VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Street art by SMUG on a building in Stavanger, Fjord Norway
Gatukonst av SMUG i Stavanger.
Photo: Brian Tallman Photography / Nuart

Norges inställning till gatukonst har förändrats helt de senaste åren, och landet är numera som en enda stor konstutställning. Gatukonstnären och författaren Martin Berdahl Aamundsen guidar dig till några av de bästa platserna.

Norge är mer färgglatt än någonsin. Över hela landet, från avlägsna platser norr om polcirkeln till livliga stadsdelar i de större städerna, har väggar och platser utsmyckats med fantastisk gatukonst.

Tack vare konstnärer som Dolk, Pøbel, Martin Whatson och DOT DOT DOT har den norska gatukonstscenen gått från att vara ganska anonym till att få stort internationellt erkännande.

”Norge är ett måste om man är intresserad av gatukonst. De lokala konstnärerna håller hög klass och gatukonsten runtom i landet håller internationell standard”, säger Berdahl Aamundsen.

“Gatukonsten är mer accepterad än någonsin.”

People sitting in front of a wall with street art at Vippa food court in Oslo, Norway
Street art at Vippa food court in Oslo.
Photo: VisitOSLO

Men vänta nu, vad var det som hände egentligen? I Norge gällde under många år nolltolerans mot gatukonsten. Graffiti och väggmålningar tvättades bort direkt och konstnärerna straffades med böter. Men synen på gatukonst har verkligen förändrats och nuförtiden stöder många städer olika gatukonstprojekt ekonomiskt.

”Attityden till gatukonst har utan tvekan förändrats. Oslo brukade ha nolltolerans mot gatukonst. Men de senaste åren har staden jobbat hårt på att få ett rykte som ”gatukonststad”. Nu kan du se gatukonst i varje hörn och vrå, samtidigt som det dyker upp ny konst hela tiden. Gatukonsten är mer accepterad än någonsin”, säger Berdahl Aamundsen.

Street art by Ener Konings on a silo in Stavanger, Fjord Norway
Street art by Ener Konings in Stavanger.
Photo: Brian Tallman Photography / Nuart

Vad är det som gör gatukonsten unik?
”Gatukonstens styrka ligger i hur den kommunicerar – hur den breder ut sig i det offentliga rummet. Gatukonst speglar ofta samhället och skapar en omedelbar reaktion där och då.”

Var finns den bästa konsten?
“Först och främst måste jag nämna Bergen. Gatukonstscenen i Bergen har varit stor i flera år och staden lockar till sig gatukonstnärer från hela landet. Jag hävdar att det är här du hittar de mest imponerande konstverken, särskilt när det kommer till stencilkonst.”

Dolk, AFK och TEG kommer alla från Bergen.

"Munch (2015)" by Steffen Kverneland in the neighbourhood of Tøyen in Oslo, Eastern Norway
"Munch (2015)" by Steffen Kverneland: Tøyen, Oslo.
Photo: VisitOSLO / Tord Baklund

”Stavanger är en annan höjdpunkt med många fantastiska väggar som skapats av både lokala och internationella konstnärer. Pøbel, en av Norges mest kända gatukonstnärer, kommer härifrån. En bra sak med Stavangers gatukonst är att allt ligger i samma område. Stavanger är också värd för den årliga Nuart-festivalen som lockar hit ett stort gäng internationella talanger. ”När festivalen anordnas förvandlas hela staden till ett enda stort nöjesfält för gatukonst-intresserade”, säger Berdahl Aamundsen entusiastiskt.

Nuart har varit en av världens ledande gatukonstfestivaler ända sedan den arrangerades första gången år 2001. I september kommer konstintresserade från hela världen hit för att gå på utställningar, föreställningar och workshops.

Vill du veta mer om hur Stavanger blev en gatukonst-stad? Då rekommenderas en av Nuarts gatukonstvandringar som anordnas under festivalen.

Colourful street art on a building in Tøyen in Oslo, Eastern Norway
Street art in Tøyen in Oslo.
Photo: VisitOSLO / Tord Baklund

”I Oslo kan du kan du uppleva en stor variation av gatukonst. Allt från ren graffiti till stencilkonst och muralmålningar. Brenneriveien är Norges första plats för gatukonst och ett måste att kolla in. Det var nämligen här allt startade på 90-talet. Idag är hela området som ett virtuellt konstgalleri under ständig förändring. Området Tøyen i centrala Oslo är en annan färgstark plats att besöka.”

Tøyen strävar till och med efter att bli Skandinaviens största utomhusgalleri innan Munchmuseet flyttar till de nya lokalerna vid Oslos hamnpromenad under 2021.

Finns det gatukonst i Norges mindre städer också?
”Självklart. Ett av de coolaste projekten någonsin är Ghetto spedalsk av Dolk och Pøbel, som dekorerade övergivna byggnader med konst i Lofoten."

De ville uppmärksamma utflyttningen och sönderfallet på Lofotens landsbygd. Det blev ett av de mest omtalade konstprojekten i Norge det senaste decenniet.

Bodø och Vardø är två andra städer norr om polcirkeln som har fått mycket ny gatukonst de senaste åren.

En annan färgstark pärla är Flekkefjord, som ligger längst ner i södra Norge. Här finns området Hollanderbyen, med sin sällsynta blandning av gamla vita trähus, färgglada väggmålningar och graffiti.

A mural by INTI in Tøyen, Oslo
The treasure hunter by INTI in Tøyen, Oslo.
Photo: Harald Hansen

Vilken är din favoritmålning i Norge?
”Det var en svår fråga, men jag måste säga ”The treasue hunter” av Inti i Tøyen, Oslo. Det är helt enkelt ett mästerverk. Det är svårt att förstå hur skicklig man måste vara för kunna skapa något som det. En av de häftiga sakerna med gatukonst är att det dyker upp nytt samtidigt som gammalt försvinner hela tiden. Det finns inget som gör mig lyckligare än när jag upptäcker ny gatukonst på väg till jobbet. Gatukonsten färglägger hela staden. Det är omöjligt att inte gilla det”, konstaterar Berdahl Aamundsen.

Mera konst

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen