Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Two people looking at the view towards Rondane from Sohlbergplassen viewpoint
Sohlbergplassen.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Norges främsta byggnader på 7 dagar

Se höjdpunkterna inom norsk arkitektur på en vecka. Från en träkyrka som går tillbaka till 1100-talet till ett högteknologiskt hotell som smälter in i naturen.

Norge är kanske mest känt för sin natur, men den som är intresserad av arkitektur har också en mängd häftiga attraktioner att besöka. Nedan guidar den erkända arkitekten Espen Surnevik dig till arkitektoniska mästerverk på platser som även erbjuder gott om semesteraktiviteter.

Ett av Surneviks egna verk, Våler kyrka, utnämndes till bästa religiösa byggnad av Archmarathon år 2016. Hans firmas konstruktioner runt om i landet har vunnit ett antal tävlingar, och har uppmärksammats internationellt för sin förmåga att kombinera form och funktion.

Espen Surnevik

Espen Surnevik.
Photo: Espen Surnevik

 


Dag 1:

Turen börjar  i Oslo, där du kan lära känna det imponerande stadshuset, som är en av stadens mest utmärkande byggnader. Du hittar det nere vid hamnen. Stora delar av väggarna har dekorerats med konst från 1900-1950 med motiv från norskt vardagsliv och arbete. Byggnadsarbetet påbörjades 1931 under arkitekterna Arnstein Arnebergs och Magnus Poulssons ledning. Under andra världskriget lades projektet på is, och stadshuset öppnades slutligen år 1950.

Ta bilen till Våler i Solør, där den gamla kyrkan som brann ner nyligen har ersatts med den prisbelönta kyrkan som ritades av Espen Surnevik. Inuti har kyrkan konstruerats på ett sätt som ger ett speciellt ljusspel. Om du har tillräckligt med tid erbjuder den här delen av Norge mängder med sportaktiviteter året runt.

Ungefärlig tid med bil från Oslo: 2 timmar och 35 minuter.
Sträcka: 167 kilometer.


Dag 2:

Nästa stopp är Lillehammer och Bjerkebæk, författaren Sigrid Undsets (1882-1949) hemstad. Undset vann Nobelpriset i litteratur år 1928. Arkitektfirman Carl-Viggo Hølmebakk AS står bakom besökscentrets speciella arkitektur. Det öppnades år 2007, samma dag som Undset föddes 125 år tidigare. Lillehammer är såklart orten där vinter-OS gick av stapeln år 1994, och det är därför knappast förvånande att trakten bjuder på massor med friluftsaktiviteter.

Ungefärlig tid med bil från Våler: 1 timme och 40 minuter.
Sträcka: 118 kilometer.

Fortsätt mot Sohlbergplassen, en utsiktsplats över sjön Atnsjøen vid Rondane nationalpark. Utsiktsplatsen ingår i projektet Norges nationella turistvägar och ritades av Carl-Viggo Hølmebakk AS. Vyn mot Rondane har förevigats i Harald Sohlbergs berömda målning "En vinterkväll i Rondane".

Ungefärlig tid med bil från Lillehammer: 2 timmar och 40 minuter.
Sträcka: 196 kilometer.


Dag 3:

Tillbringa natten i Alvdal och börja dag tre på Aukrustsenteret. Denna nöjespark är en hyllning till framlidne Kjell Aukrust, en av norrmännens favoritförfattare som är känd för sina saftiga, humoristiska beskrivningar av människor och livet på landsbygden. Besökscentret är ett mästerverk av den internationellt hyllade arkitekten Sverre Fehn.

Ungefärlig tid med bil från Sohlbergplassen: 1 timme.
Sträcka: 80 kilometer.

Juvet Landskapshotell: Detta speciella hotell ligger nära det fjordlandskap som UNESCO tog med på sin lista över världsarv år 2005. Arkitektfirman bakom hotellet är Jensen & Skodvin, som bygger sitt arbete kring idén att undvika onödiga ingrepp i naturen. Hotellet öppnade dörrarna år 2010 och blev snabbt en populär destination, så kom ihåg att boka i god tid om du vill uppleva detta ovanliga boendealternativ.

Ungefärlig tid med bil från Alvdal: 4 timmar och 50 minuter.
Sträcka: 331 kilometer.


Dag 4:

Börja dagen med att besöka det norska glaciärmuseet Fjærland. Arkitekten bakom den glaciär-inspirerade byggnaden är Sverre Fehn, som vann Pritzker Award 1997. Museet har ingående information om materialen som glaciärer består av, samt underhållande utställningar som avslöjar hemligheterna i den eviga isen.

Ungefärlig tid med bil från Juvet Hotel: 4 timmar timmar (en tur med färja ingår).
Sträcka: 216 kilometer.

Om du har möjlighet att se bara en enda av Norges 30 bevarade stavkyrkor rekommenderas Urnes. Den tros vara den äldsta av de medeltida träkyrkorna. Kyrkans dekorationer anses illustrera övergången mellan vikingatiden och den kristna tidsåldern. Urnes stavkyrka finns med på UNESCO:s lista över världsarv.

Ungefärlig tid med bil från Fjærland: 2 timmar och 30 minuter.
Sträcka: 60 kilometer.


Dag 5:

Från en historisk plats till en annan: Bryggen i Bergen. Bryggen består av en rad före detta depåer från 1300-talet och är som namnet antyder en brygga i hansastil. Byggnaderna är fullmatade med historia, men det finns också plats för nyare butiker, pubar och restauranger. Bryggen är ett av UNESCO:s världsarv. Norges näst största stad har också ett livligt kulturliv och underhållning.

Ungefärlig tid med bil från Urnes: 4 timmar och 50 minuter.
Sträcka: 260 kilometer.

Dag 6:

Vattenkraftverket Tyssedal i Odda har varit igång sedan 1906. Byggnaden inrymmer ett stort museum för alla som är intresserade av arkitektur- och industrihistoria. Riksantikvaren har officiellt tagit ansvar för platsen. Arkitekt: Thorvald Astrup. En stark tradition av vandringsturism innebär att det finns goda möjligheter till mat och logi i området.

Ungefärlig tid med bil från Bergen: 2 timmar och 54 minuter (en färja ingår).
Sträcka: 141 kilometer.


Dag 7:

Rjukans industriella arv är en historisk överraskning mitt i naturen. Rjukan betyder "rökigt vattenfall", och ortens 100 meter höga vattenfall spelade en stor roll i ett industriellt äventyr som har fått en plats i Norges historia, mer bestämt under andra världskriget. Det finns mycket som är värt att besöka i trakten, till exempel Vemork som var världens största kraftverk när det grundades år 1934. Om du har tid kan du kombinera besöket med att vandra i bergen, som ligger bara några minuter med bil från Rjukans centrum.

Ungefärlig tid med bil från Tyssedal: 3 timmar och 10 minuter.
Sträcka: 190 kilometer.

Tillbaka till början: Oslo. Ungefärlig tid med bil från Rjukan: 3 timmar och 14 minuter. Sträcka: 177 kilometer.

Där har vi höjdpunkterna i norsk arkitekturhistoria de senaste tusen åren på bara en vecka – inte så illa!

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad