Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jonathan Brown sitting on a snow scooter in a snow-covered landscape in Northern Norway
Jonathan Brown.
Photo: CH

Långt ifrån ett soligt Kalifornien fann en Grammy-nominerad musikproducent sin inspiration – under det nordnorska norrskenet, i den tysta arktiska natten. Detta är hans musik.

Originaltext (på engelska): Mikael Lunde

Höj blicken, spetsa öronen

"Så långsamt trodde jag inte att det skulle vara", säger Jonathan Brown.

Midnatt har kommit och gått när den amerikanske låtskrivaren och producenten ser upp mot ljusföreställningen ovanför. Framför en mörk, oändlig bakgrund lyser norrskenet, som mjuka drag från en pensel.

Vi befinner oss i närheten av Alta i Finnmark, 400 mil norr om polcirkeln. På sommaren är detta midnattssolens land. Nu agerar fullmånen avbytare i skyn. Försiktigt tar en bitande kyla sig an våra kinder.

John Brown
Foto: CH

En annan värld

Spola tillbaka bandet ett par veckor, och finn en 34-årig musiker i sin egen naturliga miljö. Det är bara februari, men borta i Los Angeles kryper termometern över 30 grader.
 
Jonathan har arbetat med artister som Pink, Eminem och Black Eyed Peas.

I stället för att jobba med popstjärnor, ställs han nu inför en helt ny typ av utmaning. Han ska arbeta med ljud och atmosfären i Nord-Norge - och fånga dess natur, kultur och de traditioner som finns där.

Upptäck, upprepa

Vissa ljud och rytmer är urgamla: Norrskenet, vågorna och vinden vid kusten; fiskarna och deras fångst; havsörnarna, som seglar i vinden ovan. I många årtusenden har fiskare levt och rört sig här i dessa kalla, men i stort sett isfria, vatten.

Stanna upp en stund: Starka naturliga rytmer och cykler fanns här långt innan människorna kunde inspireras av dem. Bortom den modern musiken, bortom datorn och programmen, väntar de på att återupptäckas. I grund och botten är detta vad Brown är här för.

När han ser tillbaka på natten med norrskenet upprepar Brown, "Norrskenets rörelser var så långsamma. När jag lade märke till hur ljuset liksom pulserade tänkte jag genast, "Ah, okej, nu vet jag." Vad jag hörde i mitt huvud var ett tempo jag skulle kunna använda".

Är du uppmärksam kommer du att höra den pulserande takten i hans musik. Den finns i filmen ovan, gjord efter Browns resa – med hans egen musik som soundtrack.

Vissa klipp i Browns film har också använts i en serie av videoklipp om den arktiska vintern i Nord-Norge.

Enkelt och fridfullt

Även de mest avlägsna platserna i Norge har moderna bekvämligheter, och är anslutna till världen utanför. Men det finns också stora inlandsvidder med orörd vildmark. Om du kan finna naturens egna ljud och rytmer, kan du också medvetet frigöra sinnet.
 
Här uppe känns vardagens och städernas stress långt borta. Som Brown uttrycker det: "Lugnet breder ut sig här."

Musiken har medvetet hämtat sin stämning härifrån - från lugnet och enkelheten – men också från det kraftfulla och gripande.

Slå på ljudet – helst i ett bra par hörlurar – och följ med på Browns resa i kortfilmen nedan.

Upptäck norrskenet

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen