Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Træna, Helgeland
Træna island in Helgeland.
Photo: Bård Løken / www.nordnorge.com/Træna
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hinner man med både fjordarna och midnattssolen om man bara har en vecka i Norge? Jadå. Allt man behöver är lite planering.

Det finns mer än 1 000 fjordar i Norge, och de mest kända ligger i regionen som kallas Fjord Norge eller Vestlandet. Fjordlandskapet är Norges signum och ett av landets populäraste resmål. 

Eftersom man måste åka norr om polcirkeln för att se midnattssolen gäller det att planera resan väl om man vill uppleva båda.

Börja med att fundera på när och var du ska börja äventyret. Fjordarna kan besökas året runt, men midnattssolen lyser ju bara på sommaren. Ju längre norrut du åker, desto mer midnattssol får du. Runt midsommar kan du uppleva dagsljus dygnet runt något längre söderut.

Höjdpunkter i Fjord Norge

Börja semestern i Stavanger eller Bergen och ta en avstickare till Ålesund om du har tid. På vägen kan du beundra fjordarna från båtar, tåg och bergsplatåer.

Stavangerregionen

Stavanger har utmärkta inrikes- och utrikesförbindelser, inklusive direktflyg från många storstäder i Europa. Man kan också åka bilfärja från Danmark. På plats i Stavanger bara måste du besöka Preikestolen, en minst sagt mäktig klippa som förevigas i mer än 300 000 selfies varje år. Vandringen upp tar ungefär två timmar.

Alternativt kan man ta det lugnt med en kryssning på Lysefjorden och beskåda spektaklet underifrån. Den som å andra sidan gärna ger sig på ytterligare en utmanande vandring rekommenderas en tur till Kjerag. Där kan man kliva ut på den berömda Kjeragbolten, en stenbumling som ligger inkilad mellan två bergssidor – om man törs, vill säga.

Bergen

Det är lätt att ta sig till Bergen, både från andra städer i Norge och från utlandet. Väl på plats är dagsturen ”Norge i ett nötskal” ett hett tips. Den tar dig genom några av de mest dramatiska bergslandskapen i regionen Fjord Norge. Bland annat ingår en tur med Flåmsbanan, och du får också se den UNESCO-listade Nærøyfjorden.

Du kan också utforska omgivningarna på två hjul. Hyr cykel och ta dig an Rallarvegen, som kännetecknas av branta utförsbackar och vilda vattenfall. Sträckan har utnämnts till Norges finaste cykelväg av tidningen Travel and Vacation och kan kombineras med Norge i ett nötskal.

Ålesund och Sunnmøre

Glöm inte bort Ålesund, staden med den berömda jugendarkitekturen, om tiden räcker till. Ett trevligt sätt att ta sig från Bergen till Ålesund är med Hurtigruten, kustångaren som går dagligen längs den norska kusten norr om Bergen.

Från Ålesund kan du ta en dagstur till Geiranger, en riktig juvel i det norska fjordlandskapet och också den en fjord som finns på UNESCO:s lista över världsarv.

Fem fakta om fjordarna

1. Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.

2. Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.

3. Gudvangen och Geiranger, de två innersta byarna i Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, är två av de mest besökta kryssningshamnarna i Skandinavien.

4. Fjordarna och kusten har ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern. Sälar, tumlare och fiskar simmar i fjordarna, medan örnar och andra fåglar svävar i luften ovanför.

5. Fjordarna är ofta djupa. Den allra djupaste är Sognefjorden, som går 1 308 meter under havsytan. Eftersom fjordarna är så djupa kan även större fartyg navigera igenom dem, och det finns många fjordkryssningar för turister.

Äkta midnattssol

Det finns två sorters människor i världen: De som har upplevt midnattssolen, och de som inte har upplevt midnattssolen än. Sommarnätterna är långa och ljusa i hela Skandinavien, men äkta midnattssol finns bara norr om polcirkeln. Det blir en lång bilresa från Ålesund, så det kan vara en bra idé att flyga eller åka med Hurtigruten i stället.

Lofoten

Få platser på jorden är bättre lämpade för en semester i midnattssolen än Lofoten. De pittoreska öarna omges av hav och näst intill orörd natur – det är en perfekt miljö om du vill varva ner ordentligt.

De som hellre håller igång har också mycket att välja på. Lokalbefolkningen norr om polcirkeln ser gärna till att du glömmer bort att gå till sängs.

Tromsø

Det kan bli svårt att slita sig från Lofoten – men Tromsø, staden som går under namnet Nordens Paris, är också väl värt ett besök. Flyget från Bodø till Tromsø tar ungefär en timme. Alternativt kan du njuta av midnattssolen på däck på en av Hurtigrutens båtar innan den anländer i Tromsø sent följande dag.

Från Tromsø kan du fortsätta ännu längre norrut med flyg eller Hurtigruten. Om du åker med Hurtigruten hela vägen till slutstationen Kirkenes kan du sedan flyga tillbaka till Tromsø eller Oslo.

Nordkap

I allra nordligaste Norge ligger Nordkap, ett av Norges populäraste turistmål med många attraktioner och aktiviteter. Här uppe är det bara Svalbards öar som ligger mellan dig och nordpolen, och solen går inte ner från mitten av maj till slutet av juli. Du kommer dit med flyg till Honningsvåg eller med Hurtigruten.

Svalbard

För ett äkta arktiskt äventyr kan du flyga från Tromsø till Svalbard. Så här långt norrut får man midnattssol från 20 april till 22 augusti. Ta med varma kläder och se upp för isbjörnar.

Vad är midnattssol?

Midnattssol är ett naturfenomen som inträffar på sommaren söder om Antarktis och norr om polcirkeln – bland annat i de norra delarna av Norge och Sverige.

Jorden roterar runt en lutande axel, och under sommarmånaderna är Nordpolen vänd mot solen. Ovanför polcirkeln går solen inte ner på flera veckor.

I Norge har Svalbard längst period med midnattssol. Här går solen inte ner mellan 20 april och 22 augusti.

Var och när man kan se midnattssolen:

Vid polcirkeln: 12 juni – 1 juli

Bodø: 4 juni – 8 juli

Lofoten: 28 maj – 14 juli

Tromsø: 20 maj – 22 juli

Nordkap 14 maj – 29 juli

Svalbard: 20 april – 22 augusti

Planera resan

Rekommenderad resplan
Hisnande omgivningar med fjordar, fjäll och vita stränder. Stavanger har också ett imponerande utbud av museer och kulturella… Read more
Stavanger
Norges näst största stad Bergen sprider ut sig längs de omgivande bergen och bjuder på många praktfulla utsiktsplatser.… Read more
Bergen
Vandra eller åk skidor, beundra stadens unika jugendarkitektur, besök fjordarna – eller bara luta dig tillbaka och njut av utsikten. Read more
Ålesund och Sunnmøre
Utmärkt fiske, små undangömda fiskebyar och otrolig natur har placerat Lofoten på kartan. Hyr kajak och paddla mellan… Read more
Lofoten
Förutom ett perfekt läge för midnattssol och norrsken bjuder Tromsø på en kul blandning av utomhusaktiviteter, ett… Read more
Tromsø
Nordkap ligger långt norr om polcirkeln och erbjuder arktiska äventyr som hundspann på vintern och månader av oändligt… Read more
Nordkap
Ögruppen Svalbard halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Hit reser man för den orörda arktiska vildmarken, det unika djurlivet och… Read more
Svalbard
Norges mest kända fjordar
Vilka av Norges över 1000 fjordar är värda ett besök? Här är några av de mest kända.
Mer om Norges fjordar
Kliv upp på världsberömda bergsplatåer som Preikestolen och Kjerag, utmana dig själv med Flørlitrappans… Read more
Lysefjord
Hardanger har några av Norges mest hisnande utsikter, från fjorden och vårens blomstrande fruktträdgårdar till… Read more
Hardangerfjord
En av Sognefjordens förgreningar vid byn Flåm. Man kan åka dit på den järnvägslinjen Flåmsbanan. Read more
Aurlandsfjorden
Nærøyfjorden finns på UNESCO:s världsarvslista. Det är en av Sognefjordens förgreningar. Read more
Nærøyfjorden
Norges längsta och djupaste fjord Sognefjorden omges av ståtliga berg. Förgreningen Nærøyfjorden är med… Read more
Sognefjord
Den djupblå UNESCO-skyddade Geirangerfjorden omges av magnifika, snötäckta fjäll, vilda vattenfall och grönskande natur. Read more
Geirangerfjorden
Lika dramatisk som Geirangerfjorden, men med mindre turister och mer orörd natur. Längs fjorden ligger en rad mysiga byar. Read more
Hjørundfjorden
Vid Romsdalsfjorden i närheten av Åndalsnes hittar man två kända attraktioner: Trollstigen och vandringsstigen över Romsdalseggen. Read more
Romsdalsfjorden
Trollfjorden
Trollfjorden
Den här fjorden är bara 100 meter bred där den är som smalast, men kryssningsfartyg som Hurtigruten hittar ändå hit på somrarna.
Trollfjorden
Resmål med midnattssol
Helgeland har kallats ett av världens oupptäckta semesterfynd. Åk till Vegaöarnas skärgård, korsa polcirkeln,… Read more
Helgeland
I Nordlands största stad Bodø finns världens starkaste tidvattenström Saltstraumen och bergskedjan Børvasstindan. Lofoten… Read more
Bodø
Utmärkt fiske, små undangömda fiskebyar och otrolig natur har placerat Lofoten på kartan. Hyr kajak och paddla mellan… Read more
Lofoten
Om du är ute efter spännande äventyr i arktisk fjällmiljö ska du absolut kolla in Narvik. Read more
Narvik
Förutom ett perfekt läge för midnattssol och norrsken bjuder Tromsø på en kul blandning av utomhusaktiviteter, ett… Read more
Tromsø
Lyngenfjorden och Lyngsalpene bildar ett arktiskt område med massor av roliga och hållbara utomhusaktiviteter som passar alla i familjen. Read more
Lyngenfjord
Alta är den största staden i Norges nordligaste fylke. Upplev den samiska kulturen på nära håll, se UNESCO-skyddade… Read more
Alta
Nordkap ligger långt norr om polcirkeln och erbjuder arktiska äventyr som hundspann på vintern och månader av oändligt… Read more
Nordkap
Ögruppen Svalbard halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Hit reser man för den orörda arktiska vildmarken, det unika djurlivet och… Read more
Svalbard
Norges nationella turistvägar
Den här vägen i nordligaste Norge inbjuder till eftertanke: när man kör längs det öppna havet kan man inte låta bli att fundera på alla som levt här… Read more
Nationella turistvägen i Varanger
Vägen till Havøysund ligger bara några hundra meter över havet vid sin högsta punkt, och ändå får man en känsla av hur det är att köra över… Read more
Havøysund
De smala, slingrande vägarna på ön Senja går sicksack genom ett dramatiskt bergslandskap som reser sig direkt ur vattnet. Read more
Senja
Turistvägen i Andøya går mellan sandstränder och klippiga bergstoppar. Read more
Andøya
Naturen i Lofotens skärgård är helt sanslös – det är lätt att förstå att det är ett av Norges mest omhuldade resmål. Read more
Lofoten
Den här turistvägen är 270 mil lång och den längsta av alla turistvägar. Längs vägen passerar du bland annat polcirkeln och världens starkaste… Read more
Helgelandskysten
Atlanterhavsvegen slingrar sig mellan kobbar och skär via åtta broar som går alldeles invid det vilda havet. Read more
Atlanterhavsvegen
Den här turistvägen kombinerar en tur längs den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden med den ringlande vägen Trollstigen. Read more
Geiranger-Trollstigen
Huvudattraktionen längs Gamle Strynefjellsvegen är den 27 kilometer långa vägen själv, och den omgivande naturen. Read more
Gamle Strynefjellsvegen
Rondane är en stor, nästan orörd fjällplatå med tio berg över 2000 meter. Naturen som omger vägen är både mild och vild, stillsam och stormig. Read more
Rondane
Den här turistvägen har en makalös utsikt över landets längsta och djupaste fjord Sognefjorden. Read more
Sognefjellet
Den här bergsvägen går genom ett stort, kargt område med utsikt över Jotunheimen, området med Norges högsta bergstoppar. Read more
Valdresflye
En av de mindre kända vägarna och en riktig pärla. Turistvägen på Gaularfjellet går förbi fjällsjöar, vilda forsar och vattenfall ner mot… Read more
Gaularfjellet
Den här vägen går från fjord till fjord och fungerar bäst om man kör från öst till väst. Höjdpunkten är Stegastein, turistvägarnas kanske mest… Read more
Aurlandsfjellet
Turistvägen i Hardanger är som ett vykort från början till slut, med fjordar och fjäll, vattenfall och glaciärer. Read more
Hardanger
Hardangervidda täcker en yta på 2500 kvadratmil, vilket innebär att det är norra Europas största bergsplatå. Hela området har nationalparkstatus och… Read more
Hardangervidda
Ryfylkes nationella turistväg är full av kontraster med fjordar och berg, inklusive den berömda klippan Preikestolen. Read more
Ryfylke
Den här vägen ligger i sydvästra Norge och har ett landskap som skiljer sig från de andra turistvägarna. Det är en landsväg som vetter mot det öppna… Read more
Jæren
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Fakta och tips

  Fler förslag

  Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

  ×
  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen