Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A big crowd observing a viking ship at The Viking Ship Museum in Oslo
The Viking Ship Museum in Oslo.
Photo: Eirik Irgens Johnsen / Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Konsthistorikern och doktoranden Ragnhild Martine Bø tipsar om sina favoritmuseer för alla som är nyfikna på Norges historia.

  Ragnhild Martine Bø, konsthistoriker och doktorand vid institutionen för arkeologi, konservering och historia vid Universitetet i Oslo, är personen att fråga när det kommer till Norges historiska museer.

  En inblick i Norges förflutna

  Museer är ett underhållande sätt att lära sig något nytt. Är du intresserad av historia och ska åka till Norge vill du förstås ta reda på vilka museer som är värda att besöka. Nedan finner du några säkra kort, och du behöver inte ens vara särskilt påläst.

  Samtliga ställen har moderna utställningar som får historien att komma till liv – upptäck historien om Norge genom mängder med intressanta och sällsynta föremål.

 • Allt under ett tak

  På Historiska museet i Oslo får du en översikt över norrmännens förflutna under ett och samma tak. Se hur det norska samhället utvecklades från att vara ett fattigt och ganska isolerat land till att bli en modern välfärdsstat i världen.

 • Vikingarna

  Vikingskiphuset i Oslo är ett av Norges mest besökta museer. Vikingaskepp och vardagsobjekt ger en inblick i hur vikingarna levde. Vikingatiden sätter gärna fart på fantasin, och museet visar vikingarnas kultur ur flera perspektiv.

 • En 900 år gammal träkyrka

  De medeltida stavkyrkornas karakteristiska arkitektur är kanske den starkaste symbolen för Norges historia, och Borgund är en av de bäst bevarade. Kyrkan ligger vid Sognefjordens mynning i Lærdal och har ett besökscentrum med en utställning om stavkyrkorna.

 • En inbjudan till ärkebiskopens bostad

  Museet Erkebispegården i Trondheim är en del av den mäktiga domkyrkan Nidarosdomen. I början av 90-talet förstördes vissa delar av biskopsgården i en brand, och där byggde man istället ett nytt museum. Under konstruktionsarbetet gjordes flera spännande arkeologiska fynd som ingår i museisamlingen.

 • Historien om Norges kustkultur

  Arkeologisk museum i Stavanger berättar om regionen innan den blev känd som den norska oljeindustrins centrum. Området befolkades för länge, länge sedan, vilket museets varierade samling vardagsobjekt från forna tider vittnar om.
   

 • The Museum of Archaeology in Stavanger, Fjord Norway
  Stavanger.
  Photo: Arkeologisk Museum
 • Samernas praktfulla kultur

  På Samemuseet i Varangerbotn har man lyckats rymma in samernas långa historia i en modern byggnad med tydliga drag av lokala byggtraditioner. Det är en omfattande, färgglad utställning som ofta livas upp ytterligare av olika kulturevenemang.

 • The Sami Museum in Varangerbotn, Northern Norway
  Varangerbotn.
  Photo: Várjjat Sámi Musea
 • Bergen genom tiderna

  Den ingående utställningen om Bergen på stadens historiska museum täcker tiden från antiken till idag. Om du gillar arkeologi och etnografi finns stora samlingar som visar hur invånarna levde – bland annat vikingarna, såklart. Avdelningen med kyrkokonst anses vara den viktigaste av sitt slag i Norge.
   

 • Eidsvoll och Norges konstitution

  Eidsvoll är den lilla staden där Norge tog första steget till självständighet år 1814, en process som fullbordades år 1905, när unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. "Eidsvoll 1814" är också namnet på själva byggnaden där konstitutionen skrevs under den 17 maj – en dag som bekant firas med pompa och ståt varje år. Eidsvoll 1814 har också ett besökscentrum med flera intressanta utställningar.

Upptäck Norges historia

Klassiska historiska museer
Den største samlingen av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder funnet i Norge. Read more
Historisk museum
Borgund Stavkyrkje er eit unikt døme på imponerande byggjekunst frå mellomalderen som er eit særmerkt landemerke langs turistvegen mot Lærdal. Read more
Borgund Stavkyrkje
Museet har omfattende vitenskapelige samlinger innen arkeologi, antropologi, kunst- og kulturhistorie, botanikk, geologi og zoologi. Read more
Universitetsmuseet i Bergen (Naturhistorisk og Kulturhistorisk samling)
Eidsvollsbygningen er ett av Norges fremste nasjonalsymboler som stedet der den norske Grunnloven ble skrevet og vedtatt i 1814 - et must for alle… Read more
Eidsvoll 1814
Kafé Standpunkt er et moderne kaffehus med historisk inspirasjon, og vi ønsker at kafébesøket skal være en del av en helhetlig og hyggelig… Read more
Kafé Standpunkt på Eidsvoll 1814
Andra historiska museer
Låt Trond Schøning från Blomqvist kunsthandel ge sina bästa tips om andra historiska museer.
Läs också
Glomdalsmuseet er Norges tredje største friluftsmuseum, nest etter Norsk Folkemuseum og Maihaugen Read more
Anno Glomdalsmuseet
Stor villa i sveitserstil bygd av rederfamilien Berentsen i tre. Arkitekt for bygget var Henrik Nissen fra Kristiania (Oslo). Read more
Breidablikk
Et pust av nostalgi! I Gamle Bergen kan du gjenoppleve noe av stemningen fra fortiden med hus fra 1700-, 1800- og 1900-tallet. Read more
Gamle Bergen Museum - Bymuseet i Bergen
Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten er eit interaktivt museum for heile familien som gir deg kunnskap om brear og klima på ein ny og… Read more
Norsk Bremuseum
Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved… Read more
Hamsunsenteret
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Mer konst i Norge

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Fler museer

  Börja semesterplaneringen här!  Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Läs också

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen