Skip to main content

Bilsemester i Fjord Norge

Samuel och Hildegunn Taipales filmade sin resa i de nordligaste delarna av Fjord Norge. Häng med på deras äventyr bland fjordar och fjäll.

Hilde och Samuel Taipale har huvudrollerna i filmen som de hjälpte till att skapa på sin sommarresa genom Norges fjord- och fjällandskap. Samuel berättar hur det gick till bakom kulisserna.

På bara några få dagar fick paret uppleva och spela in platser som Atlanterhavsvegen, Knuten i Geiranger, Dalsnibba, Hellesylt, Trollstigen, Molde-Vestnes färja och Ålesund

Utrustningen som användes i filmen är Panasonic GH4, GoPro Hero 4 och Phantom 2 quadcopter.

Var fick ni konceptet ifrån, som är så diskret och samtidigt har en "vi äger världen"-känsla?
–Det började med att jag snackade med min kompis Matti Haapoja. Han är en fantastisk filmskapare som utnyttjar sin utrustning med drönare till fullo. Vi planerade att resa runt Fjord Norge (Vestlandet) med våra respektive fruar och funderade på om vi skulle filma äventyret. Min och min frus uppgift var att hitta de bästa platserna.

Hur jobbade ni med drönaren?
–Det är ganska lätt nuförtiden. Det gäller att ha klart för sig vad man vill visa i fågelperspektiv och hur det ska passa in i resten av filmen. Matti är en mästare på detta.

Vad är det vackraste i filmen?
–Höjdpunkten måste vara fjordens fullständiga tystnad i slutet på filmen, som vi upptäckte först när vi var på väg hem. Vi hade i princip filmat färdigt. På vägen tillbaka körde vi runt ett hörn och där låg fjorden helt glasklar och stilla. Vi drog snabbt fram våra kajaker och fick en helt fantastisk upplevelse.

Vad var det mest dramatiska som hände på resan?
–Den farligaste scenen är nog matlagningsscenen i Geiranger, där vi sitter vid kanten av klippan. Fast filmen spelades in från en vinkel som gör att det ser ännu mer dramatiskt ut – vi satt stadigt på en sten.

Hur lagade ni mat utomhus?
–Norrmännen passar på att äta utomhus så mycket som möjligt på sommaren. Vi fiskade torsk som vi åt med färskpotatis och smör. Vi gjorde också pannkakor som är bra att ha med sig på vägen. Med min svärfars hemgjorda gelé är det den bästa sommarefterrätt man kan föreställa sig.

Vad tyckte ni om att se snö på sommarsemestern?
–Det var inte så förvånande. I Norge kan man förvänta sig att det ligger snö på vissa bergstoppar även på sommaren. Det var definitivt lite kallare än vi hade hoppats på, men man får anpassa sig och ha kul trots vädret.

Hur påverkade resan kärleken och relationerna?
–Det blir så mycket roligare när man delar en sån här resa med nära och kära. Jag tror också att man lär sig lyssna till sina närmaste bättre under dessa äventyr, och man upptäcker absolut nya sidor hos sina medresenärer.

Har du några råd till oss som vill göra samma resa, men som inte är så rutinerade?
–Det är faktiskt lättare i verkligen än vad man kan tro när man tittar på filmen. Det är bara att göra en liten plan över resmål och attraktioner, få med ett bra gäng, packa bilen och ge sig ut på ett fantastiskt äventyr runt Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor