Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A fishing boat on the sea with snow-covered mountains in the background in Northern Norway
A fishing boat on the sea with snow-covered mountains in the background in Northern Norway
Sea fishing in Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com
Sea fishing in Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com

Nord-Norge: Färskare blir det inte

Ta för dig av Nord-Norges spännande matkultur. Här är ett smakprov på vad du kan förvänta dig när du besöker regionen.

Nord-Norge har mycket att bjuda på, inte minst när det gäller mat.

Den nordnorska kusten är en salig blandning av öar, fjordar och skär. Tack vare Golfströmmen är de arktiska farvattnen isfria på vintern och ger direkt tillgång till ett överflöd av fisk och skaldjur.

Den här delen av Nord-Norge är glest befolkad. Här finns en del samiska renskötare, en och annan äventyrare på snöskoter och några tält med hundspannsförare under lokala hundspannslopp, men det är allt.

När man reser bort från kusten inåt landet möts man av det nordnorska kökets inspirerande smaker – ren och älg, älvar fulla med fisk och massor av bär, enbuskar och vild gräslök.

Fish fillet in a baking tray with bacon cubes and green vegetables
Seafood in Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com

Lokala läckerheter på Hurtigruten

Dussintals små och stora hamnar längs den nordnorska kusten levererar lokal fisk, kött och andra varor till Hurtigrutens fartyg.

"Vi har mer än 200 lokala leverantörer som möter oss under resan. Det brukar vara något att hämta i varje hamn", säger Jimmy Westberg, kökschef på MS Midnatsol - en av Hurtigrutens 13 båtar.

I över hundra år har Hurtigruten kört längs den dramatiska kustlinjen, från Bergen och hela vägen till Kirkenes nära ryska gränsen och Barents hav. Kryssningarna är ett omåttligt populärt sätt att uppleva regionen.

Som passagerare kan man vara med på utflykter och passa på att prova lokala restauranger när båten ligger i hamn. Samtidigt är maten ombord en upplevelse i sig.

När vi möter Westberg håller han på att förbereda fisken till kvällens meny. "Den här rackaren simmade runt i havet så sent som i går", säger han. "Det är speciellt att kunna jobba med så färska råvaror."

I utbildnings- och underhållningssyfte brukar han jobba ute på däck när han filéar fisk, kokar musslor, skivar renlår eller förbereder fenalår, en traditionell rätt på saltade och torkade lammlår.

Hurtigruten, Northern Norway.
Photo: CH / visitnorway.com

Gourmetrestauranger med havets alla smaker

Emmas Drommekjokken, Emmas drömkök, är en omtyckt restaurang i Tromsøs hamn. "Hon är en drömkvinna", säger ägaren Anne Brit Andreassen.

Emma är hennes alter ego, men hon representerar också idén om en kärleksfull mormor eller moster, någon som lagar mat med hjärtat. Deras signaturrätt, en fiskgratäng med makaroner och räkor i béchamelsås, bacon, råa grönsaker och potatis, serverades från början som lunch till personalen.

Restaurangen har en enkel elegans som till och med fallit den norska drottningen i smaken.

En trappa upp serveras en avancerad, säsongsbetonad meny, men vi valde en rätt från den enklare menyn på nedervåningen: boknafisk, en slags torkad, arktisk torsk. Den har en fast konsistens och en salt men ändå fyllig smak. Fisken serveras med fräst kål, inlagda morötter och sojasmör med chili, vitlök, ingefära och salladslök.

Maten kommer från lokala leverantörer och deras traditioner – det vill säga från hav och fjällplatåer. Många recept kommer från mödrar och mormödrar.

Med tanke på hur få som bor i Nord-Norge finns det ovanligt många bra, charmiga restauranger i regionen - vare sig du befinner dig i Alta, Tromsø eller Svolvær.

Northern lights over Svinøya Rorbuer in Lofoten in Northern Norway
Svinøya Rorbuer in Lofoten.
Photo: Svinøya Rorbuer

Svolvær ligger i Lofotens skärgård, ungefär en dag från Tromsø med båt. Det är ett av de mest fantastiska områdena som Hurtigruten passerar, vilket säger en hel del. Lofotenöarna kännetecknas av berg som reser sig direkt ur havet, vilket passar perfekt för utomhusäventyr, vildmarkssafari och extremsporter.

Och mat, förstås. Traktens kök har utvecklat havets alla smaker i otaliga generationer. På Børsen Spiseri, vars lokaler går tillbaka till år 1828, serveras vi ångkokad klippfiskfilé (torkad torsk) på en bädd av stuvade morötter med ägg, smör och potatis, garnerad med Serranoskinka.

Det är bara en av många gourmetrestauranger som skämmer bort invånarna i lilla Svolvær.

"Vi befinner oss 68° nord, men vattentemperaturen går aldrig under 6-7 grader", förklarar Johnny Kløften, som är guide i de närliggande fiskebyarna. "Lofotens öar sträcker sig ut i havet som en arm och fångar den varma Golfströmmen."

Varje vår kommer 100 miljoner arktiska torskar från Barents hav hit för att leka. Och i århundraden har tiotusentals fiskare samlats för att fånga dem.

Lär känna den arktiska torsken

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera ett arktiskt äventyr

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen