Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Summer at Tjuvholmen Summer at Tjuvholmen Tjuvholmen
Summer at Tjuvholmen Tjuvholmen
Summer at Tjuvholmen.
Photo: CH - visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Ett öppet samhälle med lika rättigheter

I Norge har alla människor lika rättigheter, oavsett vem de älskar, och de flesta norrmän har en liberal inställning till HBTQ-personer. Kulturella händelser, parader och en särskild skidfestival är några exempel på norska HBTQ-evenemang.

Norge och Sverige har tillåtit samkönade äktenskap ungefär lika länge, och vi var bland de första länderna i världen som införde lagstiftade förbud mot diskriminering av HBTQ-personer. Faktiskt rankas Norge som näst bäst enligt ILGA-Europe 2017 (the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

År 2008 presenterade Norges regering ett lagförslag som gav homosexuella och lesbiska par samma rättigheter som heterosexuella, inklusive kyrklig vigsel, adoption och assisterad befruktning. Många norska politiker och kändisar är öppet homosexuella.

Barer och kulturella evenemang som riktar sig särskilt till HBTQ-personer finns framför allt i större städer som Oslo, Bergen och Trondheim.

Oslo Pride uppmärksammar HBTQ-frågor genom konst, kultur, politik och underhållning. Det är en stor händelse som lockar tusentals människor varje år. Liknande evenemang förekommer i Stavanger, Bergen och Trondheim.

Ett annat populärt evenemang är Oslo / Fusion, en filmfestival som fokuserar på genus, sexualitet och identitet. Oslo har också en kör, Oslo fagottkor, som utsågs till världens bästa gaykör under ett inofficiellt VM i Köpenhamn 2009. Deras julkonserter brukar vara mycket underhållande.

HBTQ-skidfestivalen Skeive Ski hålls i Hemsedal, en av Norges bästa skidorter, sedan år 2010. Ett viktigt syfte med festivalen är att skapa nya mötesplatser utanför storstäderna.

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad