Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

På dryckesfärd genom Norge

Med naturen som grundingrediens
Klassiker som källvatten, färsk komjölk och starkt kaffe – men också nya ölsorter, inhemsk cider och fermenterade smoothies. Låt törsten guida dig genom Norge.
A man making coffee on a campfire in Kautokeino, Norway
Summer in Kautokeino.
Photo: Bjarne Riesto / riesto.no / www.nordnorge.com / Kautokeino

"Att kunna dricka helt rent och oförorenat vatten direkt från kranen eller en fjällbäck är en lyx som jag tror är ganska unik" säger Vidar Lund, forskare på norska folkhälsoinstitutet.

Men det finns såklart mycket annat att släcka törsten med i Norge. Ge dig i kast med koppar, glas, baristor, bryggerier, destillerier och, lantgårdar.

Färsk mjölk

Andreas Viestad är en erkänd norsk mat- och dryckesskribent som sedan länge har en egen kolumn i The Washington Post. Han är också värd för tv-serien New Scandinavian Cooking.

"Den bästa mjölken får man när korna har ätit bra föda, och i Norge finns mycket gräs som växer till sig långsamt. Vanlig mjölk som finns i affären är ofta ganska bra", säger han.

På en del gårdar kan man också provsmaka helt färsk mjölk, direkt från kon.

"När jag besöker en fäbod i Sanddalen i Valdres sätter jag en kanna färsk mjölk på kylning i en av fjällbäckarna, berättar Andreas. I naturen behövs inget kylskåp, det finns naturliga lösningar i var man än är.

Kaffedags

Förutom mjölk är kaffe lika viktigt i Norge som i Sverige. Även i Norge umgås man helst över en kopp kaffe – vare sig det handlar om en spontan fika hemma vid köksbordet, kokkaffe över öppen eld på vandring i naturen eller kaffe som bryggs av en barista. Med norskt vatten och mjölk får också latten och macchiaton en karaktäristisk smak. Missa inte de kaffebarer som vuxit fram i stadskärnorna. Några av dem har fått utmärkelser och hör till de allra bästa av sitt slag.

Andreas Viestad förklarar: "Ända sedan kaffet kom till Norge har vi haft en ovanligt hög konsumtion, som har sin grund i att vi länge varit måttliga med alkohol. På senare tid har det blivit allt viktigare med kvalitetskaffe. Robert Thoresen har vunnit guldmedalj i World Barista Championship, och var först i landet när han öppnade sitt mikrorosteri år 2000. Nu jobbar han globalt med import av råa kaffebönor. Han driver också fortfarande sina kaffebarer Java och Mocca i Oslo, två ställen som var med och drog igång alltihop."

"Med norskt vatten mjölk får latten och macchiaton en karaktäristisk smak".

Explosion av ölbryggare

Colin Eick är medförfattare och fotograf till boken Ølbrygging, en omfattande guide till Norges nya ölbryggarlandskap.

"En av mina ölfavoriter är gården Lindheim i Gvarv, Telemark. Där finns en tradition av fruktodling, och fruktgårdens skörd används i bryggningen. Man har kommit femma i kategorin "Bästa nya bryggare" på webbsidan Ratebeer, som menar att "Lindheim Ølkompani har gjort kometkarriär och snabbt blivit en lysande stjärna på Norges ölhimmel". Äpplen, körsbär och plommon ihop med akvavitfat ger unika smakkombinationer. Lindheim är ett av få bryggerier som samarbetat med det världsberömda Mikkeller i Danmark”, berättar Colin Eick.

Han nämner också Oslo Håndverksdestilleri, som kombinerar spritdrycker med växter som bryggeriets grundare handplockar i naturen runt huvudstaden. Varumärket "Marka" har fått sitt namn av den stora skog som omger Oslo. Det är en digestif som görs på pors, maskros och kvanne.

Merete Bø är sommelier, och härstammar från fjällstaden Voss. Hon har blivit en centralfigur i den norska dryckesvärlden med sina böcker om mat och dryck och återkommande krönikor i Dagens Næringsliv. Hennes bästa öltips:

”Voss Bryggeri är en småskalig men allt mer populär bryggare som specialiserat sig på ovanliga ingredienser – t.ex. använder man en lokal variant av enbär, som handplockats i fjällen."

Fjällbäckar och barer

När Merete växte upp i Moss packade alltid hon och familjen ner kåsor i ryggsäcken när de vandrade i fjällen.

"Vi drack direkt ur bäckarna. Vi tog alltid vatten ur lite brantare partier, och såg till att ha översikt över terrängen så att inga djur smutsat ned vattnet", berättar Merete.

Fjellbekk är också namnet på en klassisk norsk cocktail.

"Fjellbekk var en av de första drinkar jag blandade när jag började i branschen. Den bygger på akvavit, vodka, citron och lime."

"Akevitt", som norrmännen säger, är en av de populäraste spritsorterna i landet. Merete tipsar om akvavit, gin och whiskey från Det Norske Brenneri, tidigare känt som Puntervold. De håller till i Grimstad på Sørlandet, och använder sig av örter som växer vilt i Norge. Hon rekommenderar också Myken Destilleri, världens första arktiska destilleri. De har sin småskaliga produktion på ön Myken längs Helgelandkusten, strax norr om polcirkeln.

"Fjellbekk är förresten också namnet på en klassisk norsk cocktail."

Säg cider

Lämna inte Norge utan att ha provat lite inhemsk cider, tycker Merete Bø. Hon nämner Balholm, ett familjeägt företag i staden Balestrand vid Norges längsta och största fjord, Sognefjorden.

"Små producenter som Balholm kännetecknas ofta av en orädd inställning och en genuin experimentlusta. Resultatet blir ett spännande utbud av cider. Klimatet vid Sognefjorden är också särskilt gynnsamt. Vattenytan reflekterar solljus mot de branta kullarna där träden grönskar, och jordmånen består av glaciärmorän. Det finns goda skäl till att man odlat äpplen här ända sedan munkar kom till området någon gång på 1200-talet.”

Ölentusiasten Colin Eick vill också att folk ska få upp ögonen för cider. Han besökte nyligen Hardangerfjorden och byn Ulvik, ett stort centrum för fruktskörd.

"Ulvik påminner lite om en brant alpinby omgiven av kullar med äppelträd. Det är många häftiga saker i byn som kretsar kring ciderproduktionen, som festivalen Fruktsleppet och en vandringstur med ciderprovning som fått namnet Frukt- og siderruta", säger Colin.

Cidersorterna passar ofta bra ihop med alla tänkbara sorters mat, som norska skaldjur från fjorden vid Ulvik.

Mäktiga vitaminer

En fermenterad smoothie, kan det vara något? Fermentering är en process där organiska ämnen långsamt bryts ned. Om man använder kulturer från mjölk, kefir eller vassle kan metoden användas till långt mycket mer än öl, cider och mat.

Gry Hammer har skrivit boken Fermentation, och hon brinner verkligen för den här norska traditionen som nu återuppstått.

"Fördelen är att både smak och vitaminer blir kvar när man fermenterar", förklarar hon.

Kefirkorn är en form av jästkultur. Vassle får man genom att sikta yoghurt eller kefir.

"Tjock mjölk och vassle har använts i århundraden i Norge", berättar Gry. Hon delar med sig av fermenteringsrecept till allt från maskrosjuice till vassledrycker med nässlor och bär.

"Att göra en smoothie på norsk filmjölk med säsongens bär och frukter är ett enkelt sätt att använda fermentering som bas. Alla fermenterade drycker är en hälsobomb, med massor av nyttiga vitaminer", menar Gry Hammer.

Överallt i Norge kan du släcka din törst med en rad olika sorters naturliga drycker. Här kan du enkelt fylla ditt glas med naturens friskaste godsaker.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Med smak av Norge

Läs mer om mat och dryck i Norge här.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Mat & dryck
    Norsk mat
    Restauranger & caféer
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Mat & dryck
Norsk mat
Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Stora upplevelser på nära håll

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen