VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Topp 5 miniutflykter

Tips till alla som vill hinna hem innan skymningen
Torbjørn Ekelund slår ett slag för kortare vandringsturer, särskilt för alla som vill ta det lite lugnare på semestern.
Two parked bicycles and a couple exploring one of the Vega islands
Cycling on the Vega islands.
Photo: Hanne Pernille Andersen

Ekelund är en av grundarna av den norska naturtidningen Harvest och författare till boken Et år i skogen (Ett år i skogen, finns även på tyska med titeln Im Wald), som handlar om miniexpeditioner och dess mirakel.

Som barn drömde Ekelund om exotiska äventyr. Vid 41 års ålder bestämde han sig för att tillbringa en natt varje månad i en skog, under ett helt år. Hans noteringar från skogsupplevelserna utvecklades till en bok, som har inspirerat massor med människor som vill komma närmare naturen. Et år i skogen handlar varken om hjältedåd i vildmarken eller om avlägsna platser andra sidan jordklotet, utan om att upptäcka enkla nöjen och reflektera över människans plats i naturen.

"Jag hoppas kunna föra folk lite närmare en självklar sanning som jag länge var blind för bland vardagens rutiner: Att varje människa utgör en liten del av denna stora mekanism som vi kallar naturen. Att det är därifrån vi kommer och att vi en dag ska tillbaka dit. Det gäller både mig och alla andra före och efter mig", säger Ekelund.

Platserna nedan kan hjälpa till att utveckla en sådan medvetenhet.

  1. 1. Vandra, paddla och cykla på Vegaöarna

  2. Vegaöarna, som finns på UNESCO:s världsarvslista, är perfekta för dagsutflykter. Hyr cyklar i Brønnøysund och ta med dem på färjan till huvudön, där du kan trampa runt som du vill. Ta gärna en paus från cyklingen med en liten kajaktur - kajaker finns att hyra på ön. Vega har också flera bergstoppar som hela familjen klarar av. Med lite planering hinner man med allt på en dag.

  3. 2. Vandra i Finse

  4. Norges högst belägna järnvägsstation Finse är särskilt lämplig för alla som tycker om att vandra. Ta morgontåget från  Oslo eller Bergen, kliv av vid Finse station och gå direkt från perrongen ut på Hardangerviddas enorma fjällplatå. Kom bara ihåg att ta säkerheten på allvar.

  5. 3. Båtluffa i Oslofjorden

  6. Underskatta inte potentiella naturupplevelser nära stan. Strax utanför Oslo finns en myriad av små öar – det är bara att ta färjan från Rådhusbrygga och hoppa på och av som du vill. På sommaren kan du även ta ett dopp. Höst och vinter är bra om du vill prova havsöringsfiske.

  7. 4. En natt i Nordmarka

  8. Få huvudstäder i världen är omgivna av så djupa skogar som Oslo. För mer än 150 år sedan publicerade den norska sagoförfattaren Peter Christen Asbjørnsen boken En Nat i Nordmarken. Många år har gått sen dess, men skogen är densamma. Ta Gjøvikslinjen från Oslo till Movatn och ge dig ut på tur i vilken riktning som helst.

  9. 5. Fiska öring i Mandalselva

  10. Två av Norges finaste öringälvar är Otra och Mandalselva i södra Norge. Otra är mest känd av de två, men Mandalselva har börjat komma i kapp de senaste åren. Kanske får du en firre på kroken, kanske inte: det är just det som gör det så spännande.

Allemansrätten

Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge. År 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – även på större privata ägor.

Rätten bygger på några enkla regler som går ut på att man ska vara hänsynsfull och omtänksam, visa respekt för natur, djur och människor, och låta bli att skräpa ner.

Läs mer om Norges allemansrätt.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen