Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Instagrammaren

Amanda Schei, 17 år, Bergen
TV-serien Skam har ställt Norges ungdom i det internationella rampljuset. Vi har träffat 10 norska gymnasieelever, som befinner sig både på och långt från Hartvig Nissens skolgård.
Amanda Schei, Bergen
Amanda Schei, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen

– Jag bor ungefär 12 minuter utanför Bergen, på ett ställe som heter Sotra. Det är superfint där och närheten till havet ger massor av möjligheter. Jag har min egen båt, och på sommaren händer det att mina vänner och jag tar båten till Bergen. Jag kommer inte ihåg vad det är för märke, men den är ganska snabb.

Det låter kul! Vad håller du på med just nu?

Just nu är det slutprov i alla ämnen. Jag går på Bergens privata gymnasium, och det är ganska tufft med mycket arbete och hård press nu i slutet av terminen. Vi kan få frågor på allt vi har lärt oss under hela året.

Vad gillar du att göra när du är ledig från skolan?

Jag håller bland annat på med Freestyle discojazz, som är en tävlingssport – ett slags blandning av dans och akrobatik med snabb, hög musik, smink, nerver och glädje. Det är faktiskt Norges mest populära danssport, och jag har lärt känna massor av fantastiska människor både här i Norge och utomlands. Jag gillar att vara tillsammans med mina vänner. Ibland hittar vi på något och andra gånger chillar vi bara på nåt kafé i stan. Och jag skulle ju ljuga om jag inte erkände att jag gillar att shoppa ...

Vad är det bästa med att bo där du bor?

Framför allt den fina naturen runt omkring. Jag gillar också att den är så varierad. Man kan både åka ut på havet och gå på fjälltur, till exempel. Jag ger mig ofta upp på fjället. För min generation är det viktigt att visa att man är sportig. Våra föräldrar tar med oss på fjälltur så fort vi är gamla nog att gå tillräckligt snabbt. Ett tag tyckte jag att det var lite trist, men nu är jag väldigt glad i att vara i naturen igen. Även för att man kan ta så många fina bilder till Instagram.

Instagram, ja. Är du aktiv där?

Ja, jag brukar instagramma rätt mycket, både för att visa upp mitt vardagsliv och freestyle-dansen och såna saker. Jag har till och med fått sponsorer som ger mig hår- och hudprodukter och kläder. Mamma hjälper mig med det – med att sortera vad som är bra och vad som inte är det. Instagram kan vara väldigt inspirerande och det finns många intressanta människor att följa där. Jag vet ju att det är lite ytligt, men jag tycker att det är kul att kolla in alla snygga bilder som andra postar.

Om du skulle få besök från utlandet, vad skulle du visa dem då?

De fantastiska fjordarna! Och så skulle jag visa dem en av fjälltopparna runt Bergen, som Fløyen eller Ulriken, så att de kan få se den fina utsikten över Bergen. Detta är något jag gillar själv också, så det tycker jag är kul att visa. Dessutom är jag lite av en expert på stans museer för att min pappa har tagit med mig på alla museer häromkring ända sen jag var liten. Det finns väldigt mycket kul att göra här för unga människor också, som zipline, äventyrsbad och klätterparker. Också skulle jag självklart ta med dem på en rundtur till Bryggen och fisketorget.

Och slutligen: Vad tycker du om Skam?

Jag tycker att den är helt fantastisk. En del av ämnena är kanske lite överdrivna och kanske inte så lätta att känna igen sig i för oss som inte bor i Oslo. Men när så många tittar på en serie som tar upp saker som press och stress från alla håll och kanter, ätstörningar och homosexualitet kan den faktiskt bidra till en positiv förändring. Det gör det också lättare att prata om saker som annars kan vara svåra att ta upp, och kanske kan det också göra det lättare att förstå andra. Det ska den ha mycket beröm för. Och så är den gjord på ett kul sätt, med meddelanden och små videor under veckan.

fler tips från Bergen här.

 

Amanda Schei, Bergen

Amanda Schei, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen
Amanda Schei, Bergen

Amanda Schei, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen
Amanda Schei, Bergen

Amanda Schei, Bergen.
Photo: Alexander Benjaminsen
Om Skam

Skam är ett norskt tonårsdrama som följer några gymnasieelever på skolan Hartvig Nissen, som ligger i Frogner i Oslo. Serien produceras av NRK (Norges motsvarighet till SVT).

Läs alla intervjuer
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen