There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Nordic Campers - det enda riktiga sättet att se Norge på!
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords - turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Expa Travel – Verkliga upplevelser
Booknordics.com – aktiviteter, safari, dagsturer, expeditioner, stugor och äventyrsboende
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Gjermund Nordskar har skrivit en bok om sina vandringsturer i 37 av Norges 47 nationalparker. Här är några av hans bästa tips till alla som vill upptäcka nationalparkerna på ett hållbart sätt.
Norges rena och oförstörda natur upplevs som bäst i landets 47 nationalparker. Det finns många lokala turoperatörer som erbjuder roliga och säkra naturupplevelser.
Gjermund Nordskar har skrivit boken Til topps i Norges nasjonalparker. Den handlar om hans 80 dagar långa vandringstur i 37 nationalparker på Norges fastland. Han menar att det inte är så svårt att ta sig till de stora naturområdena. "Strax utanför de mest välbesökta områdena kan du ströva omkring fritt i orörd natur som sträcker sig så långt ögat når", säger Gjermund.
Vissa delar av nationalparkerna består av känsliga ekosystem som skyddas av norska staten. Nationalparkernas 20 000 kilometer vandringsleder och skidspår är tydligt markerade med rödmålade "T", som står för DNT (Den Norske Turistforening). Inom områdena finns gott om hållbara boendealternativ.
Många nationalparker har moderna besökscenter med information, utrustning och parkering. Kom bara ihåg att respektera djur och natur, människor och lokala traditioner. Kort och gott, lämna området som du fann det. Det norska miljødirektoratet har mer information om skyddade områden.
Olav Nord-Varhaug är chef på Nasjonalparkseksjonen i Miljødirektoratet.
“Nationalparkerna är robusta. De tål att besökas och användas i ännu större utsträckning än idag.”
Vandrare fyller gärna sociala medier med inlägg från nationalparkerna. Gjermund tycker att inläggen är ett bra sätt att visa vad nationalparkerna har att erbjuda. Samtidigt är det bara ett fåtal av de 47 nationalparkerna som brukar synas på till exempel Instagram och Facebook.
Vilka av de mindre kända nationalparkerna skulle han själv rekommendera?
Gjermund räknar upp Lomsdal-Visten in Helgeland, Seiland i närheten av Hammerfest längst upp i Nord-Norge, Breheimen som ligger i norr om Sognefjorden, och så Rago och Sjunkhatten i Salten, strax norr om Bodø i Nord-Norge. “Alla nationalparker har sin alldeles egen karaktär, och bjuder på upplevelser för hela familjen”
Lomsdal-Visten är känt som 'det okända landet', en av Norges sista riktigt orörda vildmarker."
"Seiland ligger i Finnmarks skärgård och har ett helt otroligt ölandskap."
Breheimen är en lite mindre känd bergskedja, med flera mindre glaciärer och vackra fjäll. Den ligger lite i skuggan av sin storebror Jotunheimen." Parken står lite i skuggan av sin storebror Jotunheimen."
Rago är en nationalpark som släpper fram äventyraren inom dig, med mäktiga vattenfall och häftiga färger.
I Sjunkhatten är naturen vildvuxen och fylld av härliga kontraster. Här svävar havsörnar i skyn, och du omges av branta bergsväggar som reser sig ur fjorden. En rad barnvänliga aktiviteter har också gjort Sjunkhatten känd som "Barnens nationalpark."
“Alla nationalparker har sin alldeles egen karaktär, och bjuder på upplevelser för hela familjen.”
Skidåkning
På skidor får man både orörd natur och en adrenalinkick. För utförs- och friåkning rekommenderar Gjermund Nordskar Jotunheimen, Saltfjellet-Svartisen, Ånderdalen (Senja) och Møysalens nationalpark.
Längdskidåkning är ett bra sätt att färdas i lite mildare fjällterräng. Gjermunds längdåkningstips är nationalparkerna i Rondane, Hardangervidda, Femundsmarka, Børgefjell, Lahko, Øvre Pasvik och Varangerhalvøya.
Kajak och kanot
På sommaren är kajakpaddling, kanot och vandring hållbara alternativ. I nationalparkerna Hvaler, Færder, Seiland och Sjunkhatten går det utmärkt att ta sig fram med kajak.
Vandring
Samtliga 47 nationalparker i Norge passar utmärkt för vandring.
Fiske
I de flesta nationalparker finns små undangömda sjöar och åar med kristallklart vatten och massor av fisk. Skaffa fiskekort och pröva fiskelyckan!
Har någon doft dröjt kvar lite extra hos Gjermund efter de 37 vandringsturerna?
”Havsdoften när man står uppe på ett högt berg är något alldeles extra. Det finns gott om fjäll i Norge, men vi har också områden med tallskog. I Trøndelag finns flera träskområden, bland annat de sju nationalparkerna Lierne, Blåfjella-Skjækerfjella, Forollhogna, Femundsmarka, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Skarvan och Roltdalen. Uppe på fjälltoppen har till och med vinden sin egna, friska doft som är helt unik. När du fjällvandrar är doften av friskt syre alltid påtaglig, säger Gjermund.
Kom ihåg att ta med varma kläder när du ska ut på vandring, en bra vindtät jacka och stickad tröja. ”Om det skulle hända något är det viktigt att kunna hålla sig varm", säger han.
”Håll alltid händerna varma. Ta med minst två par handskar, och minst ett par bör vara vind- och vattentätt. I hårt väder räcker det inte med vanliga skidhandskar. Om de blir blöta suger de ut all värme ur händerna. Och när händerna väl blivit kalla blir det de styva, och även den enklaste uppgift blir svår att utföra. Det blir till och med svårt att fiska upp mobilen för att ta foton", säger han.
På långa turer är det viktigt med kommunikation och navigation I många bergsområden brister mobiltäckningen, och det kan vara bra att ha en personlig GPS-spårare. Karta och kompass räcker också långt, med GPS som backup.
”Ta också med extra laddning till mobilen", säger Gjermund.
Om du känner att du är lite för ovan för att ge dig ut på egen hand kan många lokala turoperatörer ge dig en bra och säker naturupplevelse.
"Naturen i nationalparkerna De att besökas och användas i ännu större utsträckning än idag.”
Har du tänkt dig en lite lugnare tur?
”Då är det bara att ta några steg ut i naturen och lägga sig ner bland ljungen. Du kan äta bär och ta massor med snygga bilder", säger Gjermund.
”Du kan också boka en tur med någon av de lokala turoperatörerna. Vandringsguiderna känner till vildmarken utan och innan”.
Lokal mat är en omistlig del av turen i nationalparkerna.
”Risotto lagad på stormkök blev en succé i mitt resesällskap. Den ska helst göras med lök, vitlök, ost och grönsaker. Det finns en hel del matställen i nationalparkerna, men målet på våra 37 turer var att klara oss själva", säger han.
Olav Nord-Varhaug säger att de som ansvarar för nationalparkerna ser god mat som en allt viktigare del av vandringsupplevelsen. ”Ett bra utbud av lokal mat, dryck och boende gör det enklare för vandrare att vara utomhus en hel dag, eller längre. Nuförtiden finns det många matställen i nära anslutning till nationalparkerna."
God lokal mat som görs på färska råvaror från regionen serveras på restauranger i Lom, Langsua, Folgefonna, Hardangervidda och många andra platser.
Enligt Olav Nord-Varhaug lämnas inget eller väldigt lite skräp kvar av de som besöker nationalparkerna. ”De som vandrar verkar vara medvetna om den inverkan de har på miljön."
Tappade han själv nånting under sina 37 vandringsturer?
”Ja, ett fodral till tältet. Vinden tog det, och med lite tur har någon annan hittat det. Utöver det hade vi förvånansvärt bra koll på grejerna under våra 80 dagar."
Om du vill se mera ovanliga djur ska du hålla till där de kommer för att äta och dricka. ”Läs på lite om djurlivet innan du ger dig ut på vandring", säger Gjermund.
I naturen kan du lätt möta älg, renar och sällsynta fåglar. Gå inte för nära, observera från håll och gå lugnt därifrån. Om du vill uppleva djuren på ett trygg och bra sätt kan du åka med på vildmarkssafari med guider som vet var djuren brukar hålla till. De har också koll på säkerheten, så att du kan känna dig trygg och bara njuta av djur och natur.
Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.
1. Planera turen noggrant och se till att någon vet vart du tänker gå och hur länge du ska vara borta.
2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.
3. Lyssna på väder- och lavinrapporterna.
4. Var beredd på oväder och kyla, även på kortare utflykter.
5. Ta med utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.
6. Välj säkra sträckor. Lär dig upptäcka terräng med lavinrisk och osäker is.
7. Använd karta och kompass. Håll alltid koll på var du befinner dig.
8. Vänd om i god tid – det är ingen skam i att vända tillbaka.
9. Spar på krafterna och sök skydd vid behov.
Skidåkning
På skidor får man både orörd natur och en adrenalinkick. För utförs- och friåkning rekommenderar Gjermund Nordskar Jotunheimen, Saltfjellet-Svartisen, Ånderdalen (Senja) och Møysalens nationalpark.
Längdskidåkning är ett bra sätt att färdas i lite mildare fjällterräng. Gjermunds längdåkningstips är nationalparkerna i Rondane, Hardangervidda, Femundsmarka, Børgefjell, Lahko, Øvre Pasvik och Varangerhalvøya.
Kajak och kanot
På sommaren är kajakpaddling, kanot och vandring hållbara alternativ. I nationalparkerna Hvaler, Færder, Seiland och Sjunkhatten går det utmärkt att ta sig fram med kajak.
Vandring
Samtliga 47 nationalparker i Norge passar utmärkt för vandring.
Fiske
I de flesta nationalparker finns små undangömda sjöar och åar med kristallklart vatten och massor av fisk. Skaffa fiskekort och pröva fiskelyckan!
Det bästa med vandring är att det finns leder på alla nivåer. Sök efter turer som passar din förmåga och ambitionsnivå!
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Börja semesterplaneringen här!
Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.
I Norge har man sällan anledning att stanna inomhus. Här är några förslag på vad man kan göra vid kusten, i fjällen eller någonstans däremellan.
Jotunheimen är ett enormt fjällområde i Østlandet (östra Norge). Här finns Norges två högsta berg Galdhøpiggen och Glittertind. Andra höjdpunkter är vandringsleden Besseggen, sjön Gjende, Sjoaälven och vattenfallet Vettisfossen.
Det är ingen hemlighet att Norges insjö- och flugfiske håller högsta klass. Här är det lugn och ro vid blanka sjöar och klara älvar, men rejält drag i metspöt.
Vill du att din semester ska sticka ut på Instagram? Låt vandringsproffset Andreas Orset visa dig några av Norges okända men fotogeniska platser.
Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk.
Den norska naturen är ren mindfulness. Ta ledigt några dagar och hälsa på i vårt vackra grannland när det är dags för en digital detox.
Stillsam men spännande – Rondane nationalpark är perfekt för alla som vill uppleva de storslagna fjällandskapen i östra Norge.
Gör ett besök i Dovrefjell, den mäktiga myskoxens rike. Området är perfekt för vandring, cykling och ridning. Passa även på att kolla in utsiktsplatsen Viewpoint Snøhetta.
Ett omfattande nätverk av vandringsstugor ger dig chans att upptäcka alla sidor av Norge på semestern. Vandra från stuga till stuga längs kusten, i skogen och i bergen.
Norges tusentals vilda djur vill att du uppför dig när du besöker deras naturliga miljö.
På vildmarkssafari i Norge kommer du nära ett helt unikt djurliv på ett tryggt sätt. Packa kameran och upplev valar, kungskrabbor och myskoxar på nära håll.
Tillbaka till toppen