Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Christmas market in Oslo
Oslo.
Photo: CH / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norges julmarknader är perfekta om du är ute efter presentidéer som är lite annorlunda än utbudet i Sverige. Här är några förslag på marknader med garanterad julstämning i november och december 2017.

Ad

Julmarknader i Oslo

Julen närmar sig med stormsteg. Det innebär att alla traditionella marknader snart är tillbaka med sina mysiga upplysta vintergator, spännande hantverk och fina julklappar.

I Oslo har du flera julmarknader att välja på, några av dem med internationell touch. Vid Margaretakyrkan kan du till och med besöka en svensk marknad den 24 och 25 november. En annan är Oslos amerikanska kvinnoklubbs årliga julmarknad den 18 och 19 november. Där kan du hitta smycken, kläder, keramik och mycket mer – och du kan dessutom träffa jultomten.

I Spikersuppa mitt i Oslos centrum hålls en stor marknad mellan 18 november och 30 december. Då fylls platsen med delikatesser och hantverk, en julverkstad för barn, ett pariserhjul och mycket mer. Så här såg det ut för några år sedan:

 

2–3 och 9–10 december – Norsk Folkemuseums årliga julmarknad

En av Norges mest populära julmarknader, och inte att undra på. På friluftsmuseet Norsk Folkemuseum i Oslo kan du strosa omkring bland mer än hundra bås med fina presenter, samtidigt som du får en inblick i norskt julfirande genom tiderna.

Hela museet pyntas enligt olika seder och epoker, så du kan uppleva en julafton både hemma hos en köpman år 1769 och hos en norsk landsbygdsfamilj år 1959.

Här finns också utställningen "En julefortelling" (En julsaga), som berättar om den norska julen från förkristna tider fram till idag. Utställningen visar att det inte alltid har handlat om julfrid, utan även om kusliga händelser och julstress.

Även i resten av Norge dyker det upp marknader innan jul. Här är några höjdpunkter.

2–3 december – Maihaugens julmarknad

Om du besöker friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer första advent kommer du helt klart börja se fram emot julen.

Under julmarknaden förses museets hus från medeltiden fram till 1950-talet med julpynt och ljus, och du kan också besöka julverkstäder, pepparkaksbakning, marionettutställningar, träsnideri och julkortsfotografering. Dessutom finns här över 100 bås som säljer massor av typiska norska godsaker och presenter.

Upplev äkta julkänsla från förr i de historiska byggnaderna. Mellan 10 december och 17 december är någon på plats och hälsar dig välkommen.

Mellan jul och nyårsafton kan du följa med på den vandrande teaterföreställningen "Det lyser i stille grender", en promenad genom norska jultraditioner i utomhusmuseets historiska omgivningar. Föreställningen ges på norska och engelska.

7–10 december – Julmarknaden i Røros

Om du har svårt att komma i julstämning är Røros och Norges mest berömda julmarknad det perfekta botemedlet. I den gamla gruvstaden med sina fina trähus, hantverksbutiker och mysiga kaféer infinner sig en julkänsla så fort den första snön faller på gator och torg. Även om det händer redan i september.

Under julmarknaden fylls gatorna av barn med rosiga kinder och mysiga bodar så långt ögat når. Tänk dig en blandning av norska stickade vantar, mössor och halsdukar, glasprodukter, rimmad korv, rökt lax och träsniderier.

Passa även på att krypa ner under en fårskinnspläd i en hästdragen släde. För barn erbjuds en spännande tur runt staden där de får leta efter jultomten, medan de vuxna kan strosa omkring runt Bergstad och kanske gå på en och annan ölprovning.

Musik är ett viktigt inslag på den här marknaden, med både körer och gatumusikanter. På lördagskvällen ges en konsert med Vegar Dahl, Kirsti Sæter och andra lokala musiker i Røros kyrka.

8–10 december – Bergens julmarknad med design och hantverk

Om du helst besöker en julmarknad som är både traditionell och modern rekommenderas Schøtstuene vid Bryggen i Bergen under andra advent.

Schøtstuene var ursprungligen tänkt som en plats där folk skulle samlas och äta. Men under julmarknaden fylls lokalerna med designer och hantverkare som säljer moderna designartiklar av alla slagfrån smycken och lampor till kläder och bildkonst.

Blir du hungrig av att gå på marknad så finns det en bondemarknad i närheten, där lokala producenter från Hordaland och Sogn og Fjordane frestar med ost, kött, bröd, sylt och mycket mer.

För maximal julstämning föreslår vi också ett besök i pepperkakebyen. Som det mesta i Bergen ligger den inom gångavstånd.

8–20 december – Trondheims julmarknad

Bönderna och hantverkarna som kommer till Trondheims julmarknad berättar mer än gärna om historierna bakom varorna, vare sig du är nyfiken på en porslinsskål i en av bodarna eller en hemgjord sylt i tältet med matstånden.

Fem stora lavvo-tält kommer att sättas upp och användas som café och scen, med trubadurer, lokal mat och teater för barnen.

Sist men inte minst, på Torvscenen uppträder en uppsjö av begåvade artister och band till förmån för Frälsningsarméns välgörenhetsarbete.

23–26 november, 2–3 och 9–10 december – Haugesunds julmarknad

Om du besöker Rådhusplassen i Haugesund i december får du en stor dos julstämning. Här finns nämligen en av Norges största julmarknader med tusentals besökare varje år. 

I marknadsstånden kan du köpa hemgjorda föremål som glas, stickade kläder, julkakor, rimmat kött, julgransprydnader och annat konsthantverk. Med musik från lokala körer och band infinner sig julfriden extra fort.

På marknaden finns det mycket kul för barnen, med den traditionella jultomteparaden som en av höjdpunkterna. Se också till att du inte missar pepperkakebyen vid Gamle Slakthuset, som bara ligger en minut ifrån julmarknaden.

Norges julmarknader 2017

2–3 december
Maihaugen, Lillehammer

18 november – 30 december
Spikersuppa, Oslo

7–10 december
Røros

2–3 och 9-10 december
Norsk Folkemuseum, Oslo

8–10 december
Bergen

8–20 december
Trondheim

23–26 november, 2-3 och 9-10 december
Haugesund

Pepparkakebyen i Bergen

Pepperkakebyen i Bergen är världens inofficiellt största pepperkaksstad, med cirka 2 000 hus, bilar, tåg och båtar. Tack vare både skolelever och vuxna som bidrar med hembakade pepparkakor har man lyckats bygga en ny pepparkaksstad varje år sedan 1991.

Var?
Sentralbadet, Teatergaten 37, Bergen

När?
18 november-31 december 2017

Mer jul

Här kan du söka efter fler norska julmarknader.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad