Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Øyunn

muteplay/pauseplay/pause

För att fira 150-årsdagen av Henrik Ibsens Peer Gynt fick fyra norska musiktalanger i uppgift att skapa nya versioner av kompositionerna som Edvard Grieg skrev till pjäsen.

Griegs groove

Siv Øyunn Kjenstad, eller Øyunn som är hennes artistnamn, är trummis, sångare och kompositör. Med distinkta melodier och hippa trumspår skapar hon melodisk och färgstark musik. För låten "For A Moment”, som hon gjorde för Peer Gynt-projektet, sjunger hon och spelar alla instrument själv. Live uppträder Øyunn både solo och med andra musiker. Hon är en av Norges mest eftertraktade trummisar, beundrad för sin karakteristiska, stabila melodi och sin förmåga att spela med sina kollegor på ett dynamiskt och levande sätt.

"Mitt intryck av Peer Gynt är att så fort något blir obehagligt så drar han."

Øyunn har turnerat världen runt med Bugge Wesseltofts band och samarbetar med många andra kända pop- och jazzmusiker. Hon har sin egen stil, ett eget sound och en spontan attityd.

År 2015 blev Øyunns band framröstat till årets band av den norska tidningen Dagsavisen, och 2017 gjorde hon ett projekt för musikfestivalen Oslo World.

Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Kjell Ruben Strøm

Vad tänkte du när du blev tillfrågad om du vill delta i detta projekt?
"Jag tänkte att det var en otroligt cool möjlighet. Det har varit en spännande musikalisk utmaning, och jag gillade att arbeta med film."

Varför valde du att tolka ”Anitras dans”?
"Eftersom den talade mest till mig. Den är medryckande, och samtidigt är den inte överanvänd. Projektet gjorde mig mer intresserad av Peer Gynt som person. Jag ser honom som en slags karikatyr på hur vi ibland flyr från verkligheten när saker blir lite obehagliga. Det är utgångspunkten för texten till låten ‘ For a moment ’ .

Vad är din relation till Peer Gynt?
"Jag visste att öppningsrepliken i pjäsen är ‘Peer, du ljuger!’ och jag hade ett hyfsat begrepp om handlingen. Men jag såg pjäsen först denna sommar, och det var en riktigt cool upplevelse. Peer Gynt är en så intressant karaktär. Jag tror att han bara vill vara lycklig, men att han kanske skulle ha gjort andra val om omständigheterna varit annorlunda. Trots att pjäsen skrevs för 150 år sedan är den fortfarande relevant."

Vad var din relation till Edvard Griegs musik före detta projekt?
"Jag har lyssnat på hans musik i olika perioder av mitt liv. Den är visuell och tidlös på många sätt, den är medryckande och har sitt eget musikaliska språk. Det är lätt att känna igen Edvard Griegs musik."

Om du fick besök från utlandet, vilka tre kulturevenemang skulle du rekommendera?
"Bara tre? Det finns massor av bra evenemang i Oslo. Allt från dans och teater till klubbar som organiserar alla typer av konserter – från de största som Oslo Spektrum och Sentrum Scene / Rockefeller till Nasjonal Jazzscene, Riksscenen, Cafeteatret, Blå och många små klubbar. Jag skulle också ta dem till någon schysst festival, kanske Vossajazz under påsken. Festivalen har ett bra program, och under dagen kan man åka snowboard och gå på konsert i bergen."

Var i Norge blir du inspirerad?
"Jag älskar att bo i Oslo, men jag blir inspirerad överallt i Norge. Till exempel på Bergenbanens järnväg och i norra Norge. Tromsø är en cool stad - den är urban, har en stor kulturell scen och man känner lukten av frisk havsluft överallt. Jag har också ett särskilt band till och inspireras av platser som Inderøya i Trøndelag, Trondheim, Voss, Bergen och Oppdal."

Hur är det att vara artist i Norge idag?
"Norge är ett land som uppskattar kulturens värde och jag är verkligen glad över att vara musiker och trummis här. Att vara musiker kräver engagemang och en vilja att utvecklas genom att utmana sin egen komfortzon. För mig har det varit nödvändigt att hitta metoder som hjälper kropp och sinne att fungera optimalt, som meditation och Timani (muskelsamordning för musiker).”

Lyssna på Øyunns "For A Moment"

Siv Øyunn Kjenstad
Siv Øyunn Kjenstad.
Photo: Innovation Norway
PLAY VIDEO
Peer Gynt 150 år

Henrik Ibsens Peer Gynt gavs ut 1867, men pjäsen visades först nio år senare på Christianiateatern i Oslo. Sedan dess har det gjorts otaliga uppsättningar i alla världens hörn, och den är fortfarande en av världens mest kända pjäser.

Evenemang

Kontrasten mellan naturen och vår moderna livsstil är en ständig inspirationskälla för norska artister. Här kan du söka efter kommande kulturevenemang som gör resan extra intressant.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen