Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Helgeland coast Norway Helgeland
Helgeland coast Norway.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Tips till alla som vill hinna hem innan skymningen

Torbjørn Ekelund slår ett slag för kortare vandringsturer, särskilt för alla som vill ta det lite lugnare på semestern.

Torbjørn Ekelund

Ekelund är en av grundarna av den norska naturtidningen Harvest och författare av Et år i skogen (Ett år i skogen, finns även på tyska med titeln Im Wald), som handlar om miniexpeditioner och dess mirakel.

Som barn drömde Ekelund om exotiska äventyr. Vid 41 års ålder bestämde han sig för att tillbringa en natt varje månad i en skog, under ett helt år. Hans noteringar från skogsupplevelserna utvecklades till en bok, som har inspirerat massor med människor som vill komma närmare naturen. Et år i skogen handlar varken om hjältedåd i vildmarken eller om avlägsna platser andra sidan jordklotet, utan om att upptäcka enkla nöjen och reflektera över människans plats i naturen.

"Jag hoppas kunna föra folk lite närmare en självklar sanning som jag länge var blind för bland vardagens rutiner: Att varje människa utgör en liten del av denna stora mekanism som vi kallar naturen. Att det är därifrån vi kommer och att vi en dag ska tillbaka dit. Det gäller både mig och alla andra före och efter mig", säger Ekelund. Platserna nedan kan hjälpa till att utveckla en sådan medvetenhet.

Foto: Cappelen Damm

Ekelunds bästa turförslag

1. Paddla och cykla på Vegaöarna

Vegaöarna, som finns på UNESCO:s världsarvslista, är perfekta för dagsutflykter. Hyr cyklar i Brønnøysund och ta med dem på färjan till huvudön, där du kan trampa runt som du vill. Ta gärna en paus från cyklingen med en liten kajaktur - kajaker finns att hyra på ön. Vega har också flera bergstoppar som hela familjen klarar av. Med lite planering hinner man med allt på en dag.


2. Vandra i Finse

Norges högst belägna järnvägsstation Finse är särskilt lämplig för alla som tycker om att vandra. Ta morgontåget från  Oslo eller Bergen, kliv av vid Finse station och gå direkt från plattformen ut på Hardangerviddas enorma fjällplatå. Kom bara ihåg att ta säkerheten på allvar.

3. Båtluffa i Oslofjorden

Underskatta inte potentiella naturupplevelser nära stan. Strax utanför Oslo finns en myriad av små öar – det är bara att ta färjan från Rådhusbrygga och hoppa på och av som du vill. På sommaren kan du även ta ett dopp. Höst och vinter är bra om du vill prova havsöringsfiske.


4. En natt i Nordmarka

Få huvudstäder i världen är omgivna av så djupa skogar som Oslo. För mer än 150 år sedan publicerade den norska sagoförfattaren Peter Christen Asbjørnsen boken En Nat i Nordmarken. Många år har gått sen dess, men skogen är densamma. Ta Gjøvikslinjen från Oslo till Movatn och ge dig ut på tur i vilken riktning som helst.

5. Fiska öring i Mandalselva

Två av Norges finaste öringälvar är Otra och Mandalselva i södra Norge. Otra är mest känd av de två, men Mandalselva har börjat komma i kapp de senaste åren. Kanske får du en firre på kroken, kanske inte: det är just det som gör det så spännande.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad