Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Woman guide standing on the Nigardsbreen glacier
Glacier hiking at Nigardsbreen.
Photo: Karl Eirik Haug / Making Waves / Visitnorway.com

Ge dig ut på gröna äventyr i Norge. Ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med sju personer som jobbar på att göra din resa säker och hållbar: Glaciärguider, hundförare, stugvärdar och många andra.

 1. 1. Glaciärguiden

  Linn Larsson, Nigardsbreen

  Hon kommer att vara vår förebild, vägledare och hjältinna. Åtminstone under de kommande fem timmarna. Linn Larsson, certifierad glaciärguide vid Jostedalen Breførarlag, delar ut utrustning till vår ivriga grupp på tolv personer från Kina, USA, Frankrike, Italien och Norge, inför vandringen på denna isbjässe.

  I morgonens skarpa solljus verkar glaciären Nigardsbreen mer imponerande än världens mest kända byggnader. Nigardsbreen är en del av Jostadalsbreen, som är Europas fastlands största glaciär. "Er säkerhet", säger Linn och ler, "är det viktigaste idag. Så lyssna noga."

  Linns främsta uppgift är att leda oss säkert uppför glaciärens branta sluttning och sedan ner igen fem timmar senare. Ishackorna gör att vi ser ganska tuffa ut, och vi kan inte annat än känna oss lite stolta.

  Linn Larsson and another person on the Nigardsbreen glacier, Fjord Norway
  Linn Larsson, Nigardsbreen.
  Photo: Karl Eirik Haug / Making Waves / Visitnorway.com

  "Se till att ni håller ishackan med spetsen bakåt. Lägg aldrig ner den på isen, eftersom den lätt glider iväg på den hala ytan", säger Linn med lugn men bestämd röst.

  Sedan finns det stegjärn, en slags sandal som ger ett fast grepp tack vare stora spikar på undersidan. Steg för steg visar Linn hur man sätter på dem, tätt runt våra nyinköpta vandringsskor.

  Ett långt, rejält rep som fästs vid kläderna håller ihop gruppen. Repet ser ut som en underlig blandning av läderbälten och underkläder.

  Linn och en kollega kontrollerar noggrant att alla har varma och vindtäta kläder på sig. De svarar tålmodigt på våra frågor medan vi långsamt börjar gå uppför glaciärsluttningen, en efter en.

  27-åriga Linn har tre års erfarenhet av glaciärvandring. Varje morgon skickar guideföretaget ut upp till tio glaciärguider för att testa rutterna innan turerna börjar.

  "Kom ihåg att vi har att göra med kraftfullt material: En kubikmeter is väger ett ton," säger Linn. Jostedalsbreen är som djupast 600 meter. Den mest kända delen av Nigardsbreen rör på sig hela tiden, och i den minskar med drygt 30 meter varje år. "Koncentrera er!” ropar Linn.

  Vi lyfter försiktigt våra kängor över smala skrevor som går ner tio meter eller mer i isen. Efter en halvtimme kan vi äntligen sätta våra fötter på glaciärplatån.

  "Är ni redo för foton?" Linn tar våra kameror och smartphones en efter en för att ta bilder på oss. Så snart vi är tillbaka på fast mark, laddas massvis av bilder upp på sociala medier som både vänner, bekanta och resten av världen kan beundra.

  Det är dags att ge tillbaka ishackan till Linn, även om vi gärna skulle vilja behålla den. I efterhand var vår glaciärvandring lite krävande (som den borde vara), men också ganska okomplicerad. Allt tack vare Linns noggranna förberedelser och säkerhetsåtgärder.

  Vid glaciärerna Nigardsbreen och Jostedalsbreen kan du hitta guidade vandringar som är både lättare och svårare än den vi fick vara med om.

  Läs mer om Norges glaciärer.

 2. 2. Volontären

  Jorid Rajala, Den Norske Turistförening

  På vandring i Norge har man mer än 20 000 kilometer markerade leder att välja på.

  Du vet att du är på rätt väg när du passerar rösen, stenmurar, träd och stolpar som har markerats med ett handmålat T. Bokstaven T är allmänt känd som symbolen för Den Norske Turistförening (DNT), landets största friluftsorganisation.

  T-tecknen underhålls och målas regelbundet av volontärer som Jorid Rajala, så att du kan fortsätta vandra säkert och hitta tillbaka till din bas innan det blir för mörkt.

  Läs mer om vandring i Norge.

 3. 3. Den miljövänliga stugvärden

  Marius Haugaløkken, Gjendesheim, Jotunheimen

  "Hållbarhet är vår drivkraft", säger Marius Haugaløkken. Sedan 2011 har han drivit den bemannade stugan Gjendesheim, som ligger vid ingången till den östra delen av bergsområdet Jotunheimen, nära den välkända vandringen över Besseggen.

  Gjendesheim har en sjusitsig elbil som de använder för att hämta gäster, och de har nyligen installerat en ny laddstation för privata elbilar. Den färska maten på restaurangen kommer huvudsakligen från lokala producenter. "Det kan vara lite dyrare och svårare att få tag på, men det är det värt", säger Haugaløkken - som också har slutat sälja vatten på flaska. "Vårt kranvatten är det renaste du kan ta med på din bergsvandring."

  Marius Haugaløkken drinking a cup of coffee, Gjendesheim
  Marius Haugaløkken, Gjendesheim.
  Photo: Kristoffer Mæle Thuestad

  Gjendesheim firar 140-årsjubileum 2018, och är Den Norske Turistförenings mest besökta stuga. Gjendesheim samarbetar också med andra stugor i området i projektet Besseggenpatrulje. Det är ett initiativ där en kvalificerad person hjälper vandrare i bergen att återvända säkert vid slutet av dagen. "Projektet hjälper turister som riskerar att kyla ner sig eller hamna i andra farliga situationer” förklarar Haugaløkken.

  Det är smidigt att komma till Gjendesheim med kollektivtrafik. Under sommarsäsongen går det bussar dagligen från Oslo, Fagernes, Gol och Otta.

 4. 4. Hundföraren

  Trine Lyrek, Trasti & Trine hundkörning, Alta

  "Hundspannsföretaget Trasti & Trine fokuserar på lärorika och roliga erfarenheter som ger en känsla av prestation och visar respekt för djur och natur. Vi uppmuntrar våra gäster att hjälpa till att förbereda hundarna och slädarna, och tack vare vår långa erfarenhet kan vi bedöma vilken nivå gästerna är på", säger Trine.

 5. Trine och hennes team serverar också lokal, ekologisk mat. "Oavsett om det är frukost, lunch i bergen eller en sjurätters-middag i restaurangen, så vet vi var varje ingrediens kommer ifrån, berättar hon entusiastiskt. Som en bonus har sommarcaféet och bageriet blivit mötesplatser för lokalsamhället i Alta. "Allt detta är väldigt viktigt för oss", tillägger Trine.

  Läs mer om hundspann i Norge.

 6. 5. Stugvärden i Jotunheimen

  Solbjørg Kvålshaugen, Fondsbu

  Den norska stoltheten över lokal mat märks i hela landet, från storstäderna till byarna i bergen.

  Solbjørg Kvålshaugen har drivit fjällstugan Fondsbu i södra delen av bergsområdet i Jotunheimen i mer än 10 år. Fondsbu har alltid varit känd för sin passion för färska ingredienser. Typiska höjdpunkter på deras tre- och fyrarätters menyer är lamm, kalvkött och ren från lokala producenter och öring från den närliggande sjön Bygdin.

  Solveig Kvålshaugen near a lake in Jotunheimen, Eastern Norway
  Solveig Kvålshaugen, Fondsbu.
  Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

  "Här på Fondsbu förbereder vi vår egen mat med kärlek och respekt för våra gäster", säger Kvålshaugen, som har gett oss glimt av landslivet på Fondsbu genom den norska TV-dokumentärserien "Fjellfolk”.

  Fondsbu är en utmärkt startplats för vandringsturer. Under sommaren går det bussar dagligen från Oslo, Årdal, Bergen och Lillehammer. Du kan också ta båt över fjällsjön Bygdin. 

  Läs mer om Jotunheimen.

 7. 6. Snöexperten på Oslo Skimore

  Mads Mørch, Oslo Skimore, Oslo

  "Vårt mål är att bli den första skidorten som är helt koldioxidneutral", säger Mads Mørch på Oslo Skimore.

  "Trots att vi nyligen har utökat anläggningen, förbrukar vi inte mer energi än 2002. Oslo Skimore var en pionjär när det gäller eldriven transport år 2012, när vi introducerade landets första elektriska snöskoter."

  Mads Mørch
  Mads Mørch.
  Photo: Ina Mørch

  De nya snökanonerna ska vara mer energieffektiva än de gamla.

  "Vi är certifierade av Stiftelsen Miljøfyrtårn, och slutar aldrig uppmuntra våra gäster och medarbetare att använda kollektivtrafik", säger Mads innan han sätter sig ner på den nypistade backen.

  Du tar dig snabbt till Oslo Skimore med tunnelbana. Så packa ner skidorna nästa gång du besöker Oslo!

  Läs mer om alpin skidåkning i Norge.

 8. 7. Kaptenen - valsafari i Vesterålen

  Geir Maan, Andenes Valsafari

  "Min besättning och jag använder all vår erfarenhet och kunskap för att närma oss valarna utan att störa deras naturliga miljö", säger Geir Maan, kapten på ett av de fartyg som tar det största antalet nyfikna resenärer ut på Norges populäraste valsafari någonsin. Och vilken syn! Dessa havets kungar och drottningar väger upp till 60 ton.

  Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari
  Captain Geir Maan, Andenes Whale Safari.
  Photo: Andenes Whale Safari

  Norska valsafari-företag arbetar enligt riktlinjer som har skapats av The International Whaling Commission och The Whale and Dolphin Conservation Society.

  Dessutom följer de flesta företag sina egna strikta och lokalt anpassade metoder som ser till att djuren och miljön respekteras. "För Valsafari Andenes betyder det löpande åtgärder för att minska buller och föroreningar, liksom att alltid hålla ett respektfullt avstånd till valarna", säger Kapten Maan innan han ger sig av ut på det öppna havet med en ny grupp glada passagerare.

  Läs mer om vildmarkssafari i Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen