Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Cirkusflickan

Ayla Wågan, 16 år, Trondheim
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Ayla Wågan, Trondheim
Ayla Wågan, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen

“Det är mycket dramatik på cirkus. Själv har jag haft tur, även om jag skadade knät ganska illa för några månader sedan – knäskålen gick ur led. Det hände en vecka innan ett intagningsprov jag skulle göra på en cirkusskola i Stockholm. Jag fick gå med benskena i fyra veckor.“

Aj, det lät inte bra?

Jag tränar cirkus fyra gånger i veckan, och med en sådan hobby får man räkna med skador – det är vanligt med stora brännsår, blåsor, blåmärken och sträckningar. Men jag tog mig till intagningsprovet, och får veta i juni om jag kommit in. Min huvuddisciplin kallas "tissue", man kan säga att det liknar silkesgardiner som man klättrar i. 

Får du vara med om mycket konstiga saker i cirkuslivet? 

För en vecka sedan uppträdde jag på en stämma i Stjørdal, och efteråt var det många som ville ha våra autografer. Det var ganska märkligt.

Det är en ganska alternativ hobby du har?

Jag har alltid tagit lite ovanliga vägar, och gått på cirkus regelbundet sedan jag var sex.  Jag har också gått på en internationell skola ända från dagis till slutet av åttan – i nian bytte jag till en kommunal skola, men nu i gymnasiet går jag på Steinerskolan. Jag har prövat det mesta.

Vad är det bästa med att bo där du bor?

Jag älskar Trondheim, det är varken för stort eller för litet. Du får lite av allt, och naturen är underbar! Det är en helt fantastiskt fin stad. När jag får besök utifrån visar jag dem Bakklandet och bryggorna där, och vi går säkert också på Ila, med stans bästa vårrullar! Jag tycker också mycket om Nidelven och Midtbyen.

Vad mer gör dig glad?

Mina vänner! Jag har ett väldigt fint och stöttande gäng omkring mig hela tiden. Vi går alla på cirkus, det gör vårt förhållande unikt i jämförelse med vanliga kompisgäng. Vi har ett mycket mer fysiskt förhållande, man måste kunna lita på varandra till 110 procent! Vi klättrar ju på varandra, och säkrar varandra hela tiden.

Vad drömmer du om att bli cirkusdirektör?

Jag vet inte. Men det måste vara något aktivt, jag tycker inte om att sitta stilla i långa perioder och koncentrera mig. Mitt jobb ska vara kul, och jag vill trivas så mycket att det inte känns som att jag jobbar!

Du kanske kan jobba med miljövård, du som är aktiv i Natur og Ungdom?

Jag har alltid varit intresserad av miljön, och vet att det är något vi måste ta ta tag i. Jag går på Natur og Ungdom-möten varje torsdag, där vi diskuterar olika saker och kommer fram till vad vi ska göra. Ofta arrangerar vi demonstrationer eller aktioner för att få folk att öppna ögonen. Vi måste ta hand om planeten, det är den enda vi har. Och det är inte bara vår generation som behöver den, utan alla generationer efter också...

Du gillar också att titta på "Skam"?

Ja, de lyckas skildra ungdomen och visa på ett bra sätt vad vi unga går igenom i vår tid.  Det finns så klart massor av amerikanska serier, men när jag ser på "Skam" är det så likt det vi själva upplever, det känns mycket mer äkta.

Få fler tips från Trondheim här

Ayla Wågan, Trondheim

Ayla Wågan, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Ayla Wågan, Trondheim

Ayla Wågan, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Ayla Wågan, Trondheim

Ayla Wågan, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen