There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Nordic Campers - det enda riktiga sättet att se Norge på!
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords - turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Expa Travel – Verkliga upplevelser
Booknordics.com – aktiviteter, safari, dagsturer, expeditioner, stugor och äventyrsboende
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
"Att kunna dricka helt rent och oförorenat vatten direkt från kranen eller en fjällbäck är en lyx som jag tror är ganska unik" säger Vidar Lund, forskare på norska folkhälsoinstitutet.
Men det finns såklart mycket annat att släcka törsten med i Norge. Ge dig i kast med koppar, glas, baristor, bryggerier, destillerier och, lantgårdar.
Andreas Viestad är en erkänd norsk mat- och dryckesskribent som sedan länge har en egen kolumn i The Washington Post. Han är också värd för tv-serien New Scandinavian Cooking.
"Den bästa mjölken får man när korna har ätit bra föda, och i Norge finns mycket gräs som växer till sig långsamt. Vanlig mjölk som finns i affären är ofta ganska bra", säger han.
På en del gårdar kan man också provsmaka helt färsk mjölk, direkt från kon.
"När jag besöker en fäbod i Sanddalen i Valdres sätter jag en kanna färsk mjölk på kylning i en av fjällbäckarna, berättar Andreas. I naturen behövs inget kylskåp, det finns naturliga lösningar i var man än är.
Förutom mjölk är kaffe lika viktigt i Norge som i Sverige. Även i Norge umgås man helst över en kopp kaffe – vare sig det handlar om en spontan fika hemma vid köksbordet, kokkaffe över öppen eld på vandring i naturen eller kaffe som bryggs av en barista. Med norskt vatten och mjölk får också latten och macchiaton en karaktäristisk smak. Missa inte de kaffebarer som vuxit fram i stadskärnorna. Några av dem har fått utmärkelser och hör till de allra bästa av sitt slag.
Andreas Viestad förklarar: "Ända sedan kaffet kom till Norge har vi haft en ovanligt hög konsumtion, som har sin grund i att vi länge varit måttliga med alkohol. På senare tid har det blivit allt viktigare med kvalitetskaffe. Robert Thoresen har vunnit guldmedalj i World Barista Championship, och var först i landet när han öppnade sitt mikrorosteri år 2000. Nu jobbar han globalt med import av råa kaffebönor. Han driver också fortfarande sina kaffebarer Java och Mocca i Oslo, två ställen som var med och drog igång alltihop."
"Med norskt vatten mjölk får latten och macchiaton en karaktäristisk smak".
Bitteliten, populær kaffebar ved St. Hanshaugen, kjent for sine gode espressodrikker. Java Espressobar drives…
Go to: Java Espressobar & KaffeforretningBitteliten, populær kaffebar ved St. Hanshaugen, kjent for sine gode espressodrikker. Java Espressobar drives…
Colin Eick är medförfattare och fotograf till boken Ølbrygging, en omfattande guide till Norges nya ölbryggarlandskap.
"En av mina ölfavoriter är gården Lindheim i Gvarv, Telemark. Där finns en tradition av fruktodling, och fruktgårdens skörd används i bryggningen. Man har kommit femma i kategorin "Bästa nya bryggare" på webbsidan Ratebeer, som menar att "Lindheim Ølkompani har gjort kometkarriär och snabbt blivit en lysande stjärna på Norges ölhimmel". Äpplen, körsbär och plommon ihop med akvavitfat ger unika smakkombinationer. Lindheim är ett av få bryggerier som samarbetat med det världsberömda Mikkeller i Danmark”, berättar Colin Eick.
Lindheim Ølkompani på Gvarv ble rangert som verdens 5. beste nye bryggeri i 2014. I gårdsbutikken selger de…
Go to: Lindheim ØlkompaniLindheim Ølkompani på Gvarv ble rangert som verdens 5. beste nye bryggeri i 2014. I gårdsbutikken selger de…
I de gamle industrilokalene på Hunsfos i Vennesla kan du besøke Hunsfos Bryggeri.
Go to: Hunsfos BryggeriI de gamle industrilokalene på Hunsfos i Vennesla kan du besøke Hunsfos Bryggeri.
Den perfekte turen til alle som er interessert i øl! Vi besøker Tromsøs historiske sentrum, to tradisjonsrike…
Go to: Tromsø Ølsafari - Tromsø Budget ToursDen perfekte turen til alle som er interessert i øl! Vi besøker Tromsøs historiske sentrum, to tradisjonsrike…
Kristiansand har sitt eget mikrobryggeri. Her får du alt fra Blond til Pale Ale, til India Pale ale eller en…
Go to: Christianssand Brygghus (Mikrobryggeri)Kristiansand har sitt eget mikrobryggeri. Her får du alt fra Blond til Pale Ale, til India Pale ale eller en…
Han nämner också Oslo Håndverksdestilleri, som kombinerar spritdrycker med växter som bryggeriets grundare handplockar i naturen runt huvudstaden. Varumärket "Marka" har fått sitt namn av den stora skog som omger Oslo. Det är en digestif som görs på pors, maskros och kvanne.
Merete Bø är sommelier, och härstammar från fjällstaden Voss. Hon har blivit en centralfigur i den norska dryckesvärlden med sina böcker om mat och dryck och återkommande krönikor i Dagens Næringsliv. Hennes bästa öltips:
”Voss Bryggeri är en småskalig men allt mer populär bryggare som specialiserat sig på ovanliga ingredienser – t.ex. använder man en lokal variant av enbär, som handplockats i fjällen."
Man kan dricka kranvattnet överallt i Norge.
Flaskvatten från norska källor blir allt populärare, medan läsk har blivit mindre poppis.
Vatten på flaska köps mest av folk på resande fot, inte som ersättning för kranvatten.
Det är pant på alla plastflaskor.
Öl har bryggts i Norge i 3 000 år.
Idag finns omkring 100 mikrobryggerier i landet. De står för 5% av den totala ölförsäljningen, och räknar med att öka andelen till 10% under de närmsta åren.
Mikrobryggerierna har skapat omkring 300 arbetstillfällen över hela landet, vilket är 20% av den totala arbetskraften i branschen.
På mindre orter har flera småskaliga bryggerier blivit turistattraktioner.
Trots att alkohollagarna är ganska restriktiva får man som bryggeri sälja direkt till kund.
Det finns en lång tradition av ciderproduktion i Norge. På senare år har den fått nytt liv, sedan man introducerat både franska och engelska äppelträd. De ger lite bittrare smak än de typiska söta norska äpplena.
På norska hotell och restauranger brukar det finnas både gamla och nya cidersorter att välja på, många av dem från fjordarna.
Försäljning av starkare drycker, inte minst vin, har minskat något i Norge genom åren.
Ett par undantag är akvavit och whiskey. Däremot finns det småskaliga lokala destillerier som blir allt populärare bland de riktiga finsmakarna.
Källor: Bryggeri- og drikkevareforeningen och Norsk Vann.
När Merete växte upp i Moss packade alltid hon och familjen ner kåsor i ryggsäcken när de vandrade i fjällen.
"Vi drack direkt ur bäckarna. Vi tog alltid vatten ur lite brantare partier, och såg till att ha översikt över terrängen så att inga djur smutsat ned vattnet", berättar Merete.
Fjellbekk är också namnet på en klassisk norsk cocktail.
"Fjellbekk var en av de första drinkar jag blandade när jag började i branschen. Den bygger på akvavit, vodka, citron och lime."
"Akevitt", som norrmännen säger, är en av de populäraste spritsorterna i landet. Merete tipsar om akvavit, gin och whiskey från Det Norske Brenneri, tidigare känt som Puntervold. De håller till i Grimstad på Sørlandet, och använder sig av örter som växer vilt i Norge. Hon rekommenderar också Myken Destilleri, världens första arktiska destilleri. De har sin småskaliga produktion på ön Myken längs Helgelandkusten, strax norr om polcirkeln.
"Fjellbekk är förresten också namnet på en klassisk norsk cocktail."
Lämna inte Norge utan att ha provat lite inhemsk cider, tycker Merete Bø. Hon nämner Balholm, ett familjeägt företag i staden Balestrand vid Norges längsta och största fjord, Sognefjorden.
"Små producenter som Balholm kännetecknas ofta av en orädd inställning och en genuin experimentlusta. Resultatet blir ett spännande utbud av cider. Klimatet vid Sognefjorden är också särskilt gynnsamt. Vattenytan reflekterar solljus mot de branta kullarna där träden grönskar, och jordmånen består av glaciärmorän. Det finns goda skäl till att man odlat äpplen här ända sedan munkar kom till området någon gång på 1200-talet.”
Ölentusiasten Colin Eick vill också att folk ska få upp ögonen för cider. Han besökte nyligen Hardangerfjorden och byn Ulvik, ett stort centrum för fruktskörd.
"Ulvik påminner lite om en brant alpinby omgiven av kullar med äppelträd. Det är många häftiga saker i byn som kretsar kring ciderproduktionen, som festivalen Fruktsleppet och en vandringstur med ciderprovning som fått namnet Frukt- og siderruta", säger Colin.
Cidersorterna passar ofta bra ihop med alla tänkbara sorters mat, som norska skaldjur från fjorden vid Ulvik.
Ulvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på…
Frukt- og siderruta i Ulvik forbinder fruktgardane Ulvik Frukt & Cideri, Syse Gard og Hardanger Saft- og…
Go to: Frukt- og Siderruta, UlvikFrukt- og siderruta i Ulvik forbinder fruktgardane Ulvik Frukt & Cideri, Syse Gard og Hardanger Saft- og…
En fermenterad smoothie, kan det vara något? Fermentering är en process där organiska ämnen långsamt bryts ned. Om man använder kulturer från mjölk, kefir eller vassle kan metoden användas till långt mycket mer än öl, cider och mat.
Gry Hammer har skrivit boken Fermentation, och hon brinner verkligen för den här norska traditionen som nu återuppstått.
"Fördelen är att både smak och vitaminer blir kvar när man fermenterar", förklarar hon.
Kefirkorn är en form av jästkultur. Vassle får man genom att sikta yoghurt eller kefir.
"Tjock mjölk och vassle har använts i århundraden i Norge", berättar Gry. Hon delar med sig av fermenteringsrecept till allt från maskrosjuice till vassledrycker med nässlor och bär.
"Att göra en smoothie på norsk filmjölk med säsongens bär och frukter är ett enkelt sätt att använda fermentering som bas. Alla fermenterade drycker är en hälsobomb, med massor av nyttiga vitaminer", menar Gry Hammer.
Överallt i Norge kan du släcka din törst med en rad olika sorters naturliga drycker. Här kan du enkelt fylla ditt glas med naturens friskaste godsaker.
Man kan dricka kranvattnet överallt i Norge.
Flaskvatten från norska källor blir allt populärare, medan läsk har blivit mindre poppis.
Vatten på flaska köps mest av folk på resande fot, inte som ersättning för kranvatten.
Det är pant på alla plastflaskor.
Öl har bryggts i Norge i 3 000 år.
Idag finns omkring 100 mikrobryggerier i landet. De står för 5% av den totala ölförsäljningen, och räknar med att öka andelen till 10% under de närmsta åren.
Mikrobryggerierna har skapat omkring 300 arbetstillfällen över hela landet, vilket är 20% av den totala arbetskraften i branschen.
På mindre orter har flera småskaliga bryggerier blivit turistattraktioner.
Trots att alkohollagarna är ganska restriktiva får man som bryggeri sälja direkt till kund.
Det finns en lång tradition av ciderproduktion i Norge. På senare år har den fått nytt liv, sedan man introducerat både franska och engelska äppelträd. De ger lite bittrare smak än de typiska söta norska äpplena.
På norska hotell och restauranger brukar det finnas både gamla och nya cidersorter att välja på, många av dem från fjordarna.
Försäljning av starkare drycker, inte minst vin, har minskat något i Norge genom åren.
Ett par undantag är akvavit och whiskey. Däremot finns det småskaliga lokala destillerier som blir allt populärare bland de riktiga finsmakarna.
Källor: Bryggeri- og drikkevareforeningen och Norsk Vann.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Läs mer om mat och dryck i Norge här.
Tillbaka till toppen