Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Blivande skådespelerskan

Eila Brønseth Schau, 16 år, Tromsø
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Eila Brønseth Schau, Tromsø
Eila Brønseth Schau, Tromsø.
Photo: Alexander Benjaminsen

“Att stå på scen är det bästa jag vet. Egentligen oavsett vad jag gör på den. Så har det alltid varit, ända sedan jag var liten har jag älskat att uppträda. Men det som gör mig allra gladast, det är att dansa. Om jag hade kunnat välja helt fritt hade jag valt att bli dansare, men eftersom jag har ett medfött höftfel blir det omöjligt för mig, om man säger så.”

Vad drömmer du om att göra när du blir vuxen?

På grund av höftfelet har jag valt att satsa på att bli skådespelare istället. Jag drömmer om att flytta till ett engelskspråkigt land och stå på en stor scen. Helst av allt vill jag bli musikalskådespelare, men så länge jag får stå på scen är jag nöjd. Jag tänker inte så mycket på familj och barn och sånt, för det kan man nog ändå inte planera.

Du har redan flyttat till en egen lägenhet i Tromsø – hur känns det? 

Skumt, och väldigt stort. Jag känner själv att det är alltför tidigt att bo ensam som 16-åring. Jag har bott här i snart två år nu, men har ännu inte vant mig vid att vakna upp flera mil hemifrån och veta att jag har ansvar för mig själv. Men eftersom jag kommer från ett ganska litet ställe som inte har gymnasieskola är det ganska vanligt att unga därifrån flyttar så tidigt till Tromsø.

Var det konstigt att flytta hemifrån?

Det största problemet är väl att det här inte är hemma. Det är inte här familjen är och det är inte här jag vuxit upp. Det är också svårt att göra läxorna ensam, för ända sedan jag började i ettan har jag behövt mycket hjälp med skolarbetet. Sen är det också ovant för mig att bo i en stad, med alla människor, bilar, butiker och allt. Jag träffar och ser nya människor varje dag, och det är nytt för mig. Där jag växte upp kände jag alla, så att säga.

Men ändå drömmer du om att flytta till ännu större städer – utomlands?

Ja. Första steget är här i Tromsø och dramalinjen på Kongsbakkens gymnasium, jag kämpade stenhårt de tre sista åren i grundskolan för att att komma in här. Nästa steg är att komma in på konstskola i Liverpool, LIPA - Liverpool Institute for Performing Arts. Eventuellt en filmskola i Kalifornien, UCLA. Bara att komma in på någon av de skolorna skulle vara en dröm som går i uppfyllelse. Om allt går som det ska blir jag till sist skådespelare. Sen kan jag så småningom komma tillbaka till Norge, för Norge är bäst.

Vad är det bästa med stället där du bor nu?

Att det är nära min skola, och att det är så fint runtomkring. Jag bor nära centrum, och jag tycker stan är väldigt vacker, inte minst på kvällen. Jag som är från landet är inte van vid att se gatuljus lysa upp en hel stad.  

Om du får besök - vad vill du visa upp?

Kongsparken, för den är väldigt vacker. Och så vill jag ta med dem på föreställning på Hålogaland Teater, för de är så otroligt duktiga.

Du gillar "Skam"?

Ja, jag gillar att se saker jag kan relatera till. Serien är ju sjukt bra, med otroligt bra skådespelare och stort fokus på viktiga ämnen som psykisk hälsa, feminism, kvinnosyn, sexualitet, religion och mycket mer. 

Har du själv många saker du skäms för i ditt liv?

Jag är inte så värst lättgenerad som person, trots att jag är väldigt klumpig och ofta hamnar i situationer som kan upplevas som pinsamma, som att snubbla på stolar eller halka på isen. Men jag tänker egentligen inte så mycket på sånt. Det har nog att göra med att jag inte har något emot uppmärksamhet.

Få fler tips från Tromsø här

Eila Brønseth Schau, Tromsø

Eila Brønseth Schau, Tromsø.
Photo: Alexander Benjaminsen
Eila Brønseth Schau, Tromsø

Eila Brønseth Schau, Tromsø.
Photo: Alexander Benjaminsen
Eila Brønseth Schau, Tromsø

Eila Brønseth Schau, Tromsø.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen