Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: Eirik Irgens Johnsen/Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En inblick i Norges förflutna

Ragnhild Martine Bø är lektor på Oslos Institutt for arkeologi, konservering og historie. Hon tipsar här om sina favoritmuseer för alla som är nyfikna på Norges historia.

Museer är ett underhållande sätt att lära sig något nytt. Är du intresserad av historia och ska åka till Norge vill du förstås ta reda på vilka museer som är värda att besöka. Nedan finner du några säkra kort, och du behöver inte ens vara särskilt påläst. Samtliga ställen har moderna utställningar som får historien att komma till liv – upptäck historien om Norge genom mängder med intressanta och sällsynta föremål.

Ragnhild Martine Bø

Foto: Ragnhild Martine Bø

Click to activate
Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

Ragnhild Martine Bøs bästa tips

Allt under ett tak

På Historiska museet i Oslo får du en översikt över norrmännens förflutna under ett och samma tak. Se hur det norska samhället utvecklades från att vara ett fattigt och ganska isolerat land till att bli en modern välfärdsstat i världen.

Vikingarna

Vikingskiphuset i Oslo är ett av Norges mest besökta museer. Vikingaskepp och vardagsobjekt ger en inblick i hur vikingarna levde. Vikingatiden sätter gärna fart på fantasin, och museet visar vikingarnas kultur ur flera perspektiv.

En 900 år gammal träkyrka

De medeltida stavkyrkornas karakteristiska arkitektur är kanske den starkaste symbolen för Norges historia, och Borgund är en av de bäst bevarade. Kyrkan ligger vid Sognefjordens mynning i Lærdal och har ett besökscentrum med en utställning om stavkyrkorna.

En inbjudan till ärkebiskopens bostad

Museet Erkebispegården i Trondheim är en del av den mäktiga domkyrkan Nidarosdomen. I början av 90-talet förstördes vissa delar av biskopsgården i en brand, och där byggde man istället ett nytt museum. Under konstruktionsarbetet gjordes flera spännande arkeologiska fynd som ingår i museisamlingen.

Ad

Samernas praktfulla kultur

På Samemuseet i Varangerbotn har man lyckats rymma in samernas långa historia i en modern byggnad med tydliga drag av lokala byggtraditioner. Det är en omfattande, färgglad utställning som ofta livas upp ytterligare av olika kulturevenemang.

Historien om Norges kustkultur

Arkeologisk museum i Stavanger berättar om regionen innan den blev känd som den norska oljeindustrins centrum. Området befolkades för länge, länge sedan, vilket museets varierade samling vardagsobjekt från forna tider vittnar om.
 

Bergen genom tiderna

Den ingående utställningen om Bergen på stadens historiska museum täcker tiden från antiken till idag. Om du gillar arkeologi och etnografi finns stora samlingar som visar hur invånarna levde – bland annat vikingarna, såklart. Avdelningen med kyrkokonst anses vara den viktigaste av sitt slag i Norge.
 

Eidsvoll och Norges konstitution

Eidsvoll är den lilla staden där Norge tog första steget till självständighet år 1814, en process som fullbordades år 1905, när unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. "Eidsvoll 1814" är också namnet på själva byggnaden där konstitutionen skrevs under den 17 maj – en dag som bekant firas med pompa och ståt varje år. Eidsvoll 1814 har också ett besökscentrum med flera intressanta utställningar.

Fler museer i Norge

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad