Skip to main content

Topptips i midnattssolen

I nordligaste Norge är det inte helt självklart när dag blir natt på sommaren. Här är några säkra kort om du vill uppleva midnattssolen i all sin glans.

Klockan är fem, avslöjar armbandsuret. Men är det fem på morgonen eller fem på eftermiddagen? Det är inte så lätt att veta – till och med lokalbefolkningen blir förvirrad ibland. Vid midnatt står solen lågt på himlen och sprider ett magisk gult sken över kusten, städerna och byarna, över spetsiga berg och till synes oändliga högslätter. Ibland kan den gömma sig bakom ett moln eller en fjälltopp, men den går aldrig ner.

Här är några tips till dig som vill uppleva midnattssolen.

Nordkap

På toppen av den branta klippan som störtar ner i havet vid Nordkap ligger endast det öppna havet mellan dig och... Svalbard, faktiskt, och sedan Nordpolen. Klippan kallas ofta felaktigt den nordligaste punkten på det europeiska fastlandet. I själva verket ligger den på en ö, och dessutom är det inte den nordligaste punkten på ön. Men den välkända klippan lockar ändå mer folk än Nordkinn en bit österut, som faktiskt är den nordligaste punkten.

Rønvikfjellet i Bodø

Bodø ligger precis norr om polcirkeln, och som många andra städer här uppe är den liksom intryckt mellan berg, kullar och hav. Uppe på Rønvikfjellet får du en fantastisk utsikt över hela härligheten – inklusive den karakteristiska ön Landegode med sina 42 bofasta invånare, och vidare hela vägen till Lofotens skärgård.

Eggum i norra Lofoten

Hjärnan bakom rastplatsen vid den lilla fiskebyn Eggum på Lofoten är ingen mindre än Snøhetta – den internationellt uppmärksammade arkitektfirman som bland annat ritade Oslos operahus. Platsen pryds med konst av Markus Raetz och är formad som en amfiteater, med utsikt mot det öppna havet.

Lofotens skärgård är en av Norges mest kända naturattraktioner.

Storsteinen i Tromsø

250 kilometer norr om Narvik finns en annan linbana, som tar dig 421 meter över Nord-Norges största stad Tromsø – den arktiska huvudstaden, som den också kallas. På sommaren är linbanan öppen efter midnatt, när solen svävar ovanför bergstopparna på ön Ringvassøya.

Nupen utanför Harstad

"Norges mest romantiska plats" – det kallas Nupen i ett norskt resemagasin. Jag är benägen att hålla med. Både från vägen och de omgivande bergen har du en öppen vy över midnattssolen när den dalar ner mot vattnet och nästan möter horisonten med en kyss, innan den ger sig av igen. Scenen ramas in av fjälltopparna på ön Grytøya.

Narvikfjellet

Långt inne i Ofotfjorden, vid den historiska staden Narvik, finns en linbana som tar dig upp i bergen till en restaurang 656 meter över havet. Här har du en oförglömlig utsikt över fjorden, staden, öarna och de omgivande fjälltopparna, bland annat den berömda Sovende Dronning. Om du känner dig äventyrlig kan du ta dig ner på mountainbike, men var för all del försiktig på natten.

Utsiktspunkten Salen i Hammerfest

Hammerfest är en av de nordligaste städerna i världen, och en av de äldsta i norra Norge. Om du följer stigen som ringlar sig upp till den gamla stugan vid Salen får du en panoramavy över staden och de omgivande öarna – inte minst sedan man byggde en 180 graders utsiktsplattform där uppe.

Komsafjellet i Alta

212 meter låter kanske inte som mycket till berg. Men tack vare det dramatiska läget, på en halvö i fjorden, är det ett framträdande landmärke i Alta. Området befolkades redan på stenåldern, och man får förmoda att sommarnätternas utsikt var lika magnifik då som den är idag.

Finnmarksviddas slätter

Fjällplatån Finnmarksvidda är en enorm, öppen yta på mer än 22 000 kvadratkilometer. Längtar du efter att vara själv i naturen, gå på vandringar och spana efter vilda djur? Då finns det värre ställen än Finnmarksvidda att vara på! Och med sitt nordliga läge badar allt i midnattssolen under sommaren.

Tungeneset på Senja

Liksom Eggum i Lofoten ingår Tungeneset på Senja i projektet de nationella turistvägarna. Tanken med turistvägarna är att förstärka några av Norges mest fantastiska naturfenomen med intressant arkitektur och konst. Vid rastplatsen Tungeneset finns en gångväg av trä som smälter in i naturen och leder dig till en magnifik utsiktsplats över de karakteristiska klipporna Okshornan. Du kan tänka dig hur platsen ser ut vid midnatt!

Longyearbyen

Att säga att det går isbjörnar på gatorna i Norge är faktiskt inte helt fel. I alla fall inte om du befinner dig i Longyearbyen, den största orten på ögruppen Svalbard. Här varar midnattssolen i hela fyra månader. Men allvarligt talat, isbjörnar är ett riktigt hot – till och med skollärare är beväpnade här. Så ge dig aldrig ut på egen hand.

Planera en resa till midnattssolen

I Nord-Norge kan man uppleva hela 76 dagar med midnattssol under sommaren. Ju längre norrut man åker, desto mer midnattssol får man.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Aktiviteter under midnattssolen

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla erbjudanden.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor