Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo-3 Oslo
Oslo-3.
Photo: VisitOSLO/Heidi Thon
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hurra! Det är 17 maj

Orkestrar, parader, folkdräkter och glass i stora lass. Norges nationaldag firas den 17:e maj med buller och bång.

Karl Johans gate, Oslo
Oslo.
Photo: VisitOSLO/Nancy Bundt
Oslo
Oslo.
Photo: VisitOSLO/Nancy Bundt
Royal Palace, Oslo
Oslo.
Photo: Nancy Bundt
Finnmark
Finnmark.
Photo: Johan Wildhagen
Ad

Norges nationaldag firas till minnet av att Norges konstitution skrevs under den 17:e maj år 1814. Dagen utmärks av ett enormt pådrag som saknar motstycke i Norges festkalander.

Till skillnad från länder som firar sin nationaldag med militärparader är 17 maj en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17 maj-frukost, ofta i form av knytkalas med grannar och vänner. Det brukar bjudas på nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne för de vuxna.

Sedan är det dags för barnparaderna. De ordnas i hela landet och går genom stan ledda av en musikkår. De största paraderna lockar tiotusentals människor som viftar med norska flaggor och ropar hurra! I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna.

Låter det nationalistiskt? Kanske, men den fredliga, glada stämningen och barnens speciella plats i firandet gör spektaklet till ett i stort sett okontroversiellt evenemang.

Dagen till ära är det många som passar på att visa upp sina "bunader", Norges traditionella folkdräkter. Det finns hundratals varianter i olika färger och stilar som talar om var personen i fråga härstammar från.

Betydligt mindre färgstarka är de röda eller blå overaller som bärs av de så kallade "russen", gymnasieeleverna som redan börjat fira att 13 år i skolan snart är över. Många av dem ser ganska slitna ut den 17 maj, och det beror antagligen inte på att de suttit uppe och studerat natten innan.

Russen ordnar sina egna parader i bussar och flakbilar med dyra och ganska högljudda ljudsystem. Be om deras "russekort", så får du se ett handgjort visitkort med personlig information och mer eller mindre lustiga skämt.

Under dagen livnär man sig traditionellt på glass och korv och på eftermiddagen spelar man spel och lyssnar på tal som hålls i kommunerna.

Ta gärna del i festligheterna – men kom ihåg att du inte lär få mycket annat gjort eftersom de flesta affärer och kontor har stängt.

Om du ska köra bil är det bra att veta att det kan vara svårt att ta sig fram i trafiken, särskilt i städerna.

17 maj: En kort historik

Konstitutionen undertecknades i Eidsvoll den 17 maj 1814, när Norge var i union med Sverige. Under några år på 1820-talet förbjöd kung Karl Johan av Sverige faktiskt firandet. 17 Maj-firandet tog fart på 1860-talet när Bjørnstjerne Bjørnson (författare till nationalsången "Ja, vi elsker dette landet") organiserade en barnparad i Oslo (eller Christiania, som staden hette på den tiden).

Endast pojkar fick vara med i paraden fram till 1899, när myndigheterna tog sitt förnuft till fånga. Unionen med Sverige upplöstes år 1905. När andra världskriget tog slut, strax före nationaldagen den 8 maj 1945, fick firandet en helt ny innebörd. Naturligtvis firade man extra mycket det året!

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad