Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Christmas shopping at Røros Røros
Credits
Christmas shopping at Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En julsaga på norska

I december infinner sig en äkta julstämning snabbt i vintermörkret. Liksom i resten av Norden sträcker sig julen långt utöver själva julhelgen – det typiskt norska hittar vi i detaljerna.

Vi vet att Nordens julfirande går tillbaka till tiden innan kristendomens inträde, men vi vet inte exakt hur hedningarna firade. Ja, förutom seden att offra djur och dricka öl, då. Så det har hänt en hel del genom åren. Nuförtiden börjar Norge, precis som i Sverige, förberedelserna redan i början på december. Det ska bakas kakor, köpas julklappar och skuras. Sönderstressade norrmän är ingen ovanlig syn i december.

Men tiden innan jul har också hög mysfaktor. Julkonserter hålls i kyrkor och konsertsalar över hela landet, och Lucia är en höjdpunkt för barn i skolor och förskolor.

Annars är julafton högtidens viktigaste dag. På det norska julbordet hittar man specialiteter som ribbe (revbensspjäll av sidfläsk), pinnekjøtt (revbensspjäll av lamm) eller som i vissa delar av landet, torsk.

Många restauranger serverar dessa rätter under veckorna före jul. Om du vill prova norska julkakor ska du hålla utkik efter goro, krumkaker och berlinekrans i bagerier och på stormarknader.

Hur som helst får julbordet ofta ett abrupt slut om det finns barn i huset. De brukar vara på uppspelta att de inte kan sitta still, i väntan på vad som väntar efter maten: Julklapparna under granen, och kanske till och med ett besök från självaste Julenisse.

Även om julen inte varar ända till påsk präglas hela december en festlig stämning som får en värdig avslutning på nyårsafton.

Vissa hotell och restauranger håller stängt 24 till 26 december, men långt ifrån alla – åtminstone och i storstäderna och på turistorterna i bergen.

Christmas Window Hotel Continental Norway
Hotel Continental
CH - Visitnorway.com
Christmas at Frognerseteren
Frognerseteren, Oslo
CH - Visitnorway.com
Gålå in Gudbrandsdalen
Gålå, Gudbrandsdalen
Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Bergen
Bergen
Bergen Reiselivslag / visitBergen.com
Ad

Mer jul: Marknader i Norge

I början på december dyker mysiga julmarknader upp över hela Europa, och Norge är inget undantag.

Om julstämningen inte tycks infinna sig hemma rekommenderas ett besök i trästaden Røros, alldeles vid svenska gränsen – se filmklippet längre ner på sidan så förstår du varför.

I Bergen händer också något speciellt varje år. Sedan julen 1991 hjälper skolor, företag och tusentals individer till att bygga upp en pepparkaksstad innan jul.

För övrigt finns Skandinaviens enda året-runt-öppna julbutik Tregaarden i Drøbak, och utanför Oslo hittar du Hadeland Glassverk, där man kan köpa handgjort glas från lokala hantverkare.

 

Den ultimata julklappen: Norrskenet

Många drömmer om en vit jul, men vad sägs om att fira jul under det trollbindande norrskenet?

År 2009 röstade tidningen Travel & Leisure fram Tromsø som en av de bästa platserna i världen att fira julen på, inte minst på grund av möjligheten att se aurora borealis.

Du har dock hög chans på många ställen ovanför polcirkeln och ibland även längre söderut, som i Trøndelag. Vissa kryssningsfartyg erbjuder norrskensresor under julen också.

 

Sök efter julstämning

Du hittar norska julevenemang genom att begränsa sökningen till datum i december.

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad