Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The painting “Bridal Procession on the Hardangerfjord” at the National Gallery in Oslo, one of Norway’s top art museums
“Bridal Procession on the Hardangerfjord”, Hans Gude and Adolph Tidemand.
Photo: Nasjonalmuseet / Børre Høstland / CC-BY-NC

Audun Eckoff är en av Norges främsta konstkännare. Vi låter honom guida dig genom några av landets viktigaste konstmuseer.

  Ända sedan vikingatiden har det skapats konst och arkitektur i Norge; allt från stavkyrkor i trä till Edvard Munchs expressionistiska målningar. Idag finns det mängder av konstmuseer över hela landet.

  I åtta år var Audun Eckoff chef för Nasjonalmuseet, som förfogar över landets största samling av konst, arkitektur och design. Han har en lång karriär inom konstvärlden, och har tidigare varit chef för Bergen Kunstmuseum och kurator vid Museet for samtidskunst i Oslo. Här guidar han dig genom 17 av Norges bästa konstmuseer.

 • Se Norges största konstsamling

 • Nasjonalgalleriet
  STÄNGT TILL 2022

  Lär dig mer om både norsk och internationell konst genom Norges största offentliga samling av målningar, teckningar och skulpturer från antiken fram till 1950. Från och med 2022 visas både permanenta samlingar och tillfälliga utställningar på Nasjonalmuseet i Oslo. Bland höjdpunkterna finns några av Edvard Munchs viktigaste tavlor som olika versioner av "Skriet" och "Madonna". Dessutom kan du se Tidemand och Gudes "Brudeferden i Hardanger" och Harald Sohlbergs "Vinternatt i Rondane" här. Det internationella utbudet är också starkt, med verk av Pablo Picasso, Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas och Édouard Manet.

 • Med idén som fundament

 • Nasjonalmuseet – Arkitektu​r
  Adress: Bankplassen 3, Oslo

  Ta del av en rad olika genrer och media på Museet for samtidskonst i Oslo. I den jugendinspirerade byggnaden där Norges centralbank låg tidigare kan man nu se samtida konst av norska och internationella konstnärer från 1945 och framåt. Här finns också ett antal permanenta utställningar, varav några är interaktiva. Caféet serverar ekologisk mat, och i museets butik väntar ett stort utbud av böcker om samtida konst.

 • 13 våningar med upplevelser

 • MUNCH, Bjørvika
  Adress: Edvard Munchs plass 1, 0194 Oslo

  Äntligen har det enastående arvet efter Edvard Munch fått sin välförtjänta plats, och det i en av Oslos mest spektakulära nya byggnader i det nya området Bjørvika, ett stenkast från Operahuset. Här finns en enorm samling av Edvard Munchs målningar, teckningar, tryck och fotografier som konstnären överlät till Oslo stad vid sin död. Berömda verk som Skriet, Madonna, Vampyr och Angst ingår i samlingen. MUNCH är ett levande museum, byggt för stora upplevelser. Här finns restauranger, kafé, bar, konsertscen och biograf, och mängder av evenemang och aktiviteter arrangeras.

 • Modern konst bland glas, stål och trä

 • Astrup Fearnley Museet
  Adress: Strandpromenaden 2, Oslo

  På Tjuvholmen i centrala Oslo ligger Astrup Fearnley Museet i en byggnad som ritades av den kände arkitekten Renzo Piano. Det är ett privat museum med samtida konst, och en av landets främsta konstinrättningar. Ta del av utställningar med konst från Norge, Europa och Amerika, samt en stor samling av norsk och utländsk konst från 60-talet och framåt. En av höjdpunkterna i museets permanenta utställning är Anselm Kiefers "Zweistromland". Det är en gigantisk skulptur där civilisationens mörka ursprung symboliseras av en enorm bokhylla i bly, glas och andra material. Museet ligger omgiven av en vacker skulpturpark, som leder ner mot en barnvänlig strand. Museets butik och baren Vingen är också väl värda ett besök.

 • Modernism vid Oslofjorden

 • Henie Onstad Kunstsenter
  Adress: Sonja Henies vei 31, Høvikodden

  Heinen Onstad Kunstsenter ligger på Høvikodden alldeles utanför Oslo. Det grundades 1968 av konståkningslegenden och Hollywoodskådisen Sonja Henie och hennes man, skeppsredaren och konstsamlaren Niels Onstad. Museet har tillfälliga utställningar med norsk och internationell modernism och samtida konst, och dessutom ett rikt utbud av performance- och musikföreställningar. Det finns också permanenta utställningar, bland annat kollage och landskapsmålningar av den tyske dadaisten Kurt Schwitters. Museet ligger vackert till vid Oslofjorden, och är omgivet av en stor skulpturpark. När du känner att du fått tillräckligt med konst för en dag kan du ta en simtur i fjorden, och sen äta gott på den omtyckta restaurangen Bølgen & Moi.

 • Konst i olympisk miljö

 • Lillehammer Kunstmuseum
  Adress: Stortorget 2, Lillehammer

  Lillehammer Kunstmuseum ligger i en byggnad som ritades 1963 av Erling Viksjø, som också är arkitekten bakom regeringskvarteret. Museet har fått sin moderna stil av arkitektfirman Snøhetta, som byggde ut huset 1994. Dessutom bidrog Bård Breivik med en ny fasad år 2016. Museets permanenta samling innehåller norsk bildkonst från 1800-talet fram till idag. I en särskild avdelning finns en samling med verk av Jakob Weidemann, som var viktig för utveckling av abstrakt måleri i Norge på 60-talet. Museets tillfälliga utställningar satsar på konstnärer med koppling till regionen, men även på andra viktiga norska och utländska konstnärer. Art Garden ligger precis utanför, och är en perfekt plats att koppla av på i solen med en bok – eller kanske ha en picknick.

 • Åtta kilometer Munch, Kittelsen och Krohg

 • Blaafarveværket och koboltgruvor
  Adress: Koboltveien 11, Åmot

  Blaafarveværket etablerades 1773 för att utvinna kobolt från gruvorna i Modum. Kobolten användes som färgämne i världens porslin- och glasindustri. Idag består Blaafarveværket av en åtta kilometer lång sträcka konst, kultur och naturupplevelser där du kan ta del av tillfälliga utställningar av norska konstnärer som Edvard Munch, Harriet Backer, Christian Krohg och Kjell Nupen. Blaafarveværket har också landets största samling av Theodor Kittelsens gestaltningar av häxkonst och natur i form av snidade möbler, oljemålningar, akvareller och teckningar. Här ligger också Nyfossum, en ståtlig byggnad i empirstil där pastellmålningar av Ida Lorentzen ställs ut. Förutom konst erbjuder Blaafarveværket också ett underjordiskt äventyr i koboltgruvorna, och dessutom finns här en livlig bondgård för de allra minsta.

 • Konst, hantverk och historiska byggnader

 • Drammens Museum
  Adress: Konnerudgata 7, Drammen

  På Drammens Museum, ungefär 40 minuter utanför Oslo, finns mängder av kulturhistoria i form av konstföremål, byggnader och både äldre och nyare konstverk. Utforska samlingen som innehåller glas från Nøstetangen, barocksilver, keramik från 1700-talet, möbler, textilier, religiös konst, folkkonst samt museets permanenta utställning av konst- och designföremål. I museets park finns ett lanthus från sent 1700-tal, timrade hus från Hallingdal och en lite nyare paviljong. Här finns både tillfälliga utställningar av konst och hantverk och en permanent utställning med verk av flera nyckelpersoner inom norskt måleri.

 • Lär dig fotografins historia

 • Preus Museum
  Adress: Kommandørkaptein Klincks vei 7, Karljohansvern, Horten

  Preus Museum på den idylliska Karljohansvern i Horten är ett måste för dig som gillar foto och historia. Här kan du utforska en stor samling fotografier, fotoutrustning och fotoböcker i en byggnad som omdekorerats av arkitekt Sverre Fehn. Museets permanenta utställning visar den tekniska utvecklingen från camera obscura till dagens mobilkameror, och även själva fotografiets utveckling. Välkända postmoderna fotografer som Thomas Struth och Cindy Sherman finns båda representerade. Du kan också kolla in några mindre utställningar med fotografier som skildrar norsk performance- och processkonst samt mode från 50-talet fram till idag. Centrala figurer inom norskt fotografi som Anders Beer Wilse, Elisabeth Meyer, Morten Krogvold, Tom Sandberg och Dag Alveng går också att se här.

 • Andy Warhol möter Edvard Munch

 • Haugar Vestfold Kunstmuseum
  Adress: Gråbrødregaten 17, Tønsberg

  Den imponerande museibyggnaden ligger i den gamla navigationsskolan i centrala Tønsberg, inte långt från den historiska platsen "Haugating". Tegelbyggnaderna från tidigt 1900-tal har utformats av arkitekt Bjerke och Eliassen. På fasaden skildras olika människor en sjöfarare kan tänkas möta på sina resor till havs. Museets samling har verk av den amerikanske popkonstnären Andy Warhol – baserade på Edvard Munchs mest kända litografier. Här finns också konst av Peder Balke, Anna-Eva Bergman, Odd Nerdrum, Bjarne Melgaard och flera av Kjartan Slettemarks kända Nixon Visions.

 • Kolla in Sørlandets konst

 • SKMU Sørlandets Kunstmuseum
  Adress: Skippergata 24B, Kristiansand

  Sørlandets Kunstmuseum ligger i kuststaden Kristiansand. Här visas verk av viktiga norska konstnärer från 1800-talet, som Johan Christian Dahl, Frits Thaulow, Christian Krohg, Oda Krohg och Edvard Munch. Museet har också 1900-talskonst av bland andra Leonard Rickhard och Kjell Nupen, som båda har en stark koppling till trakten. Samlingen innehåller inte bara motiv från Sørlandet, utan också textilier och konsthantverk av konstnärer från regionen. Stanna gärna till på museets café, som säger sig ha stans bästa kaffe.

 • Kultur med MUST

 • Stavanger kunstmuseum
  Adress: Henrik Ibsensgate 55, Stavanger

  Stavanger Kunstmuseum har allt från 1800-talsmålningar till samtida konst. I samlingen finns mer än 70 av Lars Hertervigs norska landskapsmålningar, och verk av flera andra framstående norska konstnärer. Museet är en del av Museum Stavanger (MUST), och har också en stor samling konst från mellankrigstiden. Dessutom finns verk och arkivmaterial av bland andra Arne Ekeland, Reidar Aulie och Alexander Schulz. Museet visar också Jan Groths samling, med norsk och internationell konst från 60-talet fram till idag.

 • Jugendstaden visar upp sig

 • The Art Nouveau Centre & The Art Museum KUBE
  Address: Apotekergata 16, Ålesund

  Kunstmuseet KUBE i Ålesund dokumenterar och ställer ut allt från konst och arkitektur till design och konsthantverk. Det ligger i en gammal bankbyggnad från 1905, och är sammanlänkad med Jugendstilsenteret. Centrets permanenta utställning består av vackra föremål och jugendinteriörer, en stil som dominerade i Europa, Norge och Ålesund runt år 1905.

 • Målning och musik i Bergen

 • KODE Art Museum of Bergen
  ​Address: Rasmus Meyers allé 3, 7 and 9, Bergen

  Museet KODE består av fyra byggnader på olika platser i staden, och är landets största museum utanför Oslo. Det är faktiskt också ett av Skandinaviens största museer för konst, hantverk, design och musik. Dessutom förfogar man över en rad tonsättarbostäder där man ger konserter och visar nutida konst, historiska föremål och parkområden. Rasmus Meyer-samlingen visar upp ett antal av Edvard Munchs större verk, bland annat "Aften på Karl Johan" och "Kvinne i tre stadier". Förutom framstående norsk konst har museet viktiga verk av Paul Klee, Pablo Picasso och många andra av 1900-talets stora konstnärer. Ole Bull Museum Lysøen, Harald Sæverud Museum Siljustøl och Edvard Grieg Museum Troldhaugen är alla en del av KODE. I de tre tonsättarbostäderna ges över 400 konserter varje år.

 • Inte bara bildkonst

 • Trondheim Art Museum
  ​Adress: Bispegata 7B and Trenerys gate 9, Trondheim

  Med över 4 000 konstverk har Trondheim Kunstmuseum landets tredje största offentliga samling av norsk konst från 1850 och framåt. Museet har också tillfälliga utställningar med både samtida och äldre konstverk. Man har också satsat på evenemang där bildkonst utmanas och berikas av musik, litteratur, guidade turer och performance. Museet har utöver det verk av de norska konstnärerna Håkon Bleken och Inger Sitter i byggnaden Gråmølna, som är museets arena för samtida konst.

 • Skatter från Europa och Japan

 • Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
  ​Adress: Munkegata 3–7, Trondheim

  I Trondheim ligger också Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, ett nationellt museum för dekorativ konst och design. Här visas möbler, silver, glas, textiler och keramik som sträcker sig från 1400-talet fram till idag. Museet är det enda i Norge med en permanent utställning av japanskt hantverk och textilier. Första våningen på Nordenfjeldske är utvecklad av den belgiske arkitekten Henry van de Velde och danske Finn Juhl. Det har gett interiören en prägel av både jugend och skandinavisk design. Bland museets tusentals skatter kan nämnas Hannah Ryggens politiska bildvävnader, ett samurajsvärd från Edoperioden och vackra japanska skärpspännen.

 • Ta del av Nord-Norges konst

 • Nord-Norsk Kunstmuseum
  Adress: Sjøgata 1, Tromsø

  I Tromsø kan du utforska konst och hantverk med koppling till Nord-Norge, skapade från 1800-talet fram till idag. Nordnorsk Kunstmuseums permanenta samling består av målningar, skulpturer, teckningar, fotografier, videor, textiler och konsthantverk. Utvalda delar av samlingen visas på museets andra våning, med verk från romantiken fram till idag. Här finns konstnärer som Peder Balke, Adelsteen Normann, den samiske konstnären John Savio, Anna-Eva Bergman, Olav Christopher Jenssen och David Hockney.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera din upptäcktsfärd
Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907, og er et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. En katastrofal… Read more
Jugendstilsenteret og Kunstmuseet KUBE
Internasjonal samtidskunst i et vakkert landemerke på Tjuvholmen Read more
Astrup Fearnley Museet
På Haugar kunstmuseum midt i Tønsberg sentrum kan du oppleve stor kunst i de faste og midlertidige aktuelle utstillingene som settes opp. Blant annet… Read more
Haugar Kunstmuseum
Henie Onstad er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillings-, musikk- og aktivitetsprogram, og en sentral… Read more
Henie Onstad Kunstsenter
Omfattende samling av kunst og design i fire bygg. Opplev mesterverk av Edvard Munch, Nikolai Astrup, Pablo Picasso, Paul Klee og J. C. Dahl. Read more
KODE – Kunstmuseer og Komponisthjem
Opplev Edvard Munchs kunsterskap og liv på en helt ny måte. Read more
MUNCH
Nasjonalgalleriet er midlertidig stengt for å sikre en trygg flytteprosess til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2022.… Read more
Nasjonalgalleriet (stengt)
Museet viser den faste utstillingen Boligideer  samt skiftende utstillinger som spenner fra samtidsarkitektur til historiske emner. Museets… Read more
Nasjonalmuseet - Arkitektur
Nordnorsk Kunstmuseum skaper rom for ideer. Read more
Nordnorsk Kunstmuseum
Museet byr på opplevelser innenfor hele fotografiets bredde: fra de tidligste tekniske og vitenskapelige eksperimenter til dagens fotografiske… Read more
Preus museum
SKMU Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand er det regionale kunstmuseet for Agder. Read more
Sørlandets Kunstmuseum SKMU
Stavanger Kunstmuseum er en knutepunktsinstitusjon og viser skiftende utstillinger i tillegg til utvalg fra Den faste samling, Samling Halvdan Hafsten… Read more
Stavanger kunstmuseum
Oslo
Opplev Edvard Munchs kunsterskap og liv på en helt ny måte. Read more
MUNCH
Museet viser den faste utstillingen Boligideer  samt skiftende utstillinger som spenner fra samtidsarkitektur til historiske emner. Museets… Read more
Nasjonalmuseet - Arkitektur
Nasjonalgalleriet er midlertidig stengt for å sikre en trygg flytteprosess til det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2022.… Read more
Nasjonalgalleriet (stengt)
Internasjonal samtidskunst i et vakkert landemerke på Tjuvholmen Read more
Astrup Fearnley Museet
Henie Onstad er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillings-, musikk- og aktivitetsprogram, og en sentral… Read more
Henie Onstad Kunstsenter
Østlandet
Museet byr på opplevelser innenfor hele fotografiets bredde: fra de tidligste tekniske og vitenskapelige eksperimenter til dagens fotografiske… Read more
Preus museum
På Haugar kunstmuseum midt i Tønsberg sentrum kan du oppleve stor kunst i de faste og midlertidige aktuelle utstillingene som settes opp. Blant annet… Read more
Haugar Kunstmuseum
Sørlandet
SKMU Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand er det regionale kunstmuseet for Agder. Read more
Sørlandets Kunstmuseum SKMU
Fjord Norge
Stavanger Kunstmuseum er en knutepunktsinstitusjon og viser skiftende utstillinger i tillegg til utvalg fra Den faste samling, Samling Halvdan Hafsten… Read more
Stavanger kunstmuseum
Omfattende samling av kunst og design i fire bygg. Opplev mesterverk av Edvard Munch, Nikolai Astrup, Pablo Picasso, Paul Klee og J. C. Dahl. Read more
KODE – Kunstmuseer og Komponisthjem
Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergaarden fra 1907, og er et spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. En katastrofal… Read more
Jugendstilsenteret og Kunstmuseet KUBE
Trøndelag
Nord-Norge
Nordnorsk Kunstmuseum skaper rom for ideer. Read more
Nordnorsk Kunstmuseum
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Mera konst

  Här hittar du fler idéer till en konstresa i Norge.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Läs också

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen