There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Nordic Campers - det enda riktiga sättet att se Norge på!
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords - turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Expa Travel – Verkliga upplevelser
Booknordics.com – aktiviteter, safari, dagsturer, expeditioner, stugor och äventyrsboende
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Ta för dig av Nord-Norges spännande matkultur. Här är ett smakprov på vad du kan förvänta dig när du besöker regionen.
Nord-Norge har mycket att bjuda på, inte minst när det gäller mat.
Den nordnorska kusten är en salig blandning av öar, fjordar och skär. Tack vare Golfströmmen är de arktiska farvattnen isfria på vintern och ger direkt tillgång till ett överflöd av fisk och skaldjur.
Den här delen av Nord-Norge är glest befolkad. Här finns en del samiska renskötare, en och annan äventyrare på snöskoter och några tält med hundspannsförare under lokala hundspannslopp, men det är allt.
När man reser bort från kusten inåt landet möts man av det nordnorska kökets inspirerande smaker – ren och älg, älvar fulla med fisk och massor av bär, enbuskar och vild gräslök.
Dussintals små och stora hamnar längs den nordnorska kusten levererar lokal fisk, kött och andra varor till Hurtigrutens fartyg.
"Vi har mer än 200 lokala leverantörer som möter oss under resan. Det brukar vara något att hämta i varje hamn", säger Jimmy Westberg, kökschef på MS Midnatsol - en av Hurtigrutens 13 båtar.
I över hundra år har Hurtigruten kört längs den dramatiska kustlinjen, från Bergen och hela vägen till Kirkenes nära ryska gränsen och Barents hav. Kryssningarna är ett omåttligt populärt sätt att uppleva regionen.
Som passagerare kan man vara med på utflykter och passa på att prova lokala restauranger när båten ligger i hamn. Samtidigt är maten ombord en upplevelse i sig.
När vi möter Westberg håller han på att förbereda fisken till kvällens meny. "Den här rackaren simmade runt i havet så sent som i går", säger han. "Det är speciellt att kunna jobba med så färska råvaror."
I utbildnings- och underhållningssyfte brukar han jobba ute på däck när han filéar fisk, kokar musslor, skivar renlår eller förbereder fenalår, en traditionell rätt på saltade och torkade lammlår.
Hurtigruten är en norsk kryssningsoperatör som grundades år 1893.
Deras 11 fartyg går dagligen längs Norges kust från Bergen till Kirkenes. Resan går förbi mängder med fina öar, skär, kobbar och klippor – faktiskt kallas Hurtigruten ofta för "världens vackraste sjöresa".
Hurtigruten lägger till vid 34 hamnar på vägen, vissa av vilka inte kan nås på annat sätt. Vid varje stopp levereras lokala ingredienser till köket.
Läs mer om Hurtigruten.
Røkelaks (rökt norsk lax)
Köp hel eller färdigskivad lax och avnjut med gravlaxsås.
Ørret (öring)
Öring är lite sötare än lax. Den som törs kan också prova på en delvis fermenterad variant.
Sild (sill)
Sill förekommer liksom i Sverige med massor av olika marinader och smaker.
Lutefisk
Norges variant av lutfisk görs på klippfisk (torkad och saltad torsk) som läggs i blöt i vatten och lut och sedan bakas i ugn. Serveras vanligen med potatis, bacon, stuvade ärtor och senap.
Emmas Drommekjokken, Emmas drömkök, är en omtyckt restaurang i Tromsøs hamn. "Hon är en drömkvinna", säger ägaren Anne Brit Andreassen.
Emma är hennes alter ego, men hon representerar också idén om en kärleksfull mormor eller moster, någon som lagar mat med hjärtat. Deras signaturrätt, en fiskgratäng med makaroner och räkor i béchamelsås, bacon, råa grönsaker och potatis, serverades från början som lunch till personalen.
Restaurangen har en enkel elegans som till och med fallit den norska drottningen i smaken.
En trappa upp serveras en avancerad, säsongsbetonad meny, men vi valde en rätt från den enklare menyn på nedervåningen: boknafisk, en slags torkad, arktisk torsk. Den har en fast konsistens och en salt men ändå fyllig smak. Fisken serveras med fräst kål, inlagda morötter och sojasmör med chili, vitlök, ingefära och salladslök.
Maten kommer från lokala leverantörer och deras traditioner – det vill säga från hav och fjällplatåer. Många recept kommer från mödrar och mormödrar.
Med tanke på hur få som bor i Nord-Norge finns det ovanligt många bra, charmiga restauranger i regionen - vare sig du befinner dig i Alta, Tromsø eller Svolvær.
Svolvær ligger i Lofotens skärgård, ungefär en dag från Tromsø med båt. Det är ett av de mest fantastiska områdena som Hurtigruten passerar, vilket säger en hel del. Lofotenöarna kännetecknas av berg som reser sig direkt ur havet, vilket passar perfekt för utomhusäventyr, vildmarkssafari och extremsporter.
Och mat, förstås. Traktens kök har utvecklat havets alla smaker i otaliga generationer. På Børsen Spiseri, vars lokaler går tillbaka till år 1828, serveras vi ångkokad klippfiskfilé (torkad torsk) på en bädd av stuvade morötter med ägg, smör och potatis, garnerad med Serranoskinka.
Det är bara en av många gourmetrestauranger som skämmer bort invånarna i lilla Svolvær.
"Vi befinner oss 68° nord, men vattentemperaturen går aldrig under 6-7 grader", förklarar Johnny Kløften, som är guide i de närliggande fiskebyarna. "Lofotens öar sträcker sig ut i havet som en arm och fångar den varma Golfströmmen."
Varje vår kommer 100 miljoner arktiska torskar från Barents hav hit för att leka. Och i århundraden har tiotusentals fiskare samlats för att fånga dem.
Högsäsongen sträcker sig från maj till september. På somrarna kan man fiska dygnet runt tack vare midnattssolen.
För inbitna fiskare är det också värt att kolla upp fiskemöjligheterna på vintern, särskilt det så kallade skrei-fisket (vandrande torsk) mellan januari och mars. Det är visserligen mörkt och kallt, men man har samtidigt utmärkta chanser att få syn på norrskenet.
Skrei är norsk torsk när den är som bäst. Färsk och torkad skrei är en av Norges viktigaste exportprodukter, och i Nord-Norge försörjer sig många fiskare fortfarande på den här superfisken.
Både sportfiskare och gourmander har goda anledningar att åka till Nord-Norge på vintern. Under det mytomspunna "Lofotfisket" samlas samlas människor från när och fjärran för att uppleva äkta skrei.
Den arktiska torsken som kallas skrei dyker bara upp en gång om året, men den har ändå format Lofotenöarna som vi känner dem idag.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
I Norges nordligaste delar väntar spektakulära upplevelser. Från aktiviteter som fiske, vandring och bergsklättring, till naturfenomen som norrsken och midnattssol.
I kalla vatten blir fiskarna extra stora. Åk till Norge i vinter och testa isfiske, fjordfiske eller djuphavsfiske i vatten som kryllar av bamsestora exemplar.
Prova skrei (arktisk torsk) , Norges unika lax, kungskrabba och andra kulinariska läckerheter från Norges kust.
Var hittar man de bästa platserna om man vill uppleva norrskenet? Här delar sju personer som växte upp med det magiska ljusskenet med sig av sina bästa tips.
Ta en tur med Hurtigruten - det norska kryssningsrederiet som har rest längs en av världens vackraste kustlinjer i mer än 125 år.
Vandra dygnet runt på Senja, dyk i sjön Blåisvatnet eller bara koppla av i det majestätiska landskapet på ön Andøya. Här är fem platser som tål att besökas i Nord-Norge.
Tillbaka till toppen