Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Sunset at the Fannaråk cabin.
Fannaråken, Jotunheimen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norges långsmala land bjuder på fjäll och högland i alla former och storlekar – och ett oändligt antal oförglömliga utsiktspunkter. Här är sju förslag.

 

Vart du än vänder dig i Norge väntar fantastiska vyer – vare sig du gärna tar i för att komma upp på en fjälltopp eller hellre spanar in landskapet genom fönstret i bil, tåg eller buss.

Om du frågar lokalbefolkningen efter Norges vackraste utsikt lär du få lika många svar som det finns norrmän. Du behöver nämligen inte gå många meter för att hitta helt sagolika platser – faktiskt har nästan alla norska kommuner utsiktspunkter som lockar både inhemska och utländska turister.

Så var ska man börja? Här är sju förslag på utsikter du aldrig kommer glömma.

Annonser

Nordic Choice Hotels - en annorlunda hotellkedja

Hurtigruten - världens vackraste sjöresa

AutoEurope - smidigaste biluthyrningen

Thon Hotels - boka här

Fannaråken

Fannaråken.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Fannaråkhytta ligger 2 068 meter över havet, en av Norges högst belägna fjällstugor.  Under några hektiska sommarmånader tar värdparet Melissa och Eldar Venes emot runt 1 600 övernattningsgäster som är här för att njuta av 360 graders utsikt, med en solnedgång och soluppgång som målar himlen i de mest otroliga färger.

Från toppen ser du både Norges största glaciär Jostedalsbreen och Hurrunganes spetsiga toppar. Vi dagens slut när himlen står i brand samlas gästerna ute vid kanten för att få se skådespelet.

På den här höjden över havet skiftar vädret fort, så någon solgaranti kan inte ges i det som Melissa kallar "ingångsporten till Jotunheimen".

Besök Fannaråken

Lindesnes

Lindesnes.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Lindesnes betyder "Där landet sjunker i havet", och fyren som står här tändes för första gången år 1656.

Hela fyrområdet är kulturmärkt. Här bor Norges siste fyrvakt, som menar att så många som 100 000 personer besöker fyrområdet varje år. Det finns också ett museum med information, utställningar, butik och café.

Utsikten från fyrens topp talar såklart för sig själv, men att sitta på en bergknall vid Norges sydspets och se solen försvinna i havet är inte så dumt det heller.

Läs mer om fyren i Lindesnes

Nordkap

Nordkapplatået.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Norges och Europas nordligaste punkt är Knivskjelodden, där du kan spana in den majestätiska Nordkapsklippan vid Nordkap – ett ställe som 200 000 personer besöker varje år.

När du står på den 307 meter höga klippan och ser ut över horisonten ligger bara Svalbard mellan dig och oändligheten.

Från mitten av maj till slutet av juli får du midnattssol som en extra bonus. Låt tankarna fara iväg med solstrålarna, och återvänd med minnen för livet.

Planera en resa till Nordkap

Galdhøpiggen

Galdhøpiggen.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Galdhøpiggen är ett självklart resmål för många norska och utländska turister. Är det vackert väder väntar en spektakulär panoramautsikt som sträcker sig över hela Jotunheimen.

Att se Norge från 2 469 meters höjd är en unik upplevelse, och det vackra landskapet kan göra vem som helst mållös. Den mäktiga svarta pyramiden är den högsta fjälltoppen inte bara i Norge, utan i hela Nordeuropa.

De två vanligaste vandringslederna till toppen går från Spiterstulen och Juvasshytta. Den sistnämnda måste göras i sällskap med en glaciärguide, men räknas ändå som lite mindre krävande.

Planera en tur till Galdhøpiggen

Gaustatoppen

Gaustatoppen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Gaustatoppen är med sina 1 833 meter över havet långt ifrån den högsta fjälltoppen i Norge. Ändå dominerar den terrängen runt Tinn i Telemark helt.

Om du besöker toppen i klart väder ser du en sjättedel av Norges fastland. De flesta kommer till Gaustatoppen för utsiktens skull, men många känner också till våfflorna som serveras i Den Norske Turistforeningens stuga här uppe.

Under högsäsongen går det åt uppåt 100 liter våffelsmet om dagen – vilket motsvarar 800 - 1 000 portioner – och varje år avnjuts runt 32 500 nygräddade våfflor med den fantastiska utsikten.

Läs mer om Gaustatoppen

Lofoten

Reine, Lofoten.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

I norraste Nordland breder öriket Lofoten ut sig som ett pärlband i Norska havet. Fjällen bjuder in till vandringsturer med magisk utsikt, och fiskevatten är proppfulla av öring.

Fiskeindustrin har satt sina spår genom historien och är fortfarande viktig för Lofotens befolkning. Det får du själv chans att uppleva om du besöker någon av de charmiga fiskebyarna – Reine, Nusfjord, Å eller Henningsvær är några förslag.

Om du gör turen under sommarens högsäsong får du räkna med att dela upplevelsen med andra, men med lite god vilja brukar det gå att hitta en alldeles egen plätt.

Åk till Lofoten

Flørli

Flørlitrappene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Trätrappan som går upp till kraftstationen på Flørli sägs vara världens längsta med sina 4 444 trappsteg, och enligt Den Norske Turistforening (DNT) har de brantaste partierna en lutning upp mot 45 grader.

Trappan har inga säkerhetsräcken, och det finns skyltar som informerar om att du går turen på egen risk.

Även om turen tar på krafterna får du inte glömma bort att vända dig om ibland. Det finns flera plattformar längs vägen där du kan stanna till och njuta av utsikten över den vackra Lysefjorden, som också rymmer världsattraktioner som Preikestolen och Kjerag.

Läs mer om Flørli

 

 

Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen