Skip to main content

Vandra i vildmarken

Gjermund Nordskar har skrivit en bok om sina vandringsturer i 37 av Norges 47 nationalparker. Här är några av hans bästa tips till alla som vill upptäcka nationalparkerna på ett hållbart sätt.

“Alla nationalparker har sin alldeles egen karaktär, och bjuder på upplevelser för hela familjen.”

Norges rena och oförstörda natur upplevs som bäst i landets 47 nationalparker. Det finns många lokala turoperatörer som erbjuder roliga och säkra naturupplevelser.

Gjermund Nordskar har skrivit boken Til topps i Norges nasjonalparker. Den handlar om hans 80 dagar långa vandringstur i 37 nationalparker på Norges fastland. Han menar att det inte är så svårt att ta sig till de stora naturområdena. "Strax utanför de mest välbesökta områdena kan du ströva omkring fritt i orörd natur som sträcker sig så långt ögat når", säger Gjermund.

Varför finns nationalparkerna?

Vissa delar av nationalparkerna består av känsliga ekosystem som skyddas av norska staten. Nationalparkernas 20 000 kilometer vandringsleder och skidspår är tydligt markerade med rödmålade "T", som står för DNT (Den Norske Turistforening). Inom områdena finns gott om hållbara boendealternativ.

Många nationalparker har moderna besökscenter med information, utrustning och parkering. Kom bara ihåg att respektera djur och natur, människor och lokala traditioner. Kort och gott, lämna området som du fann detDet norska miljødirektoratet har mer information om skyddade områden.

Olav Nord-Varhaug är chef på Nasjonalparkseksjonen i Miljødirektoratet.

Nationalparkerna är robusta. De tål att besökas och användas i ännu större utsträckning än idag.”

Ovanliga fotomöjligheter

Vandrare fyller gärna sociala medier med inlägg från nationalparkerna. Gjermund tycker att inläggen är ett bra sätt att visa vad nationalparkerna har att erbjuda. Samtidigt är det bara ett fåtal av de 47 nationalparkerna som brukar synas på till exempel Instagram och Facebook.

Fem fynd

Vilka av de mindre kända nationalparkerna skulle han själv rekommendera?

Gjermund räknar upp Lomsdal-Visten in Helgeland, Seiland i närheten av Hammerfest längst upp i Nord-Norge, Breheimen som ligger i norr om Sognefjorden, och så Rago och Sjunkhatten i Salten, strax norr om Bodø i Nord-Norge. “Alla nationalparker har sin alldeles egen karaktär, och bjuder på upplevelser för hela familjen”

Lomsdal-Visten är känt som 'det okända landet', en av Norges sista riktigt orörda vildmarker."

"Seiland ligger i Finnmarks skärgård och har ett helt otroligt ölandskap."

Breheimen är en lite mindre känd bergskedja, med flera mindre glaciärer och vackra fjäll. Den ligger lite i skuggan av sin storebror Jotunheimen." Parken står lite i skuggan av sin storebror Jotunheimen."

Rago är en nationalpark som släpper fram äventyraren inom dig, med mäktiga vattenfall och häftiga färger.

I Sjunkhatten är naturen vildvuxen och fylld av härliga kontraster. Här svävar havsörnar i skyn, och du omges av branta bergsväggar som reser sig ur fjorden. En rad barnvänliga aktiviteter har också gjort Sjunkhatten känd som "Barnens nationalpark."

"Naturen i nationalparkerna De att besökas och användas i ännu större utsträckning än idag.”

Friska dofter

Har någon doft dröjt kvar lite extra hos Gjermund efter de 37 vandringsturerna?

”Havsdoften när man står uppe på ett högt berg är något alldeles extra. Det finns gott om fjäll i Norge, men vi har också områden med tallskog. I Trøndelag finns flera träskområden, bland annat de sju nationalparkerna Lierne, Blåfjella-Skjækerfjella, Forollhogna, Femundsmarka, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Skarvan och Roltdalen. Uppe på fjälltoppen har till och med vinden sin egna, friska doft som är helt unik. När du fjällvandrar är doften av friskt syre alltid påtaglig, säger Gjermund.

Klädkod

Kom ihåg att ta med varma kläder när du ska ut på vandring, en bra vindtät jacka och stickad tröja. ”Om det skulle hända något är det viktigt att kunna hålla sig varm", säger han.

”Håll alltid händerna varma. Ta med minst två par handskar, och minst ett par bör vara vind- och vattentätt. I hårt väder räcker det inte med vanliga skidhandskar. Om de blir blöta suger de ut all värme ur händerna. Och när händerna väl blivit kalla blir det de styva, och även den enklaste uppgift blir svår att utföra. Det blir till och med svårt att fiska upp mobilen för att ta foton", säger han.

Ny teknik – eller karta och kompass?

På långa turer är det viktigt med kommunikation och navigation I många bergsområden brister mobiltäckningen, och det kan vara bra att ha en personlig GPS-spårare. Karta och kompass räcker också långt, med GPS som backup.

”Ta också med extra laddning till mobilen", säger Gjermund.

Om du känner att du är lite för ovan för att ge dig ut på egen hand kan många lokala turoperatörer ge dig en bra och säker naturupplevelse.

Gå i sakta mak

Har du tänkt dig en lite lugnare tur?

”Då är det bara att ta några steg ut i naturen och lägga sig ner bland ljungen. Du kan äta bär och ta massor med snygga bilder", säger Gjermund.

Du kan också boka en tur med någon av de lokala turoperatörerna. Vandringsguiderna känner till vildmarken utan och innan”.

Ät gott

Lokal mat är en omistlig del av turen i nationalparkerna.

”Risotto lagad på stormkök blev en succé i mitt resesällskap. Den ska helst göras med lök, vitlök, ost och grönsaker. Det finns en hel del matställen i nationalparkerna, men målet på våra 37 turer var att klara oss själva", säger han.

Olav Nord-Varhaug säger att de som ansvarar för nationalparkerna ser god mat som en allt viktigare del av vandringsupplevelsen. ”Ett bra utbud av lokal mat, dryck och boende gör det enklare för vandrare att vara utomhus en hel dag, eller längre. Nuförtiden finns det många matställen i nära anslutning till nationalparkerna."

God lokal mat som görs på färska råvaror från regionen serveras på restauranger i Lom, Langsua, Folgefonna, Hardangervidda och många andra platser.

Respekt för naturen

Enligt Olav Nord-Varhaug lämnas inget eller väldigt lite skräp kvar av de som besöker nationalparkerna. ”De som vandrar verkar vara medvetna om den inverkan de har på miljön."

Tappade han själv nånting under sina 37 vandringsturer?

”Ja, ett fodral till tältet. Vinden tog det, och med lite tur har någon annan hittat det. Utöver det hade vi förvånansvärt bra koll på grejerna under våra 80 dagar."

Hälsa på djuren

Om du vill se mera ovanliga djur ska du hålla till där de kommer för att äta och dricka. ”Läs på lite om djurlivet innan du ger dig ut på vandring", säger Gjermund.

I naturen kan du lätt möta älg, renar och sällsynta fåglar. Gå inte för nära, observera från håll och gå lugnt därifrån. Om du vill uppleva djuren på ett trygg och bra sätt kan du åka med på vildmarkssafari med guider som vet var djuren brukar hålla till. De har också koll på säkerheten, så att du kan känna dig trygg och bara njuta av djur och natur.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Fler förslag i Norges nationalparker

Börja semesterplaneringen här!

Nyligen besökta sidor