VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fyra skrattande kvinnor står i fontänen som omges av speglar på Kistefos Museum i Hadeland
Four laughing women standing in the fountain surrounded by mirrors at Kistefos Museum in Hadeland
Fontänen vid Kistefos museum.
Photo: Nikolas Gogstad-Andersen
The fountain at the Kistefos Museum.
Photo: Nikolas Gogstad-Andersen

10 idéer till en mer kulturell Norgesemester

Häftig arkitektur och historiska hotell, Michelinrestauranger och grönskande trädgårdar, spännande gatukonst och skulpturparker. Kolla in våra bästa tips på några av Norges bästa upplevelser inom konst, kultur och gourmetmat.

 1. Obs! Utbudet av hotell, restauranger, aktiviteter och transport kan vara begränsat på grund av coronavirus-situationen. Kontrollera vad som gäller innan du ger dig av.


  1. Besök Norges vackraste parker

  Norges skulpturparker erbjuder en magnifik blandning av natur och kultur. Några måsten är Vigelandsparken och Ekebergparken i Oslo, Midtåsen skulpturpaviljong i Sandefjord och Kistefos-museet i Hadeland. Kistefos fick mycket uppmärksamhet år 2019, när museet slog upp dörrarna till den spektakulära byggnaden The Twist, ett galleri som samtidigt är både en skulptur och en bro.

  På en liten ö strax utanför Stavanger hittar man den unika blomsterparken Flor og Fjære. Det är som att kliva in i en annan värld med vita stränder, palmer, vattenfall, bonsaiträd och mer än 50 000 blommor. I Sunnhordaland hittar du det lilla men ståtliga slottet Baroniet Rosendal, som byggdes år 1665. Byggnaden omges av en magnifik rosenträdgård med en labyrint som det är lätt att gå vilse i. Det är en hit med barnen också!

 2. 2. Se imponerande gatukonst

  De senaste åren har flera orter i Norge förvandlats till spännande utomhusgallerier som inte kostar ett öre. Visste du till exempel att gatukonstfans från hela världen vallfärdar till Bergen och Stavanger? Om du åker till Haugesund kan du kolla in väggmålningen av den norska popkonstnären Pushwagner.

  Men det är inte bara de större städerna som har fått upp ögonen för gatukonst. Det finns fantastiska exempel överallt, från övergivna byggnader i Lofoten i norra Norge till de vita trähusen i Flekkefjord i söder.

 3. 3. Upptäck Norges kulturarv

  Åtta norska platser finns med på UNESCO:s världsarvslista. Listan består av kulturella och naturliga platser som anses ha stor betydelse för mänskligheten, och den är minst sagt varierad. Här finns allt från stavkyrkor och gamla herrgårdar till små fiskebyar och fjordar. Bryggen, den medeltida kajen i Bergen, var först med att inkluderas på listan år 1979. Industriarvet Rjukan–Notodden är det senaste tillskottet från år 2015.

  Förutom UNESCO-platserna finns det många andra välbevarade kulturella landmärken som förtjänar uppmärksamhet. Om du ska semestra i Telemark kan du besöka Sauherads kyrka, som är känd för sina demonmålningar. På ön Leka, som kallas ”den röda ön” på grund av dess ovanliga geologi, finns det flera mystiska grottmålningar. Leka ligger mitt i Norge i regionen Trøndelag.

  För att få ut så mycket som möjligt av besöket kan du alltid boka en guidad tur.

 4. 4. Åk ut på landet

  En tur på landet kan göra susen för stressade stadsbor. För en garanterat unik upplevelse rekommenderas några nätter i en av Norges många herrgårdar och ombyggda bondgårdar. Dessa vackra hotell erbjuder unikt inredda rum och lokal mat (ofta från den egna gården), vare sig du vill ha något enkelt och jordnära eller om du tänker skämma bort dig på ett trendigt designhotell.

 5. 5. Pröva lokal norsk mat

  Gör norska matupplevelser en del av semestern. Tack vare många nya lokala livsmedelsproducenter har det aldrig smakat så bra att resa runt i Norge! Mumsa dig igenom prisbelönta ostar, kallskuret, skaldjur, cider, äppeljuice och hantverksöl. Håll också utkik efter skyltar längs vägarna om färsk frukt, äppeljuice och annat gott som är till salu i gårdsbutikerna.

 6. Ladda ner Visit Norways app

  Visit Norways app innehåller information om tusentals norska hotell, restauranger, aktiviteter och attraktioner i närheten.

  iPhone: Visit Norway för iOS
  Android: Visit Norway för Android

 7. 6. Upplev mat i världsklass

  Det är ingen överdrift att säga att Norges restaurangscen har varit med om en smärre revolution de senaste åren. Norska kockar har vunnit fler medaljer än något annat land i Bocuse d'Or, och det finns nu Michelinrestauranger i Stavanger, Bergen, Trondheim, Oslo och Lindesnes. Kom bara ihåg att boka bord i god tid!

 8. 7. Gå på museer och utställningar

  Sugen på något intellektuellt och konstnärligt? Att besöka ett bra museum är som att ge hjärnan ett vitaminpiller. I Norge råder ingen brist på spännande utställningar och museer som ger nya insikter och perspektiv. Kolla in några av alla fantastiska samlingar med konst och historiska föremål. Det finns också flera utomhusmuseer som passar alla i familjen.

 9. 8. Välj boende utöver det vanliga

  Gör semestern extra speciell med ett unikt eller udda hotell som är en upplevelse i sig. Du kan till exempel checka in på ett historiskt hotell och sova i rum där kungar och drottningar har tillbringat natten. Arkitekturen, maten och omgivningarna ger garanterat en oförglömlig upplevelse, och värdarna kommer att göra allt för att du ska ha det bra.

 10. 9. Hitta din inre viking

  Vad vet du om vikingarnas kultur hos våra grannar? Tack vare museer, äventyrscenter och till och med hela vikingabyar är det lätt att lära sig mer om Norges vikingar på semestern. Med allt från vikingaskepp och rekonstruerade hus till historiska samlingar transporteras du mer än 1 000 år tillbaka i tiden.

  Viking Planet är ett 1 600 kvadratmeter stort, interaktivt underhållningscenter i Oslo. Fördjupa dig i de norska vikingarnas kultur genom banbrytande virtuell teknik, avancerade filmproduktioner och en 270 graders biograf.

 11. 10. Roadtrip till Norges arkitektoniska mästerverk

  Många norska byggnader har fått uppmärksamhet utomlands de senaste åren. Några av de mest kända exemplen är operahuset och det nya Munch-museet i Oslo, The Twist i Hadeland och biblioteket i Vennesla.

  Tack vare landets nationella turistvägar är det lätt att planera en bilsemester kring spännande arkitektur. Längs de 18 natursköna turistvägarna finns åtskilliga spektakulära utsiktspunkter och påkostade rastplatser, bland annat vad som har kallats världens vackraste toaletter.

  Bo bekvämt på ett miljövänligt hotell i en av Norges hållbarhetsmärkta destinationer eller kolla in alla glampingmöjligheter. Efter en lång dag med aktiviteter passar det bra att sätta tänderna i traktens lokala specialiteter.

Inspiration

Citybreak med fokus på mat

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen