Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Gladiatorn

Anette Vranum, 16 år, Vennesla
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Anette Vranum, Kristiansand
Anette Vranum, Kristiansand.
Photo: Alexander Benjaminsen

"Jag bor på en liten gård i Evje med mamma och lillebror, men jag bor också hos min farbror i Vennesla eftersom jag går på dramalinjen där. På fritiden spelar jag amerikansk fotboll för Gladiators i Kristiansand. Jag spelar runningback, men vill gärna träna till att bli quarterback snart."

Ovanlig hobby. Hur kom det sig att du började med det?

Jag brukade spela handboll, och då värmde vi ofta upp med lite rugby. Jag tyckte det var riktigt kul, och sedan hörde jag att det fanns ett lag i Kristiansand och kontaktade dem. Det är en tuff sport, och visst kan man bli skadad, men det handlar mest om några blåmärken.

Och när du inte är Gladiator, vad gör du då?

Jag har stora kontraster i livet, för jag håller också på med smink. Jag drömmer om att bli professionell makeup-artist, och kanske skådespelare - men jag tar det lite som det kommer. Dessutom sitter jag i styrelsen för Vennesla AUF.

Vad är värt att se och uppleva i Kristiansand?

Djurparken är en stor attraktion såklart, men jag gillar också Kilden starkt – det är en stor teater och konsertsal som har blivit otroligt bra. I centrum är shoppinggatan Markens värt ett besök, och så stranden. Här ordnas sommarfestivalen Palmesus, ett stort dansparty för ungdomar.

Där ser man. Vad brinner du för politiskt?

Jag är mycket involverad i skolpolitiken, om barn och ungdomar, och allt som har med psykisk hälsa att göra. Jag vill att barn och ungdomar ska kunna få stöd redan innan de har problem. Skolskötare och skolsköterskor bör vara mer tillgängliga och mobbning måste motverkas redan i dagisåldern.

Finns det andra saker du oroar dig över?

Jag oroar mig över vad som kommer att hända i framtiden, hur saker och ting utvecklas negativt för oss i "generation prestation" som ska vara perfekta hela tiden. Det har nästan blivit tabu att erkänna att man inte har det helt perfekt.

Är det därför du gillar Skam?

Jag gillar inte Skam, jag älskar Skam! Jag känner igen mig så mycket i serien. All press, skolan, utseende, att vara tillräckligt bra, att vara tillräckligt social och hela festa/inte festa-problematiken. Det är en fantastisk serie.

Vad gör dig glad, förutom att titta på Skam?

Ett leende, faktiskt. Det är så lite, och man tänker kanske inte på det, men det har en otrolig effekt. Ett leende kan göra en dålig dag så mycket bättre. Konstigt nog är det inte ofta jag ser människor le...

Få fler tips från Kristiansand här (på norska)

Anette Vranum, Kristiansand

Anette Vranum, Kristiansand.
Photo: Alexander Benjaminsen
Anette Vranum, Kristiansand

Anette Vranum, Kristiansand.
Photo: Alexander Benjaminsen
Anette Vranum, Kristiansand

Anette Vranum, Kristiansand.
Photo: Alexander Benjaminsen
Anette Vranum, Kristiansand

Anette Vranum, Kristiansand.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen