Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge The new sound of Peer Gynt
Video Thumbnail - vimeo - Peer Gynt_Samlevideo_Innovasjon Norge The new sound of Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bleed / Fantefilm / Innovation Norway

Peer Gynts nya sound

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En hyllning till Henrik Ibsens Peer Gynt

Den 14 november 2017 fyller Norges mest kända pjäs 150 år. Och det går inte obemärkt förbi.

Årsdagen för Henrik Ibsens Peer Gynt kommer att uppmärksammas på flera platser i Norge. Faktiskt började firandet redan i somras med Peer Gynt-festivalen på Vinstra i Gudbrandsdalen. Denna årliga festival äger rum i området som inspirerade författaren till att skriva dramat, med branta berg och skogar som kuliss.

"Ibsen skrev pjäsen som en 4,5 timmars lång dikt, för att visa vad som är skillnaden mellan att vara sig själv och vara sig själv nog", säger den norska skådespelaren Dennis Storhøi.

Storhøi är hyllad för sina många uppträdanden som pjäsens huvudperson, Peer Gynt.

Henrik Ibsens teaterstycke är mer än en berättelse. Det är en återspegling av 1860-talets Norge, en tid då många människor flyttade från de traditionella familjegårdarna och började ett nytt liv i staden. Peer Gynt är också en historia om vanligt folk och de utmaningar och konflikter vi alla står inför. Av den anledningen är den fortfarande relevant ännu idag.

Enligt Storhøi är Ibsen är ett geni på det sättet att han hela tiden lyckas skildra karaktärerna perfekt.

Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi Dennis Storhøi
Peer Gynt - Interview Dennis Storhøi.
Photo: Kristoffer Klakegg / Visitnorway.com
PLAY VIDEO

”Han måste ha haft en bra uppfattning om hur människors styrkor och svagheter fungerar”, säger Storhøi.

För att fira 150-årsjubileet har fyra norska musiktalanger gjort egna versioner av tre kompositioner som Edvard Grieg skrev till pjäsen: "Morgenstemning ", "I Dovregubbens hall" (I bergakungens sal) och "Anitras dans".

Lyssna på låtarna och läs mer om artisterna nedan.

Peer Gynts årsdag

Henrik Ibsens Peer Gynt gavs ut 1867, men pjäsen visades först nio år senare på Christianiateatern i Oslo. Sedan dess har det gjorts otaliga uppsättningar i alla världens hörn, och den är fortfarande en av världens mest kända pjäser.

Se dokumentären

För att fira Peer Gynts 150-årsdag har NRK (Norges motsvarighet till SVT) gjort en dokumentär om teateruppsättningen i Gålå. Du kan titta på dokumentären här (på norska).

Dokumentar om Peer Gynt.
Photo: Skjermdump fra nrk.no

Evenemang

Kontrasten mellan naturen och vår moderna livsstil är en ständig inspirationskälla för norska artister. Här kan du söka efter kommande kulturevenemang som gör resan extra intressant.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad