Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Røros
Christmas shopping at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Julmagi i hela landet

I december infinner sig en äkta julstämning snabbt i vintermörkret. Liksom i resten av Norden sträcker sig julen långt utöver själva julhelgen – det typiskt norska hittar vi i detaljerna.

Värmen från öppna spisar. Ljudet av glada barn som leker i snön. Och så handgjorda presenter på alla mysiga julmarknader, som dyker upp på stora och små orter i hela landet. December präglas av stämningsfyllda ljus, musik och mycket mat.

Att den populära julbutiken i staden Drøbak i södra Norge håller öppet året runt säger något om hur norrmänen gärna drar ut på julen så länge det bara går. Många börjar förberedelserna redan i början på december. Det ska bakas kakor, köpas julklappar och skuras.

Det är vanligt att gå ut lite extra mycket veckorna innan jul. Många restauranger serverar Norges typiska julrätter, som ofta görs på lokala ingredienser: Ribbe (revnbensspjäll av sidfläsk), pinnekjøtt (revnbensspjäll av lamm) eller som i vissa delar av landet, torsk. På bagerierna dyker norska julkakor som goro, krumkaker och berlinekrans upp. Läs mer om det norska köket.

Vi vet att Nordens julfirande går tillbaka till tiden innan kristendomens inträde, men vi vet inte exakt hur hedningarna firade. Ja, förutom seden att offra djur och dricka öl, då. Så det har hänt en hel del genom åren.

Liksom i Sverige är julafton högtidens viktigaste dag. Då samlas man vid det traditionella julbordet, och kanske blir det också ett besök från självaste Julenisse.

Förutom alla julmarknader anordnas mängder med julkonserter i kyrkor och konsertsalar över hela landet. Vissa hotell och restauranger håller öppet från 24 till 26 december men det kan vara säkrast att kolla i förväg.

Kort och gott kan man säga att norsk jul är som en jättelik ljusfestival som fortsätter att glänsa flera veckor efter nyårsafton.

Christmas Window Hotel Continental Norway
Hotel Continental.
Photo: CH - Visitnorway.com
Christmas at Frognerseteren
Frognerseteren, Oslo.
Photo: CH - Visitnorway.com
Gålå in Gudbrandsdalen
Gålå, Gudbrandsdalen.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Bergen
Bergen.
Photo: Bergen Reiselivslag / visitBergen.com
Ad

Mer jul: Marknader i Norge

I början på december dyker mysiga julmarknader upp över hela Europa, och Norge är inget undantag.

Om julstämningen inte tycks infinna sig hemma rekommenderas ett besök i trästaden Røros, alldeles vid svenska gränsen – se filmklippet längre ner på sidan så förstår du varför.

I Bergen händer också något speciellt varje år. Sedan julen 1991 hjälper skolor, företag och tusentals individer till att bygga upp en pepparkaksstad innan jul.

För övrigt finns Skandinaviens enda året-runt-öppna julbutik Tregaarden i Drøbak, och utanför Oslo hittar du Hadeland Glassverk, där man kan köpa handgjort glas från lokala hantverkare.

 

Den ultimata julklappen: Norrskenet

Många drömmer om en vit jul, men vad sägs om att fira jul under det trollbindande norrskenet?

År 2009 röstade tidningen Travel & Leisure fram Tromsø som en av de bästa platserna i världen att fira julen på, inte minst tack vare de goda chanserna att få se aurora borealis.

Du har dock hög chans på många ställen ovanför polcirkeln och ibland även längre söderut, som i Trøndelag. Vissa kryssningsfartyg erbjuder norrskensresor under julen också.

 

Se mer på video

Norrmännens egna julbilder

Sök efter julstämning

Du hittar norska julevenemang genom att begränsa sökningen till datum i december.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad