Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo Oslo
Oslo Oslo
Credits
Norway. Powered by Nature.
Photo: Sherpa Film AS/Visitnorway.com

Om Norge

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Livsstil och levnadsätt

Dugnad, ovala helger och fårikål – har du koll på typiskt norska företeelser? Kanske kan du lära dig ett och annat här.

Norge från A till Ö

Allemannsretten

Att vistas i naturen är inte bara lagligt. Det är något som uppmuntras aktivt, "...som en hälsosam, miljövänlig fritidsaktivitet som ger en känsla av välbefinnande". Ungefär så står det i den norska lagboken under Allemannsretten, som lagstadgades år 1957. Läs mer om Norges allemansrätt.

 

Basehopping

Norges berg är inte högst i världen, det vet vi. Men det finns ingen brist på dramatik i Norges fjällområden – med snöklädda toppar som reser sig direkt ur havet och lodräta klippor på upp till 1 000 meter. Med andra ord finns det utmärkta möjligheter att utöva extrema sporter som BASE-hoppning (eller basehopping, som man säger på norska).

 

Cocktail

Det har blivit riktigt populärt att servera nya och innovativa drinkar. En norsk cocktailbar har till och med öppnat i Tokyo. Vanligast är det dock att dricka öl på krogen i Norge. De senaste åren har många mikrobryggerier dykt upp här och var, så nu finns det flera dussin olika ölsorter att välja på.

Dugnad

Om man vill få något gjort i Norge är det väldigt vanligt att fixa det med "dugnad". Ordet hänvisar dels till själva handlingen – frivilligt arbete i grupp – och dels till andan som genomsyrar handlingen.

 

Energi

Norges främsta inkomstkälla. I slutet av 60-talet upptäcktes stora oljereserver i norska vatten. Norges politiker har sett till att inkomsterna används till sociala tjänster, hälso- och sjukvård, fasta minimilöner och rimliga arbetstider – vilket har lett till att Norge ofta nämns som ett av världens bästa länder att leva i.

 

Fårikål

En av Norges nationalrätter är utan tvekan fårikål – fårkotletter som lagas i en stor gryta med kål, potatis och hela pepparkorn. Rätten är populär på hösten, då den också har sin egen dag i kalendern.

Geitost

Brun mesost är ett av Norges mest populära pålägg. Vissa varianter liknar vårt eget messmör, men den finns också som hård ost. Allra helst ska den göras på getost och ha en skarp men samtidigt karamellaktig smak.

 

Hjärtformade våfflor

Våfflor är stort i Norge. Det är standard när man är på besök hos far- och mormödrar, på loppmarknad, när man tittar in hos grannen och när man varit i kyrkan. Och våfflorna ska vara hjärtformade och inget annat – inga fyrkanter här inte.

 

Ideologi

Efter andra världskriget spelade socialdemokratiska arbetarpartiet en nyckelroll i Norges återuppbyggnad, och arbetarnas rättigheter fick hög prioritet. Liksom övriga skandinaviska länder är den norska arbetsdagen relativt kort, och både män och kvinnor deltar aktivt i arbetslivet. Man föredrar en platt struktur där cheferna ofta äter lunch med sina anställda och framträdande politiker cyklar gärna till jobbet.

Jante

"Du ska inte att tro att du är något". Så kan man sammanfatta Jantelagen, Skandinaviens oskrivna princip som säger att individuella uttryck och prestationer bör tonas ner. Det var den dansk-norska författaren Aksel Sandemose som definierade Jante år 1933. Idag är det dock många norrmän som medvetet förkastar Jantelagen.

 

Kos

Kos är ett viktigt begrepp om man vill förstå den norska mentaliteten. Sveriges närmaste motsvarighet torde vara mys. Ett ibland tufft klimat gör att norrmännen gör allt de kan för att ha det gott inomhus. Brasa. En varm filt. Nybakat bröd och tända ljus. Det gäller helt enkelt att ha det så ombonat och skönt som möjligt.

 

Lavvo

En lavvo är en slags kåta. Det är samernas traditionella, tillfälliga bostad. De används ännu idag, när samerna följer renhjordarna över Finnmarksplatån i nordligaste Norge på vintern.

Monarki

Norge är en konstitutionell monarki. Officiellt är kungen statsöverhuvud även om hans uppgifter är främst representativa och ceremoniella. Den lagstiftande och verkställande makten finns hos landets folkvalda organ.

Det norska kungahuset består av Kung Harald och Drottning Sonja samt Kronprins Haakon, Kronprinsessan Mette-Marit och Prinsessan Ingrid Alexandra.

Nerder

Nerder är Norges motsvarighet till nördar. Norrmännen är synnerliga svaga för fantasy – inför premiären av Sagan om ringen: Härskarringen i början på 2000-talet tältade folk utklädda till alfer och hober i flera veckor utanför biograferna, för att försäkra sig om att få en biljett. Fler och fler identifierar sig stolt med olika subkulturer – från datorspel och cosplay till vikingmetall.

Ovala helger

Norrmännen är mycket förtjusta i ovala (det vill säga långa) helger, särskilt eftersom många har en fjällstuga att åka till. Man tar gärna ledigt på klämdagar och packar in hela familjen, mat och ved i bilen och ger sig av till högre höjder.

Pride-festivaler

Norge har kommit långt vad gäller lika rättigheter för homosexuella. Sedan år 2009 accepteras samkönade äktenskap. På somrarna håller fler norska städer Pride-festivaler som fokuserar på HBTQ-personers rättigheter.

 

Quisling

"Fjord" och "skidor" är exempel på norska ord som återfinns i engelska ordböcker. Tyvärr gäller detsamma för ordet quisling, det vill säga landsförrädare. Ordet härstammar från den norska ledaren Vidkun Quisling, som hjälpte Nazityskland under deras ockupation av Norge 1940-1945.

 

Raspeball

Raspeball, klubb, raspekake, komle, kløbb, kumle, kompe, kump(e), potetball, klot eller boll – kärt barn har många namn. Denna traditionella norska rätt kan tillredas på oändligt många sätt, trots att det bara är en slags potatisdumpling. Om du ska besöka någon i södra, västra eller mellersta Norge är chansen stor att det blir raspeball till middag.

 

Skidor

"Det är det vi gör". Man kan åka skidor på många sätt i Norge, men de flesta norrmän är väl förtrogna med langrenn – längdskidåkning. Nästan alla spår är gratis och öppna för allmänheten, vilket bidrar till att längdåkning är så vanligt.

 

Tur

När norrmännen är på dåligt humör går de på promenad. Man kan ta några varv runt kvarteret, men allra helst ska man ut i skogen. Om det inte finns någon skog i närheten får närmaste kulle eller berg duga. Förresten, om du tycker norrmännen är grinigare på hösten och vintern, jämfört med våren och sommaren, har du helt rätt. Det har så klart att göra med brist på både solljus och för lite "tur".

 

Ullevaal Stadion

Även om vintersport är Norges stolthet (det är ju det de är bäst på), är landets största och mest populära sport faktiskt fotboll. Fotballsstadion Ullevaal i Oslo, med kapacitet för 28 000 åskådare, är det norska landslagets hemmaplan där den norska cupfinalen spelas.

 

Voss ekstremsportveko

Varje år fylls fjällbyn Voss av våghalsiga äventyrare från hela världen. Voss omges av berg, glaciärer, forsar, klippor och sjöar. På "Veko" (som festivalen kallas lokalt) förekommer BASE-hoppning, forskajak, mountainbike, kitesurfing, hängglidning och andra utmanande aktiviteter.

Wergeland, Henrik

Den norska författaren Henrik Wergeland (1808-1845) beskrivs ofta som mannen bakom Norges nationaldag. Norges konstitution undertecknades 17 maj 1814, vilket var början på Norges väg mot självständighet efter 400 år av den så kallade unionen med Danmark och sedan Sverige. Den 17 maj firas stort i alla delar av landet. Dagen handlar om glädje och gemenskap, och är en skojig upplevelse för turister också.

 

X Games

Den första norska X Games-tävlingen gick av stapeln i Oslo år 2015. Oslo satsar nu på att bli "vintersportens huvudstad i världen", och norska politiker säger att de vill presentera Oslo som "världens bästa kompakta arena för kultur och idrott".

 

Yggdrasil

 I den nordiska mytologin är Yggdrasil "livets träd" som förbinder himmel och jord. Vikingarna för ofta tankarna till plundring och våld, men man kan också hitta skönhet och eftertänksamhet i deras kultur. Många norrmän försöker nu återupptäcka den här delen av deras kulturarv.

 

Znort (Frank Znort Quartet)

Norska festprissar brukar hålla igång fram till lördag natt på helgerna. Bara ett fåtal festar vidare dagen efter. Det legendariska jazz / punkbandet Frank Znort Quartet är kända för att liva upp stämningen genom att spela live på söndagar. Faktiskt har de spelat varje söndag på Oslos Blå ända sedan 1998, när baren öppnades.

Lär dig mer om Norge

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad