Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Woman guide standing on the Nigardsbreen glacier
Nigardsbreen.
Photo: Karl Eirik Haug / visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vissa jobbar hårt på att göra din resa säker och hållbar. Ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med glaciärguider, hundförare och många andra.

Personerna som håller dig trygg på resan

1. Glaciärguiden

Linn Larsson, glaciären Nigardsbreen

Hon kommer att vara vår förebild, vägledare och hjältinna. Åtminstone under de kommande fem timmarna. Linn Larsson, certifierad glaciärguide vid Jostedalen Breførarlag, delar ut utrustning till vår ivriga grupp på tolv personer från Kina, USA, Frankrike, Italien och Norge, inför vandringen på denna isbjässe.

I morgonens skarpa solljus verkar glaciären Nigardsbreen mer imponerande än världens mest kända byggnader. Nigardsbreen är en del av Jostadalsbreen, som är Europas fastlands största glaciär. "Er säkerhet", säger Linn och ler, "är det viktigaste idag. Så lyssna noga."

Linns främsta uppgift är att leda oss säkert uppför glaciärens branta sluttning och sedan ner igen fem timmar senare. Ishackorna gör att vi ser ganska tuffa ut, och vi kan inte annat än känna oss lite stolta.

Linn Larsson, Nigardsbreen
Linn Larsson, Nigardsbreen.
Photo: Karl Eirik Haug / Making Waves / Visitnorway.com

"Se till att ni håller ishackan med spetsen bakåt. Lägg aldrig ner den på isen, eftersom den lätt glider iväg på den hala ytan, säger Linn med lugn men bestämd röst.

Sedan finns det stegjärn, en slags sandal som ger ett fast grepp tack vare stora spikar på undersidan. Steg för steg visar Linn hur man sätter på dem, tätt runt våra nyinköpta vandringsskor.

Ett långt, rejält rep som fästs vid kläderna håller ihop gruppen. Repet ser ut som en underlig blandning av läderbälten och underkläder.

Linn och en kollega kontrollerar noggrant att alla har varma och vindtäta kläder på sig. De svarar tålmodigt på våra frågor medan vi långsamt börjar gå uppför glaciärsluttningen, en efter en.

27-åriga Linn har tre års erfarenhet av glaciärvandring. Varje morgon skickar guideföretaget upp till tio glaciärguider för att testa rutterna innan turerna börjar.

"Kom ihåg att vi har att göra med kraftfullt material: En kubikmeter is väger ett ton," säger Linn. Jostedalsbreen är som djupast 600 meter. Den mest kända delen av Nigardsbreen rör på sig hela tiden, och i år förväntas den minska med så mycket som 70 meter, jämfört med cirka 30 meter under ett normalt år. "Koncentrera er!” ropar Linn.

Vi lyfter försiktigt våra kängor över smala skrevor som går ner tio meter eller mer i isen. Efter en halvtimme kan vi äntligen sätta våra fötter på glaciärplatån.

"Är ni redo för foton?" Linn tar våra kameror och smartphones en efter en för att ta bilder på oss. Så snart vi är tillbaka på fast mark, laddas massvis av bilder upp på sociala medier som både vänner, bekanta och resten av världen kan beundra.

Det är dags att ge tillbaka ishackan till Linn, även om vi gärna skulle vilja behålla den. I efterhand var vår glaciärvandring lite krävande (som den borde vara), men också ganska okomplicerad. Allt tack vare Linns noggranna förberedelser och säkerhetsåtgärder.

Nedan presenterar vi fler experterna som tar säkerhet och hållbarhet lika allvarligt som Linn.

2. Räddningsledaren

Sverre Molven, Röda Korsets räddningsteam, Odda

Sverre Molven
Sverre Molven.
Photo: Sverre Molven

Om du råkar på Molven på resan i Norge är det troligt att du behöver räddas. Molven är en av flera hundra män och kvinnor i Röda Korset som hjälper resenärer i knipa.

Lyssna till hans råd om hur man undviker oönskade situationer på grund av plötsliga väderförändringar, mörka kvällar, vandringar som är längre än man trodde och andra otrevliga överraskningar.

"Se till att läsa på i detalj om vandringen du ska göra innan du ger dig ut. Packa ner varma ombyteskläder om du blir blöt och kall, och ta med dig tillräckligt med mat och dryck", säger Molven. "Och lyssna alltid noga på lokalbefolkningen." Det är skönt att veta att Molven och hans kollegor finns där, men nödsamtal kan undvikas om du planerar ordentligt.

3. Volontären

Jorid Rajala. Den Norske Turistförening

Jorid Rajala
Jorid Rajala.
Photo: DNT / Jorid Rajala

På vandring i Norge har man mer än 20 000 kilometer markerade leder att välja på.

Du vet att du är på rätt väg när du passerar rösen, stenmurar, träd och stolpar som har markerats med ett handmålat T. Bokstaven T är allmänt känd som symbolen för Den Norske Turistförening (DNT), landets största friluftsorganisation.

T-tecknen underhålls och målas regelbundet av volontärer som Jorid Rajala, så att du kan fortsätta vandra säkert och hitta tillbaka till din bas innan det blir för mörkt.

4. Den miljövänliga stugvärden

Marius Haugaløkken, Gjendesheim, Jotunheimen

Marius Haugaløkken, Gjendesheim
Marius Haugaløkken, Gjendesheim.
Photo: Kristoffer Mæle Thuestad

"Hållbarhet är vår drivkraft", säger Marius Haugaløkken. Sedan 2011 har han drivit den bemannade stugan Gjendesheim, som ligger vid ingången till den östra delen av bergsområdet Jotunheimen.

Gjendesheim har en sjusitsig elbil som de använder för att hämta gäster, och de har nyligen installerat en ny laddstation för privata elbilar. Den färska maten på restaurangen kommer huvudsakligen från lokala producenter. "Det kan vara lite dyrare och svårare att få tag på, men det är det värt", säger Haugaløkken - som också har slutat sälja vatten på flaska.

"Vårt kranvatten är det renaste du kan ta med på din bergsvandring." Gjendesheim firar sitt 140-årsjubileum 2018, och är Den Norske Turistförenings mest besökta stuga. Gjendesheim samarbetar också med andra stugor i området i projektet Besseggenpatrulje. där en kvalificerad person hjälper vandrare i bergen att återvända säkert vid slutet av dagen. Projektet hjälper turister som riskerar att kyla ner sig eller hamna i andra farliga situationer” förklarar Haugaløkken.

5. Hundföraren

Trine Lyrek, Trasti & Trine hundkörning, Alta

Trine Lyrek
Trine Lyrek.
Photo: Trine Lyrek

Hundspannsföretaget Trasti & Trine fokuserar på lärorika och roliga erfarenheter som ger en känsla av prestation och visar respekt för djur och natur. Vi uppmuntrar våra gäster att hjälpa till att förbereda hundarna och slädarna, och tack vare vår långa erfarenhet kan vi bedöma vilken nivå gästerna är på.”

Trine och hennes team serverar också lokal, ekologisk mat. "Oavsett om det är frukost, lunch i bergen eller en sjurätters-middag i restaurangen, så vet vi var varje ingrediens kommer ifrån, berättar Lyrek entusiastiskt. Som en bonus har sommarcaféet och bageriet blivit mötesplatser för lokalsamhället i Alta. "Allt detta är väldigt viktigt för oss", tillägger Trine.

6. Färjkarlen

Johannes Borlaug, Fjord1, Sognefjord

Johannes Borlaug, Fjord1
Johannes Borlaug, Fjord1.
Photo: Karl Eirik Haug / visitnorway.com

”Kör fram bilen på plats i kön!" ropar Johannes Borlaug, färjkarlen som har arbetat ombord på Fjord1 i 30 år.

"Det håller mig ung, allt springande mellan aktern och fören under all 15-minutersturer över Sognefjorden, säger han innan han försvinner mellan tätt parkerade bilar och bussar.

Precis som resten av besättningen är han ansvarig för passagerarnas säkerhet, och nu har också slagordet "hållbarhet” nått verksamheten. Färjebolag som Fjord1 avvecklar traditionella oljebränningsfartyg till förmån för miljövänliga elbåtar. Några av dessa nya fartyg trafikerar redan fjordarna och har välkomnats varmt av både besättning och passagerare.

7. Stugvärden

Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu, Jotunheimen

Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu
Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu.
Photo: Mari Kolbjørnsrud

”Den norska stoltheten över lokal mat märks i hela landet, från storstäderna till byarna i bergen.”

Solbjørg Kvålshaugen har drivit fjällstugan Fondsbu i södra delen av bergsområdet i Jotunheimen i mer än 10 år. Fondsbu har alltid varit känd för sin passion för färska ingredienser. Typiska höjdpunkter på deras tre- och fyrarätters menyer är lamm, kalvkött och ren från lokala producenter och öring från den närliggande sjön Bygdin.

"Här på Fondsbu förbereder vi vår egen mat med kärlek och respekt för våra gäster", säger Kvålshaugen, som har gett oss glimt av landslivet på Fondsbu genom den populära norska TV-dokumentärserien "Fjellfolk”.

8. Parkeringsvakten

Henrik Lilleheim på parkeringsplatsen vid vandringsleden till Kjerag

Henrik Lilleheim
Henrik Lilleheim.
Photo: Henrik Lilleheim

Henrik Lilleheim väntar på dig på parkeringsplatsen Øygardsstøl. Han förklarar att det är elva kilometer till den populära Kjeragbolten, och att vandringen dit tar sex till tio timmar med en stigning på 800 meter. På vissa platser måste du kunna dra dig själv upp med hjälp av rep.

"Jag skönmålar aldrig situationen, och kontrollerar alltid att vandrarna har lämplig packning", säger Henrik. "Det har hänt att jag har sagt åt folk att vända om och komma tillbaka med bättre utrustning. Min uppgift som parkeringsvakt vid Kjerag är att hjälpa alla att få en fantastisk upplevelse av den norska naturen, och då är säkerheten viktig", förklarar han med ett leende.

9. Snöexperten

Mads Mørch, Oslo Vinterpark, Oslo

Mads Mørch
Mads Mørch.
Photo: Ina Mørch

"Vårt mål är att bli den första skidorten som är helt koldioxidneutral", säger Mads Mørch.

"Trots att vi nyligen har utökat anläggningen, förbrukar vi inte mer energi än 2002. Oslo Vinterpark var en pionjär när det gäller eldriven transport år 2012, när vi introducerade landets första elektriska snöskoter."

De nya snökanonerna ska vara mer energieffektiva än de gamla. "Vi är certifierade av Stiftelsen Miljøfyrtårn, och slutar aldrig uppmuntra våra besökare och medarbetare att använda kollektivtrafiken.", säger Mads innan han sätter sig ner på den nypistade backen.

10. Kaptenen

Geir Maan, Andenes Valsafari

Geir Maan, Andenes Whale Safari
Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari.
Photo: Andenes Whale Safari

"Min besättning och jag använder all vår erfarenhet och kunskap för att närma oss valarna utan att störa deras naturliga miljö", säger Geir Maan, kapten på ett av de fartyg som tar det största antalet nyfikna resenärer ut på Norges populäraste valsafari någonsin. Och vilken syn! Dessa havets kungar och drottningar väger upp till 60 ton.

Norska valsafari-företag arbetar enligt riktlinjer som har skapats av The International Whaling Commission och The Whale and Dolphin Conservation Society.

Dessutom har de flesta företag egna strikta och lokalt anpassade metoder som ser till att djuren och miljön respekteras. "För Valsafari Andenes betyder det löpande åtgärder för att minska buller och föroreningar, liksom att alltid hålla ett respektfullt avstånd till valarna", säger Kapten Maan innan han ger sig av ut på det öppna havet med en ny grupp glada passagerare.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen