Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Blivande proffset

Jens Berland Husebø, 18 år, Stavanger
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Jens Berland Huseby, Stavanger
Jens Berland Huseby, Stavanger.
Photo: Alexander Benjaminsen

Det är fullt upp! Förutom läxor, vänner, flickvän och familj spelar jag i Vikings juniorer, och är vicekapten i laget. Dessutom har jag haft turen att få träna lite med A-laget. Det var en väldigt bra erfarenhet, att få känna på nivån och bekanta sig med killarna i laget. Så ja, det blir många träningar, både med laget och på egen hand.

Hur mycket tränar du?

Väldigt mycket. Det blir många timmar fotboll och styrketräning, men det är så jag vill ha det. 

Drar du på dig några utvisningar?

Jag är en tuffing på plan, som älskar att vinna och hatar och förlora, så jag gör allt för att ta tre poäng.  Rött kort har jag lyckats klara mig undan, men ett par gula blir det under en säsong...

Får du offra mycket för fotbollens skull?

Jag känner egentligen inte att jag offrar något, jag har hållit på hela livet med det jag älskar allra mest. Festande och sånt har aldrig lockat, så jag känner inte att jag offrar något där. Alla mina kompisar är lika målinriktade som jag, så jag går inte miste om något socialt. Och jag har självklart tid med en massa annat också. Det är viktigt att koppla av ibland, för att inte bli less på fotbollen. Jag får kämpa för att hinna med alla läxor – men jag pluggar mycket till proven och ger allt när det väl gäller!

När en proffskarriär verkar vara inom räckhåll, hur undviker du att ditt ego blir lika uppblåst som hos till exempel Ronaldo?

Jag har hittills inte uppnått något som gjort att jag ska börja sväva i det blå, så mitt ego är inte speciellt stort. Men jag tror på mig själv och jobbar stenhårt. Det återstår ju att se om jag fortfarande kan ha fötterna på jorden om karriären skulle ta fart. 

För du vill verkligen bli proffs?

Ja, men jag tänker ändå att det är viktigare att vara en bra människa än en bra fotbollsspelare. När jag en dag slutar med fotbollen kan jag tänka mig att flytta till ett annat land, kanske USA.

Men innan du kommit så långt: Vad är det bästa med att bo i Stavanger?

Jag bor på Storhaug, ganska centralt i Stavanger. Jag har bott här hela livet, så jag känner mig väldigt hemma. Det är nära till allt, och enkelt att ta sig fram.

Det låter som om du har en ganska bekymmerslös tillvaro?

Jag försöker inte oroa mig i onödan. Hittills har jag haft turen att få leva ett liv utan bekymmer, men nu när jag fyllt 18 och mer och mer måste klara mig själv börjar säkert problemen komma, sakta men säkert.  

Ser du på «Skam»?

Ja, jag tycker det är en både rolig och relevant serie som ger en intressant inblick i norska ungdomars liv. 

Du själv då - när känner du skam?

Jag är väldigt utåtriktad och säker på mig själv, så jag blir sällan generad. Och så har jag mycket självironi och är bra på att skratta åt mig själv. Men en grej som alltid är jobbig är när mamma eller pappa försöker vara roliga...

Få fler tips från Stavanger här

Jens Berland Huseby, Stavanger

Jens Berland Huseby, Stavanger.
Photo: Alexander Benjaminsen
Jens Berland Huseby, Stavanger

Jens Berland Huseby, Stavanger.
Photo: Alexander Benjaminsen
Jens Berland Huseby, Stavanger

Jens Berland Huseby, Stavanger.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen