Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The new sound of Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Peer Gynt i modern tappning

muteplay/pauseplay/pause

För att fira 150-årsdagen av Henrik Ibsens Peer Gynt fick fyra norska musiktalanger i uppgift att skapa nya versioner av kompositionerna som Edvard Grieg skrev till pjäsen.

En hyllning till Henrik Ibsens Peer Gynt

I november 2017 fyllde Norges mest kända pjäs 150 år. Det var något som inte gick obemärkt förbi. Årsdagen för Henrik Ibsens Peer Gynt firades på flera platser runtom i Norge. Det hela började i augusti 2017 med Peer Gynt-festivalen på Vinstra i Gudbrandsdalen. Denna årliga festival äger rum i området som inspirerade författaren till att skriva dramat, med branta berg och skogar som kuliss.

"Ibsen skrev pjäsen som en 4,5 timmars lång dikt, för att visa vad som är skillnaden mellan att vara sig själv och vara sig själv nog", säger den norska skådespelaren Dennis Storhøi.

Storhøi är hyllad för sina många uppträdanden som pjäsens huvudperson, Peer Gynt.

Henrik Ibsens teaterstycke är mer än en berättelse. Det är en återspegling av 1860-talets Norge, en tid då många människor flyttade från familjegårdarna och började ett nytt liv i staden. Peer Gynt är också en historia om vanligt folk och de utmaningar och konflikter vi alla står inför. Av den anledningen är den fortfarande relevant ännu idag.

Enligt Storhøi är Ibsen är ett geni på det sättet att han hela tiden lyckas skildra karaktärerna perfekt.

Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

”Han måste ha haft en bra uppfattning om hur människors styrkor och svagheter fungerar”, säger Storhøi.

För att fira 150-årsjubileet fick fyra norska musiktalanger skapa egna versioner av tre kompositioner som Edvard Grieg skrev till pjäsen: "Morgenstemning ", "I Dovregubbens hall" (I bergakungens sal) och "Anitras dans".

Lyssna på låtarna och läs mer om artisterna nedan.

Munch + Musik

Peer Gynt 150 år

Henrik Ibsens Peer Gynt gavs ut 1867, men pjäsen visades först nio år senare på Christianiateatern i Oslo. Sedan dess har det gjorts otaliga uppsättningar i alla världens hörn, och den är fortfarande en av världens mest kända pjäser.

Se dokumentären

NRK (Norges motsvarighet till SVT) skapade en dokumentär om teateruppställningen i Gålå för att fira Peer Gynts 150-årsdag. Du kan titta på dokumentären här (på norska).

Documentary Peer Gynt
Documentary Peer Gynt.
Photo: Screenshot from nrk.no

Evenemang

Kontrasten mellan naturen och vår moderna livsstil är en ständig inspirationskälla för norska artister. Här kan du söka efter kommande kulturevenemang som gör resan extra intressant.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen