Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Aktivisten

Rozerin Algunerhan, 17 år, Oslo
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Rozerin Algunerhan, Oslo
Rozerin Algunerhan, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen

"När jag var liten överlevde jag ett virus i nervsystemet. Hade det inte varit för mina föräldrar, som i stort sett fick in mig på sjukhus genom att vara bråkiga och jobbiga, för att de trodde – och hade rätt i – att det var något fel på mig, hade jag inte varit här i dag. Det är ganska sjukt att tänka sig och det har lett till att jag sätter större värde på de små sakerna i livet. Det har blivit viktigt för mig att inte ta saker för givet."

Är det därför du har blivit politiskt engagerad?

Jag är från en kurdisk, politiskt engagerad familj, så det är nog mycket därför som jag känner att jag har ett ansvar för att engagera mig för kurdernas sak – jag har vänner och familj i Kurdistan som är beroende av vår hjälp för att få en lite enklare vardag. Därför har jag också blivit medledare i Ungkurd, en ungdomsorganisation som arbetar för kurdiska rättigheter – både här i Norge och i kurdiska delar av Mellanöstern.

Engagerar du dig i något annat?

Nja, jag är väl lite mer intresserad av smink än genomsnittet, även om det inte kan mäta sig med mitt intresse för politik. Jag gillar att titta på när makeupartister sminkar sig framför kameran – att sminka sig är ett sätt att uttrycka sig, precis som med kläderna man väljer att sätta på sig. Det är spännande att tänka på sig själv som en målarduk och framhäva sina bästa drag. 

Vad drömmer du om att göra när du blir vuxen?

Jag är inte helt säker på vad jag vill plugga, men jag vet att jag vill ha någon form av inflytande i samhället. Det blir säkert något inom politik.

Vad tycker du är pinsamt?

Det mest pinsamma jag kan tänka mig – och det händer ganska ofta när jag blir generad – är att de runt omkring mig märker att jag är generad, påpekar det och retas med mig. Då blir jag ännu mer generad.

Och vad gör dig stolt?

Det kan vara när jag sitter vid köksbordet tillsammans med min lillebror och hjälper honom med läxorna, och han plötsligt förstår något som han gjorde fel tidigare.

Om du får besök och ska visa Oslos finaste plats – vad skulle du visa dem då?

Jag tror att jag hade tagit med dem till skogen precis där jag bor. Den är precis som i norska sagor.  Om jag skulle visa dem runt i stan i Oslo, hade jag nog tagit dem med till Vikingaskeppsmuseet på Bygdøy, det är inget man kan se var som helst. Jag hade nog också tagit dem med till Holmenkollen för att titta på utsikten och till Akershus fästning för att ta några foton vid kanonerna. Om vi fortfarande hade tid över hade vi nog dragit iväg till Vigelandsparken och om det var sommar till Huk för att bada.  

Följer du Skam?

Ja, det är en sån typ av serie där jag sitter och ler mig igenom hela avsnittet. Den är väldigt väl genomförd, särskilt att man kan följa med karaktärernas privata meddelanden, gruppchattar och sociala medier.

Vad tycker du om att Sana är huvudperson i säsong fyra?

Jag hade hellre sett att det hade blivit Magnus säsong, men jag är inte helt säker på varför. Kanske är det kattälskartemat som talar till mig? Faktiskt blev jag först lite besviken när jag fick reda på att det skulle bli Sanas säsong, men nu tycker jag att det är jättebra!

Hur är det att gå på själva Skam-skolan, Hartvig Nissen?

Det är egentligen inget särskilt med det, bortsett från att det hela tiden kommer turister för att ta bilder av skolan.

Få fler tips från Oslo här

Rozerin Algunerhan, Oslo

Rozerin Algunerhan, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen
Rozerin Algunerhan, Oslo

Rozerin Algunerhan, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen
Rozerin Algunerhan, Oslo

Rozerin Algunerhan, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen