Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bading i Nærøyfjorden
Bading i Nærøyfjorden.
Photo: © Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Därför är norrmännen gladast på jorden

Enligt FN-undersökningen The World Happiness Report 2017 är Norge världens lyckligaste land, och naturen spelar en viktig roll. Här finns allt för en aktiv semester med välbehövd återhämtning.

Romsdalen Møre og Romsdal


Norge är som bekant ett av världens vackraste länder, och landets invånare lever i tät symbios med naturen.​

Att norrmän ”alltid är glada” är förstås en myt – det vet alla som börjar utforska det vackra landet lite mer noggrant. Alla känslor ryms även i en norsk kropp.

Men när det gäller begreppet ”lycka” ligger det något i klyschan. I FN:s senaste rapport om nationernas olika lyckonivåer kammar nämligen Norge hem guldmedaljen, och har det senaste året gått om både Schweiz, Island och Danmark (som ofta benämns som världens lyckligaste land).

I undersökningen tittar man på sex olika faktorer som påverkar den generella lyckonivån hos en befolkning: BNP per invånare, medellivslängd, socialt skyddsnät, tillit och avsaknad av korruption, frihet att fatta egna beslut, samt generositet.

 

Svart guldgruva

För svenskar har det ofta varit lätt att avundsjukt snegla på de norska oljetillgångarna. I dagsläget uppgår nämligen tillgångarna i Norges oljefond till hisnande åtta biljoner NOK, alltså åtta tusen miljarder som ligger och växer till sig för kommande generationer.

Ett välordnat samhälle med hög tillit, en god kassa och stor individuell frihet är en utmärkt grogrund för lycka. Men det är ingen garanti i sig.

Det finns ytterligare en ingrediens som inte lika lätt ryms i statistiska undersökningar.

På tur, Litlefjelet

Naturens kraft

Gitte Olsen lämnade jobbet som marknadsförare i Oslo för att flytta med familjen till Ålesund, en mellanstor stad med 50 000 invånare på den norska västkusten. Där driver hon sin egen bootcamp-verksamhet, med tuffa gruppträningar utomhus – året runt.

Hon har flera svar på varför Norge rankas högt när det kommer till lycka.

− Norge är ett tryggt land, präglat av fred och frihet, rättvisa och öppenhet, börjar hon, men landar snabbt i ett resonemang kring den norska naturens inverkan på välbefinnandet.

− Vi norrmän är väldigt stolta över det norska – vi älskar vårt land, våra traditioner och framförallt de vackra omgivningarna. Här finns gott om plats, vi har stora områden med vacker och vild natur som ger utmärkta möjligheter till återhämtning – med frisk och ren luft.

Utanför dörren finns fantastiska valmöjligheter året runt, menar Gitte Olsen och räknar upp jakt, fiske, fjällturer, långfärdsskidor, alpina fjäll, dykning, fjällklättring, paddling, cykling, valsafari och magiska solnedgångar.

Tror du att det finns en koppling mellan norrmännens kärlek till naturen och en allmänt högre nivå av lycka och välmående?

− Det tror jag absolut spelar in. Naturen är bra för hälsan. När vi vistas i naturen sjunker stressnivåerna, vi sorterar tankarna och kan hitta fokus. En fjälltur, skidtur eller löprunda är avkopplande och inspirerande. Våra sinnen stimuleras och både mental och fysisk hälsa påverkas positivt. Redan på förskolenivå lär vi oss att tycka om naturen – barnen är ute varje dag för att lära, leka och undersöka.

Du flyttade från Oslo till Ålesund med familjen för att bygga ett nytt liv där. Vad är det med Ålesund och det området som är så speciellt?

− Ålesund är en väldigt charmig stad med fantastisk arkitektur, och den har utsetts till Norges vackraste fler gånger. För mig är det framförallt två faktorer som spelar in: läget och stadens storlek – det är billigare att bo här, och det blir aldrig trafikkaos. Allt ligger inom gångavstånd, samtidigt som vi har den här mäktiga naturen utanför dörren. Här finns vita medelhavsstränder, samtidigt som fjällen tronar i bakgrunden mellan glittrande fjordar. Jag är väldigt förtjust i naturen och sedan jag flyttade hit har den kärleken bara blivit starkare.    


Gör som norrmännen

Ta vara på närheten till Norges naturattraktioner och håll igång på semestern!


 

”Paddling är ett måste”

Inte långt från Ålesund hittar vi svenske Oscar Almgren. Han hade drivit sitt friluftsföretag Uteguiden hemma i Sverige i något år innan han kom till Stranda i Norge och blev helt tagen av naturen kring Sunnmørsalpene.

I dag erbjuder Uteguiden allt från alpklättring till kajak, för företagsgrupper, kompisgäng och par som längtar efter en aktiv semesterupplevelse – hela tiden tillsammans med professionella guider.

− Möjligheterna kändes oändliga när jag kom hit, säger han. Det är den främsta anledningen till att jag startade verksamheten just här. Om du kommer på besök förstår du varför.

Oscar Almgren tror att kombinationen av vacker natur och en stark ekonomi är det enkla receptet för den norska lyckan.

− Historiskt sett så är det många norrmän som har varit mycket ute i naturen, kanske mer än svenskar. Norrmän känns ibland också lite hårdare och kan pusha sig längre på turer än svenskar.

Vilka naturupplevelser tycker du att man inte bör missa om man är sugen på en aktiv semester i Norge?

− Att få uppleva Norge genom fjällturer är helt klart något speciellt, du får otroliga vyer som få länder kan matcha sig med. På vintern är toppturer det bästa sättet att uppleva Norge på enligt mig. Paddling är också fantastiskt − att uppleva Norge från en kajak känns som ett absolut måste.


Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen