Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Norge höst och vår

Kom först till festen
Besök Norge på försommaren eller tidigt på hösten, när du kan vara säker på mindre trängsel, bättre priser och milt väder.
A person enjoying the view during a hike at Andøya
Hiking at Andøya.
Photo: Visit Andøy

Perioden före högsäsongen har varit lite av ett stängt fönster i Norge. Men nu står det på vid gavel, och bjuder på mängder av fina möjligheter. Till och med på Andøya, en liten ö med orörd natur ungefär 300 kilometer norr om Polcirkeln.

"Utsikten är lika vacker året om, men färgerna varierar väldigt mycket före och efter midsommar", säger fotokonstnären Espen Tollefsen medan han rör sig mellan sina storskaliga konstverk som visar kustlandskapet under olika årstider.  

Espens familj driver konstkollektivet Atelier Nøss på Andøya i Vesterålen, på den sida av ön som vätter rakt mot öppet hav.

Photo collage of Atelier NøssI Espen Tollefsens fotokollage ser vi has familj: Syster Siri, Espen själv, mamma Åse, pappa Gunnar och fru Heidi Marie Kriznik.

"Försommaren och förhösten är otroliga årstider man inte bör missa. Ljuset har en helt annan skärpa än runt midsommar", säger han.

Gott om tid och rum

Norge är faktiskt ett av världens längsta länder, och fullspäckat med spännande platser. Trots ett gigantiskt utbud av boende är det mesta fullbokat under högsäsongen, ibland nästan ett år i förväg. Men om du flyttar din resa ett par veckor framåt eller bakåt brukar det finnas gott om lediga rum i hotellens kalendrar.

Det finns flera boendemöjligheter på Andøya, till exempel den kubistiska byggnaden på kollektivet Atelier Nøss som ritades av arkitekt Irene Sævik.

Atelier Nøss, Andøya
Atelier Nøss, Andøya.
Photo: Espen Tollefsen

Ett lyft för lågsäsongen

I byn Andenes på Andøya finns också en av Norges populäraste vildmarksupplevelser. Det handlar om val- och havssafarin, som är en av höjdpunkterna på många resenärers resor.

"Eftersom valsafarin i Andenes erbjuds i princip året runt kan både restauranger och hotell hålla öppet under säsongens lugnare delar", säger Espen.

People taking pictures of whales during a whale safari in Vesterålen, Northern Norway
Vesterålen.
Photo: Marten Bril/visitvesteralen.com

Ett bra exempel är lilla Nyksund i Vesterålen. Det är en fiskeby som har legat lite i dvala men nu lockar nya entusiaster. Några av de nyinflyttade har öppnat gourmetrestaurangen Ekspedisjonen, vilket i sin tur har inspirerat andra att starta eget.

Från stängt till öppet

"En stark trend är att lokala småbutiker och andra ställen som förr bara hade öppet under högsäsongen nu håller igång nästan året runt", säger Espen.

”Vår lokala matbutik fick lägga ner flera gånger innan nya ägare tog över och gjorde om den till det som nu är Nordmela landhandleri. Förutom basvaror har de ett stort utbud av lokal mat och andra delikatesser. De serverar också mat och dryck som du kan äta på plats eller ta med", säger han.

”Det finns ett ökat intresse för den här typen av ställen, och många av dagens resenärer har verkligen ett genuint intresse för det lokala.”

Aktiviteter av alla slag

Många norska resmål menar att det finns allt fler goda skäl att undvika högsäsongens folkmassor.

Lene Lunde på Stavangerregionens turistbyrå lyfter fram sin regions sköna klimat, med milt väder nästan året runt. Färre besökare gör också att lokalbefolkningen har ännu mer tid till sina gäster, och dessutom är boendepriserna oftast lägre.

”Ärligt talat får man ofta mer dramatiska foton och filmer om man åker utanför högsäsongen. Då får man dessutom se några av de vackraste soluppgångarna och -nedgångarna från Preikestolen och andra vandringsmål”, säger hon. 

Sunrise at The Pulpit Rock in Ryfylke, Fjord Norway
Preikestolen i Ryfylke.
Photo: Outdoorlife Norway

Det finns mycket kul att prova på utanför högsäsongen på Andøya och i Stavangerregionen, men även på många andra platser. ”Du kan roa dig med RIB-båt, ståpaddling (SUP), surfing, fjordkryssningar och vandring året runt. Varje årstid bjuder på sina speciella matupplevelser. Konserter och festivaler rullar på oavsett säsong, och museerna har alltid öppet", säger Lene.

Espen lägger till att de har två sorters cykelturister på Andøya: ”De som är slutkörda, och de som har gott om energi. Det beror på årstiden, om de haft med- eller motvind", skrattar han.

Upplev försäsongen i Norge

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen