalpark, som grundades 1971.

  Området är också känt för sin magnifika utsikt, bra fiske och ett varierat djurliv med bland annat varg, järv, lodjur och björn.

  Börja turen med vandring från stugan Ventebu i Dividalen i riktning mot Dividalshytta. Därifrån kan du ta dig vidare till Vuomahytta och sedan till stugorna Gaskashytta och Askahytta. Stora delar av vandringen går längs lederna E1, Nordkalott och Grensesømmen.

  Dividalen
  Dividalen.
  Photo: Magnus Beyer Brattli / Den Norske Turistforening

Hitta din favoritvandring

8 vandringar i norska skogar
Med vandringskängor på fötterna och matsäck i ryggsäcken är du redo att ge dig ut i Norges djupa skogar. På många ställen är det så lugnt att du hör dina egna hjärtslag.
Vandra till den vackra fjälldalen i Vassfaret, och upplev området som är känt för sin vilda natur, historia och författaren Mikkjel Fønhus. Read more
Trekanten vid Vassfaret
Goliaten, Finnemarka
Finnemarkas stora skogar
I Finnemarka norr om Drammen finns enorma skogsområden och mängder av stugor.
Finnemarkas stora skogar
Romeriksåsen
Ta tåget till Romeriksåsen
Ett av de mest lättåtkomliga skogsområdena i Norge ligger precis utanför Oslo. Man kan ta tåget nästan ända fram till skogskanten.
Ta tåget till Romeriksåsen
Krokskogen sträcker sig öster och norr från E16 som går genom Bærum, och vidare över Sollihøgda hela vägen upp mot Jevnaker. Read more
Lätt helgvandring i Krokskogen
Sträckan som kallas Spiker’n användes under andra världskriget som flyktväg till Sverige. Read more
Vandring längs flyktvägen Spiker’n
Stugan Mjåvasshytta i Austheiene är mer än 100 år gammal och ligger vackert till på en liten kulle med utsikt över sjön Mjåvatnet. Read more
Nesvatn-triangeln
Den svenska delen av Femundsmarka ger en äkta vildmarksupplevelse i djupgrön skogsterräng. Read more
Femundsmarka vid svenska gränsen
Dividalen i Troms är en bra utgångspunkt för vandringsturer. Read more
Vildmarkskänsla i Dividalen
9 vandringar för alla
Man behöver inte vara rutinerad bergsklättrare för att uppleva norska fjällen. Det finns mängder av vandringsturer för både familjer och nybörjare.
Från parkeringsplatsen vid Vinddalen är det bara en dryg timmes promenad i lätt terräng till vandringsstugan Skåpet, som är känd för sin speciella… Read more
Vinddalen
Hedmarksvidda är ett vackert område med korta etapper, så det passar utmärkt för barnfamiljer som vill prova på vandring från stuga till stuga för… Read more
Hedmarksvidda
I Skrim hittar man också många korta sträckor och mysiga vandringsstugor. Read more
Skrim
Vid Kjekstadmarka finns ett helt nätverk med vandringsleder i varierad terräng - allt från öppen och luftig tallskog till spännande raviner. Read more
Kjekstadmarka
Om du göra en kort och avkopplande utflykt på Hardangervidda rekommenderas vandringen till Sandhaug. Read more
Hardangervidda
I Femundsmarka kan du strosa omrking i riktiga sagoskogar med otaliga klätterträd och stenbumlingar. Read more
Femundsmarka
Langsua har många korta och lättvandrade alternativ om man börjar vandringen från norr. Read more
Langsua
Längs vandringsleden Fjordruta vid Vinjefjorden i Nordmøre finns totalt 13 vandringsstugor att välja på. Read more
Fjordruta
Vandringsstugan Gullhorgabu är inte bemannad, men den är särskilt anpassad till familjer med barn och en bra utgångspunkt för fina vandringar i… Read more
Bergsdalen
De bästa fjällvandringarna
Här är några favoriter från DNT (Den Norske Turistforening).
Midt i Sunnmørsalpene ligger den imponerende toppen Slogen. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å… Read more
Topptur til Slogen (1564 m.o.h.)
Trollheimen triangle via three lodges, Gjevilvasshytta, Jøldalshytta and Trollheimshytta, It's one of two classic tours in Trollheimen, and it's… Read more
Trekanten - Fjelltur i Trollheimen
Velkommen til Norges vakreste fottur sommeren 2018! Turen over Romsdalseggen finner du midt i Norges flotteste fjellverden! Oppe på eggen har… Read more
Romsdalseggen
Dronningruta er en merket turløype på ca 15 km, og er en 'rundtur' langs fjæra og over fjellet, mellom Nyksund og Stø i Øksnes kommune i Vesterålen.… Read more
Dronningruta
Vandring i Norge
campaign
Måtind, Andøy, Vesterålen
Upplev Lofotens eller Nordkaps fjordar, fjäll, höga platåer och alla små öar i ett helt nytt ljus under midnattssolen. Read more
Vandring i Nord-Norge
Upplev norsk kultur, lär dig norsk historia och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en… Read more
Pilgrimsvandring på S:t Olavsleden
campaign
Besseggen
I Jotunheimen finns två högt rankade vandringsresmål: Nasjonalparkriket och Valdres, som båda passar utmärkt som bas om du… Read more
Vandring i Jotunheimen
campaign
Hydalen Valley near Hemsedal
Utforska fjällen Hemsedal, en väletablerad skidort på vintern och en populär vandringsdestination på sommaren. Read more
Vandring i Hemsedal och Golsfjellet
campaign
Hiking, Romsdalseggen
I Fjord Norge är det fjällen och fjordarna som spelar huvudrollen – snöra på dig vandringskängorna för att… Read more
Vandring i Fjord Norge
campaign
Gaustatoppen
Södra Norges omväxlande natur har vandringsmöjligheter för både stora och små. Välj en guidad tur längs den… Read more
Vandring i Telemark och Setesdal
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  ×
  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen