There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Radisson Blu – upptäck dina favoritdestinationer
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
De Historiske – hotell och restauranger med klassisk charm
PURE Hotels – minnesvärda upplevelser
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
Momondo – hitta billiga flygresor
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Nettbuss – res med buss över hela Norge
Hurtigruten - världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Vissa jobbar hårt på att göra din resa säker och hållbar. Ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med glaciärguider, hundförare och många andra.
Linn Larsson, glaciären Nigardsbreen
Hon kommer att vara vår förebild, vägledare och hjältinna. Åtminstone under de kommande fem timmarna. Linn Larsson, certifierad glaciärguide vid Jostedalen Breførarlag, delar ut utrustning till vår ivriga grupp på tolv personer från Kina, USA, Frankrike, Italien och Norge, inför vandringen på denna isbjässe.
I morgonens skarpa solljus verkar glaciären Nigardsbreen mer imponerande än världens mest kända byggnader. Nigardsbreen är en del av Jostadalsbreen, som är Europas fastlands största glaciär. "Er säkerhet", säger Linn och ler, "är det viktigaste idag. Så lyssna noga."
Linns främsta uppgift är att leda oss säkert uppför glaciärens branta sluttning och sedan ner igen fem timmar senare. Ishackorna gör att vi ser ganska tuffa ut, och vi kan inte annat än känna oss lite stolta.
"Se till att ni håller ishackan med spetsen bakåt. Lägg aldrig ner den på isen, eftersom den lätt glider iväg på den hala ytan, säger Linn med lugn men bestämd röst.
Sedan finns det stegjärn, en slags sandal som ger ett fast grepp tack vare stora spikar på undersidan. Steg för steg visar Linn hur man sätter på dem, tätt runt våra nyinköpta vandringsskor.
Ett långt, rejält rep som fästs vid kläderna håller ihop gruppen. Repet ser ut som en underlig blandning av läderbälten och underkläder.
Linn och en kollega kontrollerar noggrant att alla har varma och vindtäta kläder på sig. De svarar tålmodigt på våra frågor medan vi långsamt börjar gå uppför glaciärsluttningen, en efter en.
27-åriga Linn har tre års erfarenhet av glaciärvandring. Varje morgon skickar guideföretaget upp till tio glaciärguider för att testa rutterna innan turerna börjar.
"Kom ihåg att vi har att göra med kraftfullt material: En kubikmeter is väger ett ton," säger Linn. Jostedalsbreen är som djupast 600 meter. Den mest kända delen av Nigardsbreen rör på sig hela tiden, och i år förväntas den minska med så mycket som 70 meter, jämfört med cirka 30 meter under ett normalt år. "Koncentrera er!” ropar Linn.
Vi lyfter försiktigt våra kängor över smala skrevor som går ner tio meter eller mer i isen. Efter en halvtimme kan vi äntligen sätta våra fötter på glaciärplatån.
"Är ni redo för foton?" Linn tar våra kameror och smartphones en efter en för att ta bilder på oss. Så snart vi är tillbaka på fast mark, laddas massvis av bilder upp på sociala medier som både vänner, bekanta och resten av världen kan beundra.
Det är dags att ge tillbaka ishackan till Linn, även om vi gärna skulle vilja behålla den. I efterhand var vår glaciärvandring lite krävande (som den borde vara), men också ganska okomplicerad. Allt tack vare Linns noggranna förberedelser och säkerhetsåtgärder.
Nedan presenterar vi fler experterna som tar säkerhet och hållbarhet lika allvarligt som Linn.
Dette er ein tur inn i ei anna verd! I Hardanger ligg det godt til rette for fottur på bre. Bli med Folgefonni…
MoreDette er ein tur inn i ei anna verd! I Hardanger ligg det godt til rette for fottur på bre. Bli med Folgefonni…
Haugabreen er en lett tilgjengeleg brearm i Jostedalsbreen Nasjonalpark. For å komme til denne breen…
MoreHaugabreen er en lett tilgjengeleg brearm i Jostedalsbreen Nasjonalpark. For å komme til denne breen…
Brevandring på Tystigbreen på Strynefjellet, nær Stryn Sommerski. Du vil bli omgitt av…
Svartisen er Norges nest største isbre. Bli med på en 6 timers brevandring med autorisert brefører arrangert…
MoreSvartisen er Norges nest største isbre. Bli med på en 6 timers brevandring med autorisert brefører arrangert…
Jøklagutane AS er et aktivitetsfirma som i hovedsak driver breføring på…
Bli med til Nord-Norges råeste hytte! Hytta, med sin særegne arkitektur, ligger 1200 moh. helt inntil…
MoreBli med til Nord-Norges råeste hytte! Hytta, med sin særegne arkitektur, ligger 1200 moh. helt inntil…
Dette er krevande turar med ein varigheit på mellom 6 og 10 timar, men belønningen er desto…
MoreDette er krevande turar med ein varigheit på mellom 6 og 10 timar, men belønningen er desto…
Bli med på tur på Platåfjellet (424moh), med flott utsikt over Longyearbyen. Turen går i mørkeperioden noe som…
MoreBli med på tur på Platåfjellet (424moh), med flott utsikt over Longyearbyen. Turen går i mørkeperioden noe som…
Sverre Molven, Röda Korsets räddningsteam, Odda
Om du råkar på Molven på resan i Norge är det troligt att du behöver räddas. Molven är en av flera hundra män och kvinnor i Röda Korset som hjälper resenärer i knipa.
Lyssna till hans råd om hur man undviker oönskade situationer på grund av plötsliga väderförändringar, mörka kvällar, vandringar som är längre än man trodde och andra otrevliga överraskningar.
"Se till att läsa på i detalj om vandringen du ska göra innan du ger dig ut. Packa ner varma ombyteskläder om du blir blöt och kall, och ta med dig tillräckligt med mat och dryck", säger Molven. "Och lyssna alltid noga på lokalbefolkningen." Det är skönt att veta att Molven och hans kollegor finns där, men nödsamtal kan undvikas om du planerar ordentligt.
Jorid Rajala. Den Norske Turistförening
Respekt är ledordet
Norrmännen har en lång tradition av respekt för djur, natur och lokalbefolkning. Denna passion gäller både hållbarhet och säkerhet, och är i många fall bestämd enligt lag.
Ta del av passionen
Som resenär är du välkommen att dela passionen och entusiasmen för hållbarhet och säkerhet.
Bästa möjliga service
Dina värdar och guider utbildas ständigt för att kunna ge bästa möjliga service inom hållbarhet och säkerhet.
Hållbara destinationer
Många norska destinationer klassas officiellt som hållbara, och ännu fler arbetar målmedvetet på att bli certifierade.
Energibesparing
De flesta hotell och andra boenden har ett aktivt engagemang för att minska energiförbrukningen och samarbetar med andra företag för ökad hållbarhet och säkerhet.
Hållbar turism
Antalet resenärer till Norge ökar, och det gör också den lokala kunskapen om hur man tar emot dem samtidigt som natur och lokal kultur bevaras. Säkerheten framför allt Säkerhet i bergen, vildmarken och andra områden är viktig då årstiderna och väderförhållandena i Norge förändras snabbt.
På vandring i Norge har man mer än 20 000 kilometer markerade leder att välja på.
Du vet att du är på rätt väg när du passerar rösen, stenmurar, träd och stolpar som har markerats med ett handmålat T. Bokstaven T är allmänt känd som symbolen för Den Norske Turistförening (DNT), landets största friluftsorganisation.
T-tecknen underhålls och målas regelbundet av volontärer som Jorid Rajala, så att du kan fortsätta vandra säkert och hitta tillbaka till din bas innan det blir för mörkt.
Marius Haugaløkken, Gjendesheim, Jotunheimen
"Hållbarhet är vår drivkraft", säger Marius Haugaløkken. Sedan 2011 har han drivit den bemannade stugan Gjendesheim, som ligger vid ingången till den östra delen av bergsområdet Jotunheimen.
Gjendesheim har en sjusitsig elbil som de använder för att hämta gäster, och de har nyligen installerat en ny laddstation för privata elbilar. Den färska maten på restaurangen kommer huvudsakligen från lokala producenter. "Det kan vara lite dyrare och svårare att få tag på, men det är det värt", säger Haugaløkken - som också har slutat sälja vatten på flaska.
"Vårt kranvatten är det renaste du kan ta med på din bergsvandring." Gjendesheim firar sitt 140-årsjubileum 2018, och är Den Norske Turistförenings mest besökta stuga. Gjendesheim samarbetar också med andra stugor i området i projektet Besseggenpatrulje. där en kvalificerad person hjälper vandrare i bergen att återvända säkert vid slutet av dagen. Projektet hjälper turister som riskerar att kyla ner sig eller hamna i andra farliga situationer” förklarar Haugaløkken.
Trine Lyrek, Trasti & Trine hundkörning, Alta
Följ några enkla regler i Norges skog och fjäll:
1. Planera turen noggrant och se till att någon vet vart du tänker gå och hur länge du ska vara borta.
2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.
3. Lyssna på väder- och lavinrapporterna.
4. Var beredd på oväder och kyla, även på kortare utflykter.
5. Ta med utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.
6. Välj säkra sträckor. Lär dig upptäcka terräng med lavinrisk och osäker is.
7. Använd karta och kompass. Håll alltid koll på var du befinner dig.
8. Vänd om i god tid – det är ingen skam i att vända tillbaka.
9. Spar på krafterna och sök skydd vid behov.
Hundspannsföretaget Trasti & Trine fokuserar på lärorika och roliga erfarenheter som ger en känsla av prestation och visar respekt för djur och natur. Vi uppmuntrar våra gäster att hjälpa till att förbereda hundarna och slädarna, och tack vare vår långa erfarenhet kan vi bedöma vilken nivå gästerna är på.”
Trine och hennes team serverar också lokal, ekologisk mat. "Oavsett om det är frukost, lunch i bergen eller en sjurätters-middag i restaurangen, så vet vi var varje ingrediens kommer ifrån, berättar Lyrek entusiastiskt. Som en bonus har sommarcaféet och bageriet blivit mötesplatser för lokalsamhället i Alta. "Allt detta är väldigt viktigt för oss", tillägger Trine.
Johannes Borlaug, Fjord1, Sognefjord
”Kör fram bilen på plats i kön!" ropar Johannes Borlaug, färjkarlen som har arbetat ombord på Fjord1 i 30 år.
"Det håller mig ung, allt springande mellan aktern och fören under all 15-minutersturer över Sognefjorden, säger han innan han försvinner mellan tätt parkerade bilar och bussar.
Precis som resten av besättningen är han ansvarig för passagerarnas säkerhet, och nu har också slagordet "hållbarhet” nått verksamheten. Färjebolag som Fjord1 avvecklar traditionella oljebränningsfartyg till förmån för miljövänliga elbåtar. Några av dessa nya fartyg trafikerar redan fjordarna och har välkomnats varmt av både besättning och passagerare.
Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu, Jotunheimen
”Den norska stoltheten över lokal mat märks i hela landet, från storstäderna till byarna i bergen.”
Solbjørg Kvålshaugen har drivit fjällstugan Fondsbu i södra delen av bergsområdet i Jotunheimen i mer än 10 år. Fondsbu har alltid varit känd för sin passion för färska ingredienser. Typiska höjdpunkter på deras tre- och fyrarätters menyer är lamm, kalvkött och ren från lokala producenter och öring från den närliggande sjön Bygdin.
"Här på Fondsbu förbereder vi vår egen mat med kärlek och respekt för våra gäster", säger Kvålshaugen, som har gett oss glimt av landslivet på Fondsbu genom den populära norska TV-dokumentärserien "Fjellfolk”.
Henrik Lilleheim på parkeringsplatsen vid vandringsleden till Kjerag
Henrik Lilleheim väntar på dig på parkeringsplatsen Øygardsstøl. Han förklarar att det är elva kilometer till den populära Kjeragbolten, och att vandringen dit tar sex till tio timmar med en stigning på 800 meter. På vissa platser måste du kunna dra dig själv upp med hjälp av rep.
"Jag skönmålar aldrig situationen, och kontrollerar alltid att vandrarna har lämplig packning", säger Henrik. "Det har hänt att jag har sagt åt folk att vända om och komma tillbaka med bättre utrustning. Min uppgift som parkeringsvakt vid Kjerag är att hjälpa alla att få en fantastisk upplevelse av den norska naturen, och då är säkerheten viktig", förklarar han med ett leende.
Preikestolen er den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland. Den rager 604 meter over…
MorePreikestolen er den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland. Den rager 604 meter over…
Kjerag - majesteten i Ryfylke innerst i Lysefjorden! Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i…
MoreFlørli er populær for sine 4 444 trinn rett opp i fjellet - den lengste tretrappen i verden. Bygden er også…
MoreFlørli er populær for sine 4 444 trinn rett opp i fjellet - den lengste tretrappen i verden. Bygden er også…
Ta turen til Flørli i Ryfylke og gå 4.444 trappetrinn til topps! Flørlitrappene og er en av de lengste…
MoreTa turen til Flørli i Ryfylke og gå 4.444 trappetrinn til topps! Flørlitrappene og er en av de lengste…
Skåpet er ei selvbetjeningshytta designet av Estonian Koko Architecture + Design. Den spektakulære hytta er…
MoreSkåpet er ei selvbetjeningshytta designet av Estonian Koko Architecture + Design. Den spektakulære hytta er…
Ta deg tid til å stoppe over et par fergeavganger på Oanes – og legg turen opp til Sokkaknuten. Da vil…
MoreTa deg tid til å stoppe over et par fergeavganger på Oanes – og legg turen opp til Sokkaknuten. Da vil…
TROLLTUNGA - LANGFOSS - HIMAKÅNÅ - PREIKESTOLEN - KJERAG - TROLLPIKKEN KART Fra bratte…
Mads Mørch, Oslo Vinterpark, Oslo
"Vårt mål är att bli den första skidorten som är helt koldioxidneutral", säger Mads Mørch.
"Trots att vi nyligen har utökat anläggningen, förbrukar vi inte mer energi än 2002. Oslo Vinterpark var en pionjär när det gäller eldriven transport år 2012, när vi introducerade landets första elektriska snöskoter."
De nya snökanonerna ska vara mer energieffektiva än de gamla. "Vi är certifierade av Stiftelsen Miljøfyrtårn, och slutar aldrig uppmuntra våra besökare och medarbetare att använda kollektivtrafiken.", säger Mads innan han sätter sig ner på den nypistade backen.
Geir Maan, Andenes Valsafari
"Min besättning och jag använder all vår erfarenhet och kunskap för att närma oss valarna utan att störa deras naturliga miljö", säger Geir Maan, kapten på ett av de fartyg som tar det största antalet nyfikna resenärer ut på Norges populäraste valsafari någonsin. Och vilken syn! Dessa havets kungar och drottningar väger upp till 60 ton.
Norska valsafari-företag arbetar enligt riktlinjer som har skapats av The International Whaling Commission och The Whale and Dolphin Conservation Society.
Dessutom har de flesta företag egna strikta och lokalt anpassade metoder som ser till att djuren och miljön respekteras. "För Valsafari Andenes betyder det löpande åtgärder för att minska buller och föroreningar, liksom att alltid hålla ett respektfullt avstånd till valarna", säger Kapten Maan innan han ger sig av ut på det öppna havet med en ny grupp glada passagerare.
Respekt är ledordet
Norrmännen har en lång tradition av respekt för djur, natur och lokalbefolkning. Denna passion gäller både hållbarhet och säkerhet, och är i många fall bestämd enligt lag.
Ta del av passionen
Som resenär är du välkommen att dela passionen och entusiasmen för hållbarhet och säkerhet.
Bästa möjliga service
Dina värdar och guider utbildas ständigt för att kunna ge bästa möjliga service inom hållbarhet och säkerhet.
Hållbara destinationer
Många norska destinationer klassas officiellt som hållbara, och ännu fler arbetar målmedvetet på att bli certifierade.
Energibesparing
De flesta hotell och andra boenden har ett aktivt engagemang för att minska energiförbrukningen och samarbetar med andra företag för ökad hållbarhet och säkerhet.
Hållbar turism
Antalet resenärer till Norge ökar, och det gör också den lokala kunskapen om hur man tar emot dem samtidigt som natur och lokal kultur bevaras. Säkerheten framför allt Säkerhet i bergen, vildmarken och andra områden är viktig då årstiderna och väderförhållandena i Norge förändras snabbt.
Norges natur är vild och vacker men kan också överraska, och vädret kan slå om snabbt. Var medveten om eventuella säkerhetsrisker och planera i god tid.
Read moreNorge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.
Read moreTillbaka till toppen