Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Umami, Harstad Umami, Harstad
Umami, Harstad.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

När löven faller kommer den norska matkulturen verkligen till liv.

Höstens härligheter

Varje säsong har sina egna smaker och dofter.

På våren och sommaren passar det bra med lätta, fräscha rätter. De kortare höstdagarna däremot brukar utmärkas av mastigare maträtter som kan kräva en del tålamod i köket.

Smalhans, Oslo Smalhans, Oslo
Smalhans, Oslo.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

Hummer, äpplen och rådjur

I Stavanger på den norska västkusten driver kocken Svein Erik Renaa sin restaurang RE-NAA. Det är en av fem norska restauranger som har en stjärna i den prestigefyllda Michelinguiden.

Svein Erik är en prisbelönt, kulinarisk konstnär som har utvecklat sina egna hösttraditioner och favoritvaror.

Re-Naa, Stavanger Re-Naa, Stavanger
Re-Naa, Stavanger.
Photo: Tom Haga / Renaa Restauranter

"Det jag först och främst kommer att tänka på är olika slags svampar tidigt på hösten, och så hummer såklart, från och med oktober. När höstvädret kommer i september brukar det finnas massor av fina rotfrukter. Höstens färger är också en stor inspiration."

RE-NAA har alltid en säsongsaktuell meny. Hösten är inget undantag, säger Svein Erik.

"Hjort och annat vilt utgör viktiga råvaror från och med september. Efterrätterna görs ofta på norska äpplen, päron och bär."

En smak av vildmarken

Många norska matvanor är djupt rotade i traditioner inom jakt, jordbruk och fiske. Hummersäsongen varar från oktober till jul, och under samma period kan man mumsa i sig delikatesser som havsöring och krabba från Nord-Norge.

Jaktperioden sätter en smak av vildmark på norska matbord, med kött från ren, älg, hjort och ripa.

Steigen, Nordland Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

En annan viktig produkt är lamm. Det är en självklar del av vardagsmiddagen under långa höstkvällar, och dessutom huvudingrediensen i Norges nationalrätt fårikål.

Sven Erik på RE-NAA förklarar hur matlagningen förändras beroende på årstid.

"Hur vi lagar mat ändras absolut en del när hösten kommer. När det börjar bli kyligt ute behöver vi mer kraft och lägger till lite mer fett i matlagningen. Det ger en lite rikare smak."

Skarvheimen, Buskerud Skarvheimen, Buskerud
Skarvheimen, Buskerud.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com / Visitnorway.com

Naturens skafferi

Hösten är också skördetid, med massor av möjligheter att ge sig ut i den norska naturen för att plocka svamp, frukt, bär och musslor.

Skörden kan torkas, läggas in, jäsas eller frysas in. Äpplen blir ofta till mos eller paj.

Steigen, Nordland Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Svein Erik gillar skördetiden, och särskilt när han får plocka svamp. Samtidigt erkänner mästarkocken att det är svårt att hinna med allting.

"Jag försöker komma ut så ofta jag kan, men självklart får vi också köpa många varor till restaurangen. Det finns till exempel en pensionär i området som ger oss massor av svamp, och vi köper allt han levererar. Det är ju en del av hans leverbröd, och det stödjer vi gärna."

Svein Erik gillar skördetiden, och särskilt när han får plocka svamp. Samtidigt erkänner mästarkocken att det är svårt att hinna med allting.

"Jag försöker komma ut så ofta jag kan, men självklart får vi också köpa många varor till restaurangen. Det finns till exempel en pensionär i området som ger oss massor av svamp, och vi köper allt han levererar. Det är ju en del av hans leverbröd, och det stödjer vi gärna."

Steigen, Nordland Steigen, Nordland
Steigen, Nordland.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Säsongens mat och dryck

Vart ska man åka på hösten? Kolla in tipsen nedan.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad