Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Brekkeseter, Høvringen Brekkeseter, Høvringen A group of people having dinner outdoors at Brekkeseter
Brekkeseter, Høvringen A group of people having dinner outdoors at Brekkeseter
Brekkeseter, Høvringen.
Photo: CH / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

På strövtåg i kulinariska landskap

Nöj dig inte med att äta lokalt odlad mat - ge dig ut till områden där själva odlingarna finns. Vandra i bergen och upptäck traditionell norsk husmanskost på restauranger som väcker alltmer intresse hos både norrmän och besökare. Vi bad kockarna Arne Brimi och Øyvind Hjelle peka ut de bästa restauranterna i de norska vandringsområdena.

Arne Brimis rekommendationer:

1. Kongsvold Fjellstue

På menyn: 
Kongsvold Fjellstue har serverat mat varje sommar sedan 1720. Menyn har ett brett utbud av lokala delikatesser, inklusive mandelpotatis från bergen, ripa och myskoxe. I anslutning finns ett kafé, känt för sina hemgjorda bakverk.

På kartan:
Du hittar restaurangen i det förlovande vandringslandet Dovrefjell, Oppdal. Om du kommer från Oslo eller Göteborgs-hållet kan du åka E6:an hela vägen - denna betydligt lugnare sträckning snirklar sig förbi fjället här på sin väg mot Trondheim.


2. Bessheim fjellstue

På menyn:
Hemgjord trerättersmiddag med lokala råvaror såsom renkött. Kaféet intill erbjuder lika hög kvalitets med sitt hem- och nybakta bröd och bakverk - en frestande lunchupplevelse som kräver viss motion före middagen.

På kartan:
Denna restaurang finner du i den vackra bergspassagen mellan Valdres och Gudbrandsdalen, nära det berömda utflyktsmålet Besseggen i bergskedjan Jotunheimen. 


3. Nythun Høyfjellstue, Valdres

På menyn:
Norges officiella matguide "Spis her" rankade Nythun bland de tre bästa matupplevelserna bland de norska fjällen. Restaurangen tilldelades också silver i den högt ansedda tävlingen för Norges bästa hotellfrukost.

På kartan:
Här i Valdres, halvvägs mellan Oslo och Bergen, utgör Nythun en idealisk utgångspunkt för vandring. Regionen är intryckt mellan de grönskande dalarna i söder och Jotunheimens berg i norr.


4. Restaurang Hallingstuene, Geilo

På menyn:
Hallingstuene serverar traditionell norsk mat med en modern twist. Deras signaturrätt är Nevamat, en kombination av fyra små rätter tillagade uteslutande med ingredienser från de närliggande bergen.

På kartan:
Vandringsfantaster kommer att uppskatta denna plats i hjärtat av Geilo, en av Norges mest utvecklade skidorter som är känt för sina lyxiga fjällstugor. Tåget mellan Oslo och Bergen stannar bara några meter från restaurangen.


Øyvind Hjelles rekommendationer:


1. Restaurant Karoline, Nusfjord

På menyn:
Maten på Karoline återspeglar Lofotens traditioner på ett hederligt sätt: restaurangen är uppkallad efter en fiskebåt och inrymt i en före detta fiskhandel. Torsktungan räknas bland Karolines specialiteter.

På kartan:
Det välbevarade fiskeläget Nusfjord är Karolines hemort och ligger i det populära vandringsområdet på västra delen av Lofoten.


2. Mogen Turisthytte, Vinje

På menyn:
All mat lagas med lokalt skördade råvaror. Menyn bestäms på förhand av kocken och förblir en hemlighet tills alla gäster sitter till bords.

På kartan:
Stugan är en känd inkörsport till oräkneliga vandringsmöjligheter kring Hardangervidda. Platsen har dessutom historia - detta är en av äldsta fjällstugorna i området. Härifrån kan du ta en båttur på den närliggande sjön Møsvatn.


3. Bios café, Nordreisa

På menyn:
Bios öppnade i mitten av 1960-talet som ett matställe för lokalbefolkningen och gäster på genomresa. Det har röstats fram som "det bästa stället att äta vid vägen" av föreningen Ganefart.

På kartan:
Bios är perfekt för kustnära vandring i Nordreisa, ett litet samhälle i fylket Troms i Nord-Norge. Härifrån är det inte långt till E6:an, med direktförbindelse hela vägen ned till Göteborg och Malmö. För mer information, besök Bios Café.

Bios Café

Bios Café.
Photo: Ørjan Bertelsen

4. Vianvang, Lom

På menyn:
Räkna med ett starkt fokus på mat- och kulturarvet i bergen, från norsk stenålder till europeisk modernitet. Vianvang drivs av stjärnkocken Arne Brimi, som vanligtvis är närvarande under måltiderna. Restaurangens namn är det fornnorska ordet för bergsdrottning.

På kartan:
Vianvang ligger perfekt till föör de som vill ut och vandra, mitt emellan de ikoniska bergskedjorna Jotunheimen och Rondane. För mer information, kontakta Vianvang

Vianvang

Vianvang.
Photo: Brimi.no


Planera din vandring

Click to activate


Läs merMer om vandring i Norge

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad