Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Vandring och kokkonst

På strövtåg i kulinariska landskap
Vandra i bergen och upptäck traditionell norsk husmanskost som görs på de bästa råvarorna. Vi bad kockarna Arne Brimi och Øyvind Hjelle peka ut de bästa restaurangerna i Norges vandringsområden.
A group of people having dinner outdoors at Brekkeseter
Brekkeseter, Høvringen.
Photo: CH / visitnorway.com

  Arne Brimis rekommendationer:

 1. 1. Kongsvold Fjellstue

 2. På menyn: Kongsvold Fjellstue har serverat mat varje sommar sedan 1720. Menyn har ett brett utbud av lokala delikatesser, inklusive mandelpotatis från bergen, ripa och myskoxe. Här finns också café Kroa, som är känt för sina hemgjorda bakverk.

  På kartan: Du hittar restaurangen i det förlovande vandringslandet Dovrefjell, Oppdal. Om du kommer från Göteborg kan du åka E6:an hela vägen – det är en lugn sträcka som snirklar sig förbi fjällen på vägen mot Trondheim.

 3. 2. Bessheim fjellstue

 4. På menyn: Hemgjord trerättersmiddag med lokala råvaror som renkött. Caféet intill erbjuder lika hög kvalitet med sitt hembakta bröd och färska bakverk. Det är en frestande lunchupplevelse som med fördel kombineras med lite motion före middagen.

  På kartan: Restaurang ligger i den vackra bergspassagen mellan Valdres och Gudbrandsdalen, nära det berömda utflyktsmålet Besseggen i Jotunheimen. 

 5. 3. Nythun Høyfjellstue, Valdres

 6. På menyn: Norges officiella matguide "Spis her" har rankat Nythun bland de tre bästa matupplevelserna i norska fjällen. Restaurangen har också fått silver i den högt ansedda tävlingen Norges bästa hotellfrukost.

  På kartan: Nythun ligger i Valdres, halvvägs mellan Oslo och Bergen. Det är en perfekt utgångspunkt för vandring, mellan de grönskande dalarna i söder och Jotunheimens berg i norr.

 7. 4. Restaurant Hallingstuene, Geilo

 8. På menyn: Hallingstuene serverar traditionell norsk mat med en modern twist. Deras signaturrätt är Nevamat, en kombination av fyra små rätter som görs helt med ingredienser från de närliggande bergen.

  På kartan: Vandringsfantaster kommer att uppskatta denna plats i hjärtat av Geilo, en av Norges mest utvecklade skidorter som är känt för sina lyxiga fjällstugor. Tåget mellan Oslo och Bergen stannar bara några meter från restaurangen.

  Øyvind Hjelles rekommendationer:

 1. 1. Restaurant Karoline, Nusfjord

 2. På menyn: Maten på Karoline återspeglar Lofotens traditioner på ett genuint sätt. Restaurangen är uppkallad efter en fiskebåt och inrymt i en före detta fiskhandel. En av Karolines specialiteter är torsktunga.

  På kartan: Karoline ligger vid ett populärt vandringsområde i fiskebyn Nusfjord i västra Lofoten.

 3. 2. Mogen Turisthytte, Vinje

 4. På menyn: All mat lagas med lokalt skördade råvaror. Menyn bestäms på förhand av kocken och förblir en hemlighet tills alla gäster sitter till bords. Stugan är dessutom en av områdets äldsta fjällstugor.

  På kartan: Stugan ligger vid otaliga vandringsmöjligheter kring Hardangervidda. Den ligger också bra till för en båttur på sjön Møsvatn.

 5. 3. Bios café, Nordreisa

 6. På menyn: Bios öppnade i mitten av 1960-talet som ett matställe för lokalbefolkningen och gäster på genomresa. Restaurangen har röstats fram som "det bästa matstället vid vägen" av föreningen Ganefart.

  På kartan: Bios är perfekt för kustnära vandring i Nordreisa, ett litet samhälle i fylket Troms i Nord-Norge. Härifrån är det inte långt till E6:an, med direktförbindelse hela vägen till Göteborg och Malmö.

 7. 4. Vianvang, Lom

 8. På menyn: Vianvang drivs av stjärnkocken Arne Brimi, som vanligtvis är närvarande under måltiderna. Räkna med en blandning av lokalt kulturarv som går ända tillbaka till Norges stenålder och modern europeisk mat. Restaurangens namn är det fornnorska ordet för bergsdrottning.

  På kartan: Vianvang ligger perfekt till för alla som vill ut och vandra, mitt emellan bergskedjorna Jotunheimen och Rondane. För mer information, kontakta Vianvang

  Vianvang

  Vianvang.
  Photo: Brimi.no
Årstiderna i norska fjällen

sommaren är det populärt med vandring längs öppna slätter och bland höga fjäll. Faktiskt kan det bli lite trångt längs de mest populära lederna.

På hösten lyser landskapet upp i rött och gult, och luften är ren och frisk. Det är perfekt för att plocka svamp, blåbär och hjortron, eller jaga ripa och ren.

Vintersäsongen i norska fjällen är lång – snön brukar komma i november och ligga kvar långt in i april – vilket är alldeles lagom långt för skidåkare och andra vintersportare.

Samtidigt är det många som andas ut när våren kommer och man kan ge sig ut i bergen till fots eller på cykel igen och fiska i fjällsjöarna.

Säkerhet i fjällen

Norge är med rätta känt för sin fantastiska natur, med enorma områden fjäll och vildmark. Förbered dig inför resan till bergen genom att bekanta dig med de norska fjellvettreglene – även om du är van vid fjällvandringar.

Läs de norska fjellvettreglene

Planera en vandringstur

Restaurangtipsen på kartan
Vi tilbyr overnatting i rom, leilegheiter, hytter eller på campingplassen vår. Bessheim er perfekt utgangspunt for den som har tenkt å gå Besseggen. Read more
Bessheim Fjellstue
Familiedrevet fjellstue hvor vertskap og eiere selv er tilstede og deltar aktivt i kjøkken og servering. Read more
Nythun Høyfjellstue
Restaurant Hallingstuene, ligger midt i Geilo sentrum. Drives til dagelig av Frode Aga og kona Berit Kongsvik. Restauranten er innredet som tre gamle… Read more
Hallingstuene
Besøk fiskeværet Nusfjord. Opplev stedets historiske sus. Føl, se og opplev fiskerens og væreierens hverdag. I Storbrygga, eller det tidligere… Read more
Restaurant Karoline
Mogen Turisthytte ligger praktfullt til ved vestenden av Møsvatn i Vinje kommune, og er en av Hardangerviddas eldste turisthytter. Mange velger Mogen… Read more
Mogen Turisthytte
Bios has been voted “the best place to eat by the road” by the official Ganefart association. Read more
Bios Café
Vianvang
Vianvang
Vianvang is run by the celebrity chef Arne Brimi, who is usually present during the meals.
Vianvang
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen