Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En kvinna som gör yoga på en strand i Lofoten, Nord-Norge
A women practicing yoga in silence on the beach in Lofoten, Northern Norway
Yoga i Lofoten.
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Yoga in the Lofoten Islands.
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Digital detox i spektakulär natur

10 sätt att fly verkligheten i Norge

Är det dags för en digital detox? Ta ledigt några dagar och hälsa på i vårt vackra grannland! Här är tio sätt att stressa av på riktigt i den norska naturen.

Nuförtiden är vi ständigt uppkopplade och tusentals intryck tävlar om vår uppmärksamhet. Mobilen piper stup i kvarten, inkorgen är alltid full, och så den där oändliga listan med allt som borde göras. Ibland blir det bara för mycket, men som tur är kan man göra något åt det: Ta ledigt några dagar och åk till något ställe där man kan koppla av på riktigt – en retreat bland fjordarna, en stuga i fjällen eller en lång helg på spa.

Att vistas i vacker natur har en lugnande effekt, och den norska naturen är inget mindre än ren mindfulness.

Lugn bara lugn

Planera in en semester utan planer – eller undvik åtminstone allt som liknar arbete och vardagssysslor. För att verkligen vila ut behöver vi kanske till och med bli lite uttråkade, något filosofiprofessor Lars Svendsen vet allt om. Han började skriva sin bok "Kjedsomhetens filosofi" (Ledans filosofi) när han var, tja, uttråkad. Men det förvandlades till ett roligt, kreativt projekt som blev en populär bok.

”Nuförtiden har vi alla en mängd saker vi gör som tidsfördriv, som att hela tiden kolla mobilen istället för att använda den tiden till att tänka och koppla av. Att bli uttråkad förknippas ofta med att vara ensam, men det kan vara trevligt att vara själv i en fridfull omgivning.”

Naturens kraft

Om det finns någon som verkligen förstår värdet av att vara utomhus så är det Randi Skaug. Efter att ha klättrat De sju topparna (den högsta bergstoppen i sju världsdelar) köpte hon en egen ö för att kunna fly undan stressen i stan.

Naturen har ingen klocka. Man bryr sig inte om tiden när man beundrar norrskenet eller paddlar kajak i midnattssolen”, säger Randi. 

Ön hon köpte i norra Norge heter Naustholmen och är en bas för utomhusäventyr. Företagsgrupper och större sällskap är välkomna hit, liksom enskilda resenärer under sommaren. Folk kommer hit för att de vill logga ut, varva ner och hitta samband i tillvaron. Hon kallar det "en fridfull plats i en orolig värld."

”Jag har märkt att så snart mina gäster sätter sin fot på ön, är det som om de tar ett jättekliv bort från sina dagliga rutiner, som kan vara riktigt stressiga. De säger att de tänker andra tankar här uppe.”

Låter fantastiskt, eller hur? Det är dags för avkoppling istället för uppkoppling. Här rekommenderar vi 10 sätt att varva ner på allvar i Norge.

När du bokar en organiserad resa med Up Norway behöver du inte ens oroa dig över planeringen. Välj mellan en 8-dagars wellness- och utomhusresa i Fjord Norge och en 5-dagars vistelse vid en avlägsen fyr på den lilla ön Myken i norra Norge.

 1. 1. Kom närmare naturen med unika hotell

  På vissa ställen behöver du inte lämna lugnet i naturen när du går in. Om du gör boendet till en del av upplevelsen blir resan ännu mer minnesvärd.

  Det finns arktiska kupoltält, jurtor och andra glampingmöjligheter över hela Norge, fina fjällstugor långt upp i bergen och stugor vid havet som hänger över vattnet. Det här är ställen som tar dig riktigt nära naturen utan at du behöver offra bekvämligheten. Kura upp dig framför vedspisen eller ha det gott under täcket i en skön säng.

 2. 2. Yoga med vackra vyer

  Mindfulness och yoga blir allt populärare. Kanske för att de hjälper dig att vända uppmärksamheten inåt och hitta balans efter en stressig dag. När du omges av vackra vyer når upplevelsen en helt ny nivå. 

  Hitta ny, positiv energi med hjälp av avslappnande övningar och naturens kraft.

 3. 3. Hyr en mysig stuga

  Ett utmärkt sätt att koppla bort vardagsstressen och hitta en ny, lugn rytm är att byta miljö. I Norge blir miljöbytet något alldeles speciellt tack vare naturen - res långt in i trolska skogar eller till en ö där du får vara helt för dig själv.

  Ibland är allt man behöver en mysig stuga, en bra bok och sig själv. Låt tankarna vandra fritt, strosa omkring bland träden och hitta inspiration där du minst anar. Eller slå dig ner vid havet och bara lyssna. Hyr en stuga eller ett semesterhus långt från civilisationen och pyssla om dig själv.

 4. 4. Gör en inre resa längs pilgrimsvägarna

  I Norge finns det pilgrimsvägar över hela landet, och man behöver inte vara religiös för att uppskatta dem - idag gör många en pilgrimsvandring av högst personliga skäl. Pilgrimsvägarna är perfekta för alla som tycker om att gå på långa vandringsturer och samtidigt vill ta sig tid att fundera över stort och smått. Reflektera över livets mysterier eller bara njut av omgivningarna och låt tankarna komma och gå som de vill.

  Vad du än vill uppnå kan du vara säker på att vandringen är ett enkelt men effektivt sätt att rensa tankarna och stressa av. Och det bästa av allt är att du får uppleva vackra landskap och pittoreska byar med ett starkt kulturarv och utsökt lokal mat.

 5. 5. Övernatta i en fyr

  Vågor som kraschar mot klipporna, den salta havbrisen och vattnets sövande brus. Norrmännen reser gärna till kusten när de behöver komma bort från allt - för många ger havet en särskild känsla av lugn och ro, även när det stormar.

  Upplev havets kraft på nära håll genom att övernatta i en ombyggd fyr. Fyrar har en lång och spännande historia, charmig arkitektur och ett dramatiskt läge. De erbjuder ett nytt och annorlunda sätt att tillbringa en natt vid havet.

 6. 6. Ge dig ut i vildmarken

  Norge har stora områden orörd vildmark som är underbart tyst och lugn. En bättre plats att koppla bort den digitala världen får man leta efter.

  Landskapet är varierat, från djupa skogar till fjällområden med berg som sträcker sig mot himlen. Att hitta sitt alldeles egna smultronställe är ingen konst. Den som vill kan ge sig up på nya äventyr längs markerade stigar varje dag.

 7. 7. Stressa av på spa

  Behöver du tid för dig själv finns det inget som slår en spaupplevelse. I Norge kan du kombinera avkopplande behandlingar med panoramautsikt och naturligtvis ett överflöd av ett av naturens grundläggande element: Vatten. Ångande varmt eller uppfriskande kallt – vatten kan göra underverk för både kropp och själ.

  Prova en dusch med aromaterapi, beundra landskapet från en flytande ångpool, värm dig i en bastu innan ett uppfriskande dopp i fjorden, eller njut av en stor pool som börjar inomhus under tak och forsätter ut i det fria. Det viktigaste är att du känner att stressen flyta bort.

 8. 8. Vakna upp bland trädtopparna

  Det är tidigt på morgonen, men öppna inte ögonen med en gång. Ligg kvar en stund. Andas in den friska luften och lyssna på fåglarna som kvittrar i närheten. Det är så det är att vakna upp i en trädkoja.

  Om målet är att ladda batterierna (dina egna vill säga - mobilen får du gärna lämna hemma) är en trädkoja ett säkert kort. För det mesta är det bara du och vildmarken.

 9. 9. Ett avstressande vinteräventyr

  Hör snön knastra under fötterna och dra in den rena och friska luften i lungorna. På många norska orter är vintern en magisk tid på året med skidåkning, vinterfjordsafari och norrsken.

  Vintern är också en tid för reflektion, speciellt runt det nya året. Bo i en ombonad stuga och ge dig ut i naturen på äventyr. Kom bara ihåg att klä dig i lager.

 10. 10. Låt resan ta tid

  Det händer något speciellt när man tar sig tid att faktiskt njuta av en resa, istället för att kasta sig från A till B så snabbt som möjligt.

  Vyerna, ljuden och kanske till och med lukterna väcker dina sinnen till liv. Du får tid att tänka och känna. Om du reser tillsammans med någon har ni tid att njuta av varandras sällskap. Och du passar såklart på att verkligen beundra de vackra omgivningarna.

  Res längs kusten på en av världens vackraste sjöresor med Hurtigruten, eller genom dalar och över bergen på en av planetens mest spektakulära tågresor.

 11. Sök vidare

  Det var våra bästa tips för att fly verkligheten i Norge. Vårt vackra grannland har något vare sig du är ute efter avstressande yoga med magnifik utsikt eller en äkta vildmarksupplevelse. Funderar du fortfarande på vad som kan passa dig? Då är du kanske intresserad av de här artiklarna:

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen