Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fotbollsdomaren

Iben Kamilla Iddeng, 16 år, Oslo
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Iben Kamilla Iddeng, Oslo
Iben Kamilla Iddeng, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen

“Det viktigaste som hänt mig är nog mina bröder. Jag har tre bröder, och det har varit mycket gnabb och kivande genom åren, men också oändligt mycket mer än det. De har lärt mig att dela med mig, att spela fotboll, och att saker och ting inte är så farliga. Jag kan jaga upp mig för en massa olika saker, men de har lärt mig att jorden inte går under om jag inte klarar allt med en gång. Jag kan komma till dem oavsett hur jag mår, och de gör alltid vad de kan för att muntra upp mig.”

Finns det inget du bekymrar dig för längre?

Jo, just nu oroar jag mig för examinationen, inte minst för matten... Och ibland skäms jag över att jag pratar så mycket och tar så mycket plats.

Du går på Hartvig Nissen, självaste "Skamskolan" – har du sett många ”Skamturister”?

Alldeles för få! Nej då, men jag har faktiskt inte sett så många. Jag har sett någon stå på skolgården och knäppa bilder, men inte mer än så.

Du var till och med statist i serien?

Ja, man såg bara min rygg i rutan, men det gjorde inte så mycket. Visst hade det varit kul att vara med mer, eftersom jag tycker serien är både bra och viktig. Däremot blev jag en gång filmad under en danslektion på skolan, och det har sen visats på pakistansk TV. Väldigt märkligt!

Vad är det bästa med att bo där du bor?

Känslan av trygghet! Jag är aldrig rädd när jag är ute ensam, och känner att folk i omgivningen skulle gripa in och hjälpa mig om något väl skulle hända. Jag gillar också att det bor så många roliga människor i mitt område!

Om du får besök och ska visa dem Oslos finaste plats – vad väljer du då?

Grünerløkka! Där finns så mycket roligt att se och köpa. Det kryllar av intressanta människor och stora parker man kan slappa i, med massor av unga människor överallt.  Jag tror det är därför så många har bosatt sig där.

Du spelar fotboll – är du en tuffing på banan?

Ja, jag spelar oftast som anfallare eller på kanten. Jag är i regel ingen tuffing, men om vi ligger under kan jag spela rätt hårt. På fritiden dömer jag också fotbollsmatcher, för att tjäna lite extra pengar.

Är du en hård domare?

Hård, men rättvis!

Vad gör du mer på fritiden?

Jag tar bilder! Jag har varit intresserad av foto i många år, och jag kommer ihåg julen när jag fick min första kamera. Det var lycka det! Jag älskar att kunna bevara minnen med hjälp av bilder, som jag kan se tillbaka på de dagar när jag inte är på topp...

Vad gör dig glad?

Riktigt, riktigt glad är jag när jag är ute och reser! När jag upplever nya kulturer, människor och ny mat är jag som allra gladast. Jag blir också riktigt glad av att klara något som jag gått och gruvat mig för, som presentationer i skolan, och inte minst fotbollsmatcher! 

Vad drömmer du om att göra när du blir vuxen?

Då vill jag försöka hjälpa barn som haft svåra uppväxter. Hemmet ska vara ett tryggt ställe där man alltid känner sig välkommen och älskad. Jag vill att så många som möjligt ska få uppleva en lika fin barndom som jag hade.

Få fler tips från Oslo här

Iben Kamilla Iddeng, Oslo

Iben Kamilla Iddeng, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen
Iben Kamilla Iddeng, Oslo

Iben Kamilla Iddeng, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen
Iben Kamilla Iddeng, Oslo

Iben Kamilla Iddeng, Oslo.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen