Skip to main content

Hitta kärleken i fjällen

Kan man hitta den rätte på vandringsturen i Norge? Den Norske Turistforenings nya regnbågsmössa gör det helt klart lite lättare. Generalsekreterare Dag Terje Solvang delar med sig av sina bästa tips för chans till romans i norska fjällen.

”Jag tycker naturen är en bra plats att flörta på”, säger Dag Terje Solvang, generalsekreterare på Den Norske Turistforening (DNT). "Jag tror också att det kan bli något mer varaktigt om man träffas i fjällen istället för på en bar. Vandring har blivit ett välkommet alternativ till de vanliga dejtingapparna, och man har större chans att träffa någon när man delar ett intresse."

DNT:s nya regnbågsfärgade pridemössa (Regnbuelua) går åt som smör i butikerna. Mössan är en uppföljare till den gröna singelmössan (Singellua), som blivit så populär bland vandrare på jakt efter kärleken. Den gröna mössan säljs nu också i en ny version med röd insida. Skulle du hitta kärleken när du är ute på tur är det bara att vända mössan ut och in.

Dag Terje, som är gift med Norges hälsovårdsminister Bent Høie, har varit på många vandringar de senaste åren. Enligt Dag Terje blir samkönade par väl mottagna i norska fjällen. ”Norrmännen har i allmänhet inga problem med att människor av samma kön visar upp sin kärlek. Skandinavien är känt för att ha en liberal syn på samkönade äktenskap och regnbågsmössan är ett exempel på hur det norska samhället går ett steg längre än våra grannländer,” menar han.

HBTQ-vandringar

”Regnbågsmössan har gjort det ännu mer spännande att vandra i den norska naturen. Vill du vandra med likasinnade finns det flera särskilda vandringsgrupper. Två av de mest populära är Fjellgruppen – för män som gillar män som gillar vandring, och gruppen Lesbisk Turlag. Dessutom arrangerar DNT turer för alla”, säger Dag Terje. Han tillägger att kombinationen att vandra och flörta är en snabbt växande trend i Norge. I augusti förra året anordnade DNT evenemanget #helenorgedaterute (hela Norge dejtar i naturen). För att öka chansen till romans i fjällen har föreningen också infört Fjellsjekkeregler, humoristiska regler om hur man flörtar i naturen på bästa sätt.

”Transgenderpsykologen Silje Håvard Bolstad säger det på ett fint sätt: I fjällen spelar det ingen roll vilket kön du är. Och vår egen drottning Sonja har sagt att man lämnar sina problem i dalen när allt man tänker på är var man sätter sin fot", säger Dag Terje.

Den Norske Turistforening har över 320 000 medlemmar och allt fler ungdomar väljer att bli medlemmar i föreningen. Faktum är att ungdomsavdelningen DNT Ung är den största norska ungdomsföreningen efter fotboll.

Pride-festivaler i fjällen

Med regnbågsmössan kan vandringen leda till nya spännande relationer. Den passar perfekt som huvudbonad på någon av alla pride-festivaler som anordnas i fjällen. En av de mest populära är Vinje Pride som hålls i Jotunheimen varje sommar. "I Norge har vi en pride-festival i nästan varje stad, och det är helt fantastiskt," säger Dag Terje.

Men hur sexigt är det egentligen med svettiga vandrare?

”Folk man träffar kanske är lite mer svettiga, men samtidigt visar sportunderkläderna upp kroppsformerna. Det kanske hjälper dig att fokusera. Den Norske Turistforenings stugor är förmodligen de enda platserna där ingen höjer på ögonbrynen för att man sitter och äter middag i underkläderna”, säger Dag Terje och skrattar.

”I Norge säger vi ofta att vandring är bra för hälsan, och det är också hälsosamt att hitta någon att älska.”

Dag Terjes 3 bästa vandringstips

1. Öster om Stavanger

Hunnedalen – Tomannsbu – Støle – Kvitlen – Stavtjørn

”En oförglömlig vandring som ligger i närheten av vår privata stuga. Vandra längs Bjerkreims skyddade vattendrag, historiska monument och orörd natur."

2. Sydväst om Trondheim

Trollheimen

”Genom Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen och Folldalen stöter du på det ena vackra landskapet efter det andra. Många vandrare betraktar detta som några av Norges vackraste dalar.”

3. Troms

Fiskefjorden – Haakonsbu/Hinnøya

“Haakonsbu ligger i vackra Johnsheimen, ett populärt friluftsområde på Hinnøya i Troms.”

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta din vandringstur

Det bästa med vandring är att det finns leder på alla nivåer. Sök efter turer som passar din förmåga och ambitionsnivå!

Nyligen besökta sidor