Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Hobbyredaktören

Marie Rodahl, 17 år, Trondheim
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Marie Rodahl, Trondheim
Marie Rodahl, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen

“Det hela började som en form av terapi efter en tuff tid när jag kände för att skriva och använda tiden till något klokt och meningsfullt. Så jag startade Poepress, min tidskrift.”

Hur gjorde du?

Jag kontaktade människor jag såg upp till, var nyfiken på och ville veta mer om, bland annat Ruby Dagnall som spelar Emma i Skam. Dessutom kontaktade jag människor med ett roligt uttryckssätt, konstnärer från Trondheim. Och snart visade det sig att detta faktiskt blev ganska bra – och så fick det hela enorm uppmärksamhet i mitt lilla liv. Jag stod på gågatan i Trondheim och sålde den en kall vinterdag i fjol, och sedan dess har jag fått smak för det här med tidskrifter och nya historier att berätta. Mitt mål är att publicera en ny tidskrift den 15 juni som kan säljas i Trondheim och på andra ställen i landet.

Varför just en tidskrift?

Därför att ingen kan bestämma vad jag ska publicera och inte. Jag är min egen chef. Jag tycker väldigt mycket om att lära mig mer om andra människor och kulturskillnader och varför vi människor är som vi är, och då blev tidskriftsformatet det bästa uttryckssättet, med sociala medier som ett komplement.

Vad håller du annars på med just nu?

Jag brinner för väldigt många saker, men den viktigaste frågan för mig är att politikerna ska förstå att oljan kommer att förstöra den fina naturen vi har i vårt långa land, förutom att den utsätter hela jorden för sjuka mängder koldioxid. Om de ska borra efter olja i Lofoten, ja, då har de gjort bort sig ordentligt.

Vad är det bästa med att bo där du bor?

Att det är så långt från stan att jag kan känna lukten av gödsel när jag går ut genom dörren varje dag nu på våren och sommaren. Och att jag lätt kan ta mig in till stan och vara i lite mer urbana miljöer. Det allra bästa i Trondheim är hur allt hänger ihop så bra , med buss och spårvagn som gör det lätt att snabbt ta sig till andra stadsdelar. Och så är det en ganska liten stad, men samtidigt är det mycket som händer här. Det är kanske Norges tredje största stad, men den är inte alltför stor och folk är inte kalla mot varandra. Det gillar jag.

Vad väljer du att visa när du får besök utifrån?

Vår fina natur! Vi har massor av skog och en fin sjö som är helt fantastisk så här års. Det är också väldigt fint i Bakklandet, en mysig stadsdel i Trondheim med färgglada små trähus och mängder av kaféer. Här är det alltid lugnt och det ligger precis vid Nidelven.

Vad är det viktigaste som har hänt i ditt liv?

Att få göra en tidskrift och få en massa nya vänner efter att jag blev medlem i norska Jordens vänner. Jag följde mitt hjärta och hamnade i guldsits. Jag kunde aldrig ha trott det för ett år sedan. Det är som om jag slog upp ögonen efter en dålig natts sömn och mådde finfint. Så efter att jag hade gjort tidskriften fick jag massor av självförtroende och motivation till att fortsätta att använda min röst. Oavsett hur blyg jag är i verkligheten ger tidskriften mig möjlighet att skriva fritt, och sociala medier ger mig möjlighet att uttrycka mig personligt.

Det låter bra. Finns det då inga bekymmer alls?

Jodå! Allt från finnar i pannan och prov i skolan till stora komplicerade saker, som när statschefer använder sin makt till fel saker. Jag tänker mycket på att saker och ting ska vara så rättvisa som möjligt, men när jag ser hur framtiden verkar bli, blir jag rädd att min generation inte får uppleva en grön och lycklig framtid. Ingen med mycket makt bryr sig om miljön, för det lönar sig inte. De bryr sig inte heller om flyktingar eller svält. Det lönar sig inte heller. Det gör mig orolig och sårad på samma gång. Om mina barn ska växa upp i en förorenad grå värld med brist på empati, då flyttar jag till Mars.

Nu får vi byta till ett trevligare samtalsämne – vad gör dig glad?

Att det är så många som är aktiva i organisationer som arbetar för att göra världen till en bättre plats. Och att människor ställer upp som frivilliga på allt möjligt. På det personliga planet blir jag väldigt glad när det är soligt och jag kan cykla och bada – leva i nuet med andre ord! Och när människor säger att de ser upp till mig – då börjar jag nästan gråta. Det är det finaste man kan få höra, ever. Att jag har en röst och att den hörs av andra därute. Jag älskar att bo i ett av de länder som har mest pressfrihet. Det gör mig så otroligt glad, och jag kommer att använda den rösten till något bra.

Vad drömmer du om att göra när du blir vuxen?

Att göra världen grönare och mer miljövänlig. Och det ska vara enkelt, det ska inte bara vara vi miljöaktivister som tänker grönt. Det ska vara det naturliga sättet att tänka. Att ta hand om det vi redan har är det viktigaste. Jag vet – och det här är jag helt säker på – att jag ska förändra något till det bättre. Det spelar ingen roll om det handlar om en liten lokalbefolkning eller ett helt land. Jag kommer inte att ge upp! Så oavsett om jag slutar som journalist, redaktör eller kanske lärare är jag inställd på att förändra och förbättra världen.

Från en värld till en annan: Varför gillar du att titta på Skam?

Var ska jag börja? Det finns så otroligt mycket som är bra i den serien. Först och främst är det en serie som känns extremt realistisk – det känns som om det är äkta människor som lever äkta liv. Och i säsong tre, när Isak och Even blev ihop, då blev jag otroligt stolt över Norge, som ett utmärkt exempel på hur man kan normalisera homosexualitet. Jag gillar att titta på Skam för att jag känner mig förstådd, samtidigt som det är väldigt kul och varierande! Och nu när säsong fyra är i gång känns det som att Julie Andem har gjort något stort. Hon sätter ljuset på det man normalt sett inte pratar om. Det är inte konstigt att det har blivit en internationell succé …  

Få fler tips från Trondheim här

Marie Rodahl, Trondheim

Marie Rodahl, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Marie Rodahl, Trondheim

Marie Rodahl, Trondheim.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen