There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
För inte så länge sedan drack man mest vanlig ljus lager på fat i Norge. Den senaste tiden däremot har hundratals små bryggerier dykt upp, med alldeles utsökt lokal mikrobryggd öl ("craft beer", även kallad mikroöl och hantverksöl på svenska).
Originaltext (på engelska): Mikael Lunde
Om du gick på krogen i Norge för tio år sedan fick du antagligen välja mellan... ja, en öl eller ingen öl. Hur sa, gillar du inte lager? Det var ju synd för dig.
–Ännu värre, det räckte med att hålla upp ett finger – det betydde att du ville ha en stor stark, säger Evan Lewis, en av grundarna på Ægir Brewery. Det ansågs absurt att ha öl för alla smaker – som om alla skulle ha sin egen cheeseburgare men inget annat.
Idag är det helt annorlunda. Intresset för (och törsten efter) lokal öl i Norge har skjutit i höjden. Nya mikrobryggerier uppstår var och varannan månad, och har redan börjat samla på sig internationella utmärkelser.
–Sist jag kollade fanns det 188 mikrobryggerier i Norge. Det är stort. Det är bara att berömma de nya norska bryggerierna som har kommit så långt på så kort tid, säger Lewis.
“Det är absurt att ha bara en öl för alla smaker. Det är ju som om hela landet bara skulle äta ostburgare och inget annat.”
Lewis började brygga öl som hobby när han var 17 år och gick på high school i New York. Året var 1989 och öltrenden var redan ett faktum i USA. Senare flyttade han till Kalifornien, där han vande sig vid att det fanns öl för varje smak och tillfälle.
Så för tolv år sedan tog han och hans fru Aud Melas över en krog i norska Flåm. Den här lilla staden, som ligger runt hundra mil från den norska västkusten, har ett fantastiskt läge vid fjorden, omgivet av berg.
Men för en ölälskare var det en besvikelse.
–Jag tänkte att om vi ska driva en pub måste det vara en pub med sitt eget bryggeri, säger Lewis. De gav bryggeriet namnet Ægir efter havsguden och bryggerimästaren ur den nordiska mytologin. Idag är det ett av Norges ledande mikrobryggerier.
När de väl kommit igång på allvar hade mycket redan börjat förändras.
Allt fler provar att brygga sitt eget öl. –Ölbryggning är socialt och kul, och det är ingen konst att komma igång. Det är världens bästa hobby, säger Tore Nybø.
Här är hans bästa tips om du känner dig sugen att försöka själv:
Fundera på om du känner någon som sysslar med ölbryggning och som kan dela med sig av sina erfarenheter.
Ge inte upp tanken på hemgjord öl bara för att du inte har ett kylrum och den senaste utrustningen. Tore började med några stora pannor och en kylbox till mäskningen.
Besök en hembryggningsbutik för att få tips, utrustning och böcker. Lär dig grunderna och sätt in dig i ämnet innan du börjar.
Det är lättast att börja med en ale som jäser vid rumstemperatur.
Var för all del inte rädd för att misslyckas. I sådana fall är det bara att börja om.
Var noga med desinficering, hygien och detaljer – det är det som skiljer ett bra bryggeri från ett medelmåttigt.
För tio år sedan hade nog många norrmän bara blivit förvirrade av svarta tavlor i pubar med flera dussin, om inte flera hundra, olika ölsorter. Men idag väljer vi glatt på allt från typisk lager till spontanjäst surt öl, stark stout och naturligtvis en hel rad veteöl och IPA. Ibland bryggs ölen i rummet bredvid.
–Jodå, det ganska vanligt. Importen har också ökat enormt, säger Tore Nybø. Han är VD för Nøgne Ø, som av många anses vara bryggeriet som fick igång trenden i Norge.
Nøgne Ø bildades i Grimstad i sydöstra Norge år 2002. När Nybø köpte in sig ett par år senare var företaget nära att gå i konkurs.
–Det fanns ingen marknad för mikrobryggd öl på den tiden. Förutom försäljningen via Vinmonoplet (Norges motsvarighet till Systembolaget) brukade vi köra omkring i bil och försöka sälja ölen. Nybø var också ett hembryggeri redan på den tiden.
Tack vare en gemensam insats av bryggeriets grundare, vänner och bekanta lyckades det lilla företaget få fart på försäljningen.
Nuförtiden verkar Nøgne Ø på en betydligt större skala, men står fortfarande för några av de bästa ölsorterna inom branschen. Andra mikrobryggerier värda att lägga på minnet är Haandbryggeriet, Lervig, Austmann, Kinn – och så Ægir, så klart.
–Framgången beror till stor del på att branschen är så öppen, säger Nybø, till och med konkurrenter emellan. Eller som vi hellre säger: kollegor.
Även om mikrobryggerier framställer liknande öl över hela världen kunde man inte ta för givet att trenden skulle falla den norska befolkningen i smaken.
–Det värsta som kan hända är att några bryggerier skulle göra halvdan öl, och att de som provar den drar slutsatsen att det här med mikrobryggd öl inte är värt det. Som tur är har Norges mikrobryggerier alltid hållit hög kvalitet, säger Evan Lewis.
Tore Nybø håller med: –Vår slogan är att vi är bryggeriet som vägrar att kompromissa. Det har kostat oss några liter. Men att framställa medelmåttig öl skulle påverka hela branschen negativt.
Nybø menar att trenden i Norge exploderade på allvar för fyra eller fem år sedan. Många har blivit väldigt medvetna om vad de dricker, man experimenterar med olika sorter och smaker och provar till och med att göra egen öl hemma.
–Om man skrapar på ytan finns det massor att upptäcka i ölvärlden. Man börjar uppleva öl på ett helt nytt sätt, säger han. När jag träffar kompisar brukar vi ta med oss fyra olika öl var, och provar ungefär en deciliter av varje sort.
–Det är mycket roligare än att alla sitter med sitt eget sex-pack.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Man blir törstig av att resa! Upptäck några av Norges goda drycker.
Upplev ljuvligt naturliga smaker i allt från rökt kött, prisbelönta ostar och havets läckerheter till sötsaker som bär, våfflor och världens bästa cider!
Vet du vad brunost är? Lär dig mer om den traditionella norska osten och ta chansen att provsmaka.
"Norskt viltkött är i världsklass. Det har en distinkt smak och helt annan arom än annat kött ”, säger mästerkocken Arne Brimi. Upptäck det unika med Norskt viltkött.
I Norge är man lika tokiga i bullar som vi är i Sverige. På norsk mark är du aldrig långt ifrån en nybakad bolle, som de kallas. Och de finns i otaliga varianter, med eller utan glasyr, kokos eller till och med brunost!
Kungskrabba, getost, klippfisk och renkött. Upptäck matdestinationerna som ger dig den äkta smaken av Norge.
Norge har blivit en riktig hotspot för enastående restauranger och matproducenter som ger dig en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga! Vårt långsträckta land har både hav och land, fjäll och dalar, vi kan locka med matupplevelser du inte får någon annanstans.
Tillbaka till toppen